Polis kimliğimi aldı

Hectopat
Daha fazla  
Merhaba arkadaşlar, bugün arkadaşımla saat akşam 9 gibi parkta otururken 4 polis yanımıza geldi. TC kimliğimizi istediler verdik yazdılar biraz konuştuk, neden aldıklarını sorduğumuzda ise günlük rutin işlem dediler. Fakat ilk defa başıma geliyor ve açıkcası biraz tedirgin oldum. Sizce bir sıkıntı olur mu?

Parkta kimlik kontrolü olayını 11 gibi ben de yaşadım. Sen gibi şanslı değildim, kimliğim yoktu o esnada. Bu civarda madde alışverişi hat safhada olduğu için beni de tahminen bir torbacı falan zannetmiş olmalılar. Torbacıya benzetecek birini bulamamışlar mı diye sormadım tabi :) Elle arama yaptılar ancak bir şey çıkmadı, daha detaylı arama yetkilerinin olmadığını biliyordum. Yinede merkeze aldılar çok kısa süreli, hemen anladılar zaten neyin ne olduğunu. Ciddi anlamda şüphelenmiş olmasalar TC ile falan telsizden de sorgulama yapıp bırakabilirlerdi ancak emin olma amaçlı merkeze aldılar yakındı gerçi. Civardaki bir torbacıya fazla benziyorum galiba :) O gün bu gündür kimliksiz dolaşmam.

Polis şüphelendiği kişileri durdurup kontrolde bulunabilir. Kimlik kontrolü yapabilir ancak kimliğine el koyamaz. Yani yalnızca bilgilerini kontrol etme amacı ile kısa süreliğine elinden alabilir. Hatta ve hatta gerekirse, üzerinden kimlik çıkmazsa seni karakolda göz altında bile tutabilir, kimliğin belirlenene kadar tabi.
Yüzeysel olarak üst taraması yapabilir ancak elbiselerini çıkarmanı isteme gibi bir yetkisi yoktur o anda.
Üzerinde bıçak bulursa tutanak tutma şartı ile el koyabilir. Bazen 18 yaş altı gençlerde tutanak tutmadan el koyduğu gibi durumlar yaşanabiliyor.
Her ne kadar yasal olmasa da inisiyatif kullanıp tutanak tutmamak, sicilini kirletmemek gibi seçimlerde de bulunabiliyorlar.

Ben de çok temiz bir semtte oturmadığım için az çok biliyorum neyin ne olduğunu. Kimlik kontrolü yapıyor diye atarlanan tiplerden olmanın anlamı yok. Alır seni sokar nezarete anca işi uzatırsın. Efendi efendi göster kimliğini, yoksa ve ikamet ettiğin bölgeye yakınsan da evine uğramayı teklif edebilirsin elbette.

Kimlik sormaları normal. Hakkın yenip, şiddet görmediğin sürece polise karşı alttan almaya bakın. Başınız belaya girerse polisle çoğu zaman zararlı çıkan siz olursunuz, çünkü dayak yeseniz bile onlardan, polis tutanağa şiddet görenin polis olduğunu yazıyor ve böylece hem dayak yemiş hemde para veya hapis cezası almış oluyorsunuz :D.

Tabi bir de empati yapmak lazım, polis koca İstanbul'da aradığı adamı nasıl bulsun? 15 yaşında çocuk bile kimlik göstermemek için polise atarlanırsa cılkı çıkar asayişin. Bu yüzden kimlik göstermemekte ısrarcı olunması durumunda kişinin merkezde göz altına alınmasını oldukça gerekli görüyorum, gerekirse yaka paça. Bir kişi kimlik göstermiyorsa ya saklamak istediği bir durum vardır ya da biraz fazla şımartılmıştır, kendini milletvekili falan sanıyordur.

Ben üzerimden kimlik çıkmayınca %100 anlayış ile davrandım. Tatlı tatlı gittik, tatlı tatlı geldik, gezmiş oldum iyi geldi bana da. Bir ara gözlerim Rıza Baba'yı aradı merkezde, Mesut'u, Hüsnü'yü maziledim ancak gelmedi hiçbiri :) Kısacası +18'iseniz kimlik şart.

Tabi bir de empati yapmak lazım, polis koca İstanbul'da aradığı adamı nasıl bulsun? 15 yaşında çocuk bile kimlik göstermemek için polise atarlanırsa cılkı çıkar asayişin. Bu yüzden kimlik göstermemekte ısrarcı olunması durumunda kişinin merkezde göz altına alınmasını oldukça gerekli görüyorum, gerekirse yaka paça. Bir kişi kimlik göstermiyorsa ya saklamak istediği bir durum vardır ya da biraz fazla şımartılmıştır, kendini milletvekili falan sanıyordur.

Ben üzerimden kimlik çıkmayınca %100 anlayış ile davrandım. Tatlı tatlı gittik, tatlı tatlı geldik, gezmiş oldum iyi geldi bana da. Bir ara gözlerim Rıza Baba'yı aradı merkezde, Mesut'u, Hüsnü'yü maziledim ancak gelmedi hiçbiri :) Kısacası +18'iseniz kimlik şart.

Şimdi abi bizde hiç israr etmedik ama polis olduğundan emin olduğum için. Yoksa şimdi adam sırf polis kıyafeti giymiş diye ben kimlik vermem. :D En azından bir rozet, telsiz, araba vs. olsun. Yoksa derim abi gidelim, orada bakarız güvenemiyorum. Bu devirde T.C. ile insanın hayatını yakıyorlar. Kimden ne çıkacağı belli olmaz. :(

T.C. kimlik numarası ile kim kimin hayatını yakabilir? Herkesin T.C. kimlik numarası zaten meydanda. Hiçbir gizliliği yok bu numaranın.
Tabi direkt olarak kimliği vermek sorun yaşamana sebep olabilir kesinlikle. Pis işlerinden seni sorumlu gösterebilirler. Bir ihtimal hak yerini bulur ancak çok uğraşırsın. Kimlik bilgilerini özellikle de bilgisiz insanların kaptırması başlarının ileride çok ağrımasına sebep olabiliyor.

Hayatı mahkemelerde geçen insanlar var sırf bu yüzden. Birinin açtığı pisliği hayatı boyunca mahkemelerde kapamaya çalışan insanlar var.
Genel olarak o bilgiler üzerinden dolandırıcılık emellerine maşa kullanarak ulaşmış oluyorlar.

Uyarı! Bu konu 10 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı