Popüler kültür kölesi misiniz yoksa akıllı mısınız?

Makaleler
5
Daha fazla  
Başlıktan dolayı yanlış anlayanlar olabilir, "PKK" kendi kullandığım bir kısaltma. Bu konuda PKK yazdığım hiçbir yerde terör örgütünü kastetmiyorum. Bu kısaltmanın uzun hali ise "popüler kültür köleleri".

Öncesinde olayı anlamanız için ufak bir sorum olacak, ardından kendi düşüncelerimi yazıya dökeceğim.

Apple gibi pahalı markaları kullanıyor musunuz? Cevabınız "evet" ise, neden kullanıyorsunuz?

Bence Apple gibi markaların kitlelerinin büyük bir kısmını köleler oluşturuyor. Söyle anlatayım, az bilinen ve kullanılan bir markaysanız kitlenizin kölesi olursunuz. Onlar ne isterse yaparsınız, eğer yapmazsanız da kitlenizi kaybedersiniz. Ama büyük bir markaysanız ve kitlenizin büyük bir kısmını PKK oluşturuyorsa, kitleniz sizin köleniz olur. Sırf çoğunluk sizi tercih ediyor diye sizi tercih eden tomarlarca insan olur, işte bunlara da PKK (popüler kültür köleleri) denir. Mesela IPhone'u kamerası iyi diye övenler var, halbuki kamerası dahil iPhone içerisindeki bazı mekaniksel donanımlar Samsung markasına ait. Her iPhone modelinde böyle olduğunu söylemiyorum, bazı modellerinde Apple donanımları kullanılmış olabilir. Bence IPhone'a tomarlarca para vermek kölelik gibi bir şey.

Kamerasını çok mu seviyorsunuz? 40.000TL gibi fiyatlar vermek yerine 15.000TL verip işlevli bir telefon alın, 20.000TL verip dijital kamera alın. Hem cebinizde bir miktar para kalır, hem de daha iyi fotoğraf çekersiniz. Bu iki şeyi tek bir makinede aramak mantıksız bence. Sanki 2077 yılındayız, beyinlerimizde çipler var ve son teknoloji nano-bilgisayarlar kullanıyoruz. Bazı şeyler için beklentilerinizi bir kenara atıp, aklınızı kullanmanız gerekiyor.

Son düzenleyen: Moderatör:
Başlıktan dolayı yanlış anlayanlar olabilir, "PKK" kendi kullandığım bir kısaltma. Bu konuda PKK yazdığım hiçbir yerde terör örgütünü kastetmiyorum. Bu kısaltmanın uzun hali ise "popüler kültür köleleri".

Öncesinde olayı anlamanız için ufak bir sorum olacak, ardından kendi düşüncelerimi yazıya dökeceğim.

Apple gibi pahalı markaları kullanıyor musunuz? Cevabınız "evet" ise, neden kullanıyorsunuz?

Bence Apple gibi markaların kitlelerinin büyük bir kısmını köleler oluşturuyor. Söyle anlatayım, az bilinen ve kullanılan bir markaysanız kitlenizin kölesi olursunuz. Onlar ne isterse yaparsınız, eğer yapmazsanız da kitlenizi kaybedersiniz. Ama büyük bir markaysanız ve kitlenizin büyük bir kısmını PKK oluşturuyorsa, kitleniz sizin köleniz olur. Sırf çoğunluk sizi tercih ediyor diye sizi tercih eden tomarlarca insan olur, işte bunlara da PKK (popüler kültür köleleri) denir. Mesela IPhone'u kamerası iyi diye övenler var, halbuki kamerası dahil iPhone içerisindeki bazı mekaniksel donanımlar Samsung markasına ait. Her iPhone modelinde böyle olduğunu söylemiyorum, bazı modellerinde Apple donanımları kullanılmış olabilir. Bence IPhone'a tomarlarca para vermek kölelik gibi bir şey.

Kamerasını çok mu seviyorsunuz? 40.000TL gibi fiyatlar vermek yerine 15.000TL verip işlevli bir telefon alın, 20.000TL verip dijital kamera alın. Hem cebinizde bir miktar para kalır, hem de daha iyi fotoğraf çekersiniz. Bu iki şeyi tek bir makinede aramak mantıksız bence. Sanki 2077 yılındayız, beyinlerimizde çipler var ve son teknoloji nano-bilgisayarlar kullanıyoruz. Bazı şeyler için beklentilerinizi bir kenara atıp, aklınızı kullanmanız gerekiyor.
Buna ek popüler olan her şeyi yapma eğiliminde bulunuyorlar. "AA, yeni bir film çıkıyor herkes izliyor bende izlemeliyim.", gibi düşünceler ile köleleştiriyorlar kendilerini.

Arayüzü ve iOS işletim sistemi. Kamera konusunda belli bir bütçeye kadar adamakıllı kamera yok ve yanında ekstra bir şey taşımıyorsun. Ekran olarak en azından bana göre yetersiz. 120 Hz olsa güzel olurdu. Öngörülebilir bir ekonomi olmadığı için gereksiz fazla zam yapıldı. Parası olan alsın. Olmayanda almak için kendini zorlamasın.

1- Maddi sorunum yok. Paramı istediğim gibi harcarım, kimseyi de ilgilendirmez.

2- Apple ürünlerinin tek tek bakıldığında hak ettiğinden pahalı olduğunu düşünüyorum ama laptop/telefon/saat/kulaklık gibi ürünlerle ekosistem oluşturduğun zaman kusursuz çalışıyorlar. Apple çok uzun süredir bu konuda rakipsiz, bu yüzden benim gibi tercih edenler var. Bu kadar stabil ve iyisini başka marka sağlasın onu alayım, yoksa bana ne Apple'dan? Sadece oyun sistemim toplama, iş/seyahat için kullandığım diğer ekipmanlarım Apple ve yıllardır hiç sorun yaşamadım. Memnun olduğum bir şeyi neden değiştirip macera arayayım ve alışkanlığımı bozayım?

3- Yazılım desteği ve 2. el piyasasının değeri gibi konularda rakipsiz durumda. Bugün iPhone alırsın, 2-3 yıl sonra yeni modeline geçerken elindekini birine satarsın, telefon yarı fiyatına gelmiş olur sana. 3 yıl sonra sattığın kişi de bir o kadar daha o telefonu sorunsuz kullanmaya devam eder. MacBook bu konuda daha da ayrı bir durumda.

4- Windows ve Android cihazlarını kullanıyorsan sen de PKK oluyorsun, çok daha yaygın kullanıma sahip olanlar bunlar. :D Özellikle Windows ezici bir çoğunluğa sahip MacOS'a karşı.

Mesela IPhone'u kamerası iyi diye övenler var, halbuki kamerası dahil iPhone içerisindeki bazı mekaniksel donanımlar Samsung markasına ait.
Yazılımsal farklılıklar tahmin ettiğinden çok daha fazla etkiye sahip, ona bakarsan eskiden bir sürü telefon üreticisi kamera donanımını Sony'den alıyordu ama çoğu Sony'nin kendi telefonlarından çok daha iyi fotoğraf çekiyordu. Ayrıca iPhone'dan daha iyi fotoğraf çeken cep telefonları var, yarı fiyatına hemen hemen denk olanlar da var. Açıkçası sadece kamera için iPhone almak saçma geldi düşününce, öyle yapanlar varsa ya bilinçsizce alıyor ya da 2. elde yeni modele geçerken satıp yeni cihazı makul fiyata çekebileceğini biliyor.

Kamerasını çok mu seviyorsunuz? 40.000TL gibi fiyatlar vermek yerine 15.000TL verip işlevli bir telefon alın, 20.000TL verip dijital kamera alın.
Bu saçma bir argüman. Cep telefonları günümüzde neden bu kadar hayati bir konuma geldi? Çünkü yanımızda taşımamız gereken bir sürü ekipmanı tek başına sağlayabildiği için bu kadar hayatımıza girdiler. Olayı taşınabilirlik olan çok yönlü bir cihaz varken, millet yanında 2. cihaz olarak dijital kamera mı taşıyacak? Üstelik o kamerayla yayın da yapamazsın, selfie de o kadar kolay çekemezsin. :D

Bazı şeyler için beklentilerinizi bir kenara atıp, aklınızı kullanmanız gerekiyor.
Bir şey daha, insanları seçimlerinden dolayı bu kadar kolay "aptal" olarak yaftalama. Genellikle senin gözden kaçırdığın bir şeyler olacak bunu her yaptığında, durum senin açından tersine dönmesin. İnsanlar paralarını neye harcayacaklarını ya da kendileri için nelerin öncelikli olacağını sana soracak değil.

Son düzenleme:
Kamerasını çok mu seviyorsunuz? 40.000TL gibi fiyatlar vermek yerine 15.000TL verip işlevli bir telefon alın, 20.000TL verip dijital kamera alın.

Dijital kamerayı taşımakla niye uğraşayım daha küçüğü cebime sığarken, yazılımsal olarak, ömür olarak, Destek olarak kendini kanıtlamış bir marka insanlar alırken çok düşünmüyor acaba elimde patlar mı diye istisnalar kaideyi de bozmaz.

Bence Apple gibi markaların kitlelerinin büyük bir kısmını köleler oluşturuyor.
Aynı fiyata daha iyi bir seçeneği olması, kullananın köle olduğu anlamına gelmiyor.

Tabii şimdi 25.000 liralık telefonla son modellerden iPhone kıyaslaması yaparsanız çok yorum yapmak doğru olmaz, yurtdışında 1200 dolara satılan S23 Ultra, iPhone 14 Pro Max'ten daha pahalı çünkü. Türkiye'de de tam tersi, hatta arada şuan minimum 20k fark var.

Ha neden kullanıyorum, arayüzü, optimizasyonu, çoğu uygulamayla daha uyum içinde olması falan. Ne yapayım ben telefondan GTA 5 oynayamadıktan sonra anakart özelliğini cartını curtunu. PUBG bile oynamıyorum, arada oynadığım 5000₺'lık telefonda bile rahatça oynanan oyunu "daha iyi" mi oynamak için farklı modellere yöneleyim?

Apple çok uzun süredir bu konuda rakipsiz, bu yüzden benim gibi tercih edenler var. Bu kadar stabil ve iyisini başka marka sağlasın onu alayım, yoksa bana ne Apple'dan? Sadece oyun sistemim toplama, iş/seyahat için kullandığım diğer ekipmanlarım Apple ve yıllardır hiç sorun yaşamadım. Memnun olduğum bir şeyi neden değiştirip macera arayayım ve alışkanlığımı bozayım?
Ben elestirilerimi sundum. Elestirilere acik birisi degilseniz beni ilgilendirmez. Sundugunuz sebepler de gayet iyi aslinda. Ben Populer Kultur Koleleri'nin en cok sundugu sebepleri soyledim.
Windows ve Android cihazlarını kullanıyorsan sen de PKK oluyorsun, çok daha yaygın kullanıma sahip olanlar bunlar.
Evet, yakinda telefonuma Custom Rom atmayi dusunuyorum. Windows konusunda haklisiniz, ama yine de en guncel surum yerine 3. parti yazilimlarla gelistirilmis ve sadelestirilmis sistemi yormayan versiyonlari kullaniyorum. Ornegin Ognitorenks Edition.

Bir şey daha, insanları seçimlerinden dolayı bu kadar kolay "aptal" olarak yaftalama. Genellikle senin gözden kaçırdığın bir şeyler olacak bunu her yaptığında, durum senin açından tersine dönmesin. İnsanlar paralarını neye harcayacaklarını ya da kendileri için nelerin öncelikli olacağını sana soracak değil.
Kisaca yazdigim konu bir elestiri. Elestirilerin elestirilmesini pek dogru bulmuyorum, ama "elestiriler elestirilmemelidir" de demiyorum.

Tamam sen iPhone al, hic umrumda degil. Seni tanimiyorum bile, sokakta gorsem bakmam. Bu sadece senin veya benim icin gecerli degil, taninmiyorsan insanlarin gozunde *** parcasindan ibaretsin. Sizin gozunuzde ben dahil.

Kisaca yazdigim konu bir elestiri. Elestirilerin elestirilmesini pek dogru bulmuyorum, ama "elestiriler elestirilmemelidir" de demiyorum.
Dediklerinde eleştiri olarak görmediğim kısım sonda Apple alanlara "aptal" demeye getirmen. Eleştirmek ve saldırmak arasındaki farkı öğrenmen lazım, o kısım hariç diğer cevaplarımda hiç agresif bir tutumum yok.

"Apple ürünleri fazla pahalı." demek bir eleştiridir ve bence haklı bir eleştiridir.
"Sony başka firmalara kamera donanımlarını satıyor ama kendi telefonları rakipleri kadar iyi fotoğraf çekemiyor." demek bir eleştiridir.

"X marka ürünlerini alanlar aptaldır, özentidir." demeye getirmek bir eleştiri değil, bir saldırıdır. Hakarettir.

Bu farkı kavramak bu kadar zor değil, neden çoğunluk bunların arasındaki farkı anlayamıyor bilmiyorum. Eleştirilerini değil, saldırını eleştiriyorum.

Ayrıca senin tabirinle "PKK" olmayan kimse yok, mutlaka herkes bir şeylerinde ana akım kullanıcıların yoğun talep ettiği bir ürünü kullanıyordur. Bunda da garipsenecek bir şey yok, hiç kimsenin bütün tercihleri genelin dışında kalamaz mutlaka genel taleple benzer tercihlerinin olduğu şeyler vardır.

Tamam sen iPhone al, hic umrumda degil.
Sadece 1 tane Apple ürünü alacak olsam, ekosistem kurmayacak olsam iPhone'u tek başına asla almam mesela. Ekranını beğenmiyorum, diğer markaların AMOLED ekranları bence daha iyi görünüyor. Fakat yukarıda dediğim konuya geliyorum tekrar, ekosistem kuracaksan Apple'ın bir muadili yok. Bütün ürünleri birbiriyle çok uyumlu çalışıyor.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı