PowerColor HD7850 PCS+ İncelemesi

PowerColor HD 7850 PCS+, ufak sayılabilecek bir kart. Her kasaya sığacak bir boyutta olduğu kesin. Kartın soğutucusun üstü, mat siyah renkte bir plastik ile kaplanmış. Bu da kartın hoş görünmesini sağlıyor. Açıkçası bu plastik, PowerColor'ın diğer özel soğutuculu modellerinde kullandığı plastikten çok daha sağlam görünüyor. Firma bu konuda iyileştirmeye gitmiş.
cooler2_small.jpg

PCS+, yine başarılı soğutma
Kart soğutmayı, S şeklinde konumlandırılmış ısı borularıyla gerçekleştiriyor. Fan tarafından içeriye üflenen serin hava metal yaprakları soğuturken, ısı boruları da yapraklardaki serinliği GPU'ya iletiyor. Isı borularında da alüminyum kullanılmış. Eğer bakır kullanılsaydı, daha da iyi bir sonuç elde edilebilirdi. Kart bu haliyle de son derece serin çalışıyor. Sessizlik konusunda da ortalama bir seviyede: ne iyi, ne de kötü durumda.
outputs.jpg


Sadece 120 watt güç tüketiyor
Kartın uç tarafında 1 tane 6 pinlik güç girişi yer alıyor. Hızı aşırılmış olmasına rağmen PowerColor Radeon HD 7850 PCS+, 120 wattın altında güç tüketiyor. Böylece tek kart kullanacaksanız, güç kaynağı değiştirmeniz çok da gerekmeyebilir. Zaten günümüz güç kaynaklarının hemen hemen hepsi, en az 1 tane 6 pinli güç bağlantısı sağlıyor. Kart, az güç tüketiyor olması sebebiyle CrossFire kullanımları için de uygun. 2 kart ile maksimum 240 watt güç tüketimi, gayet iyi bir değer.

Gelelim kartın teknik detaylarına... İçerisinde AMD'nin Pitcairn GPU'sunu barındıran kart, 2048 MB hafızaya sahip. Pitcairn referans olarak 860 MHz hızında çalışıyor olsa da, PowerColor'ın PCS+ serisine dahil olması sebebiyle 1 GHz'e hızlandırılmış. GPU üzerinde böylesine bir hızlandırma gerçekleştiren firma, RAM'lerde ise sadece 100 MHz'lik artışla 4900 MHz hızına ulaştırmış. GPU, içerisinde tam 2.8 milyar tane transistör bulunduruyor. İçerdiği paralel işlemci sayısı ise, 1024 adet. Belleklerle iletişim, 256 bit veriyolu üzerinden gerçekleştiriliyor.
cooler1_small.jpg

Bu dönemde, ideal performans
Peki kartın performansı ne alemde? İşte bu noktada bizlere testler yardımcı oluyor. Şu anda piyasadaki en geçerli test, tabii ki FutureMark'ın hazırladığı 3DMark 2011. Kartımız bu testte performans modunda 6047 puan yapmayı başardı. Yine aynı firmanın zamanında DirectX 10 için hazırlamış olduğu 3DMark Vantage'da ise 22422 puan aldı. DirectX 11'in Tessellation özelliğini dibine kadar kullanan Heaven Benchmark'ta da, standart ayarlarda ve 1080p çözünürlükte 62.2 fps değerini elde etti.
perf_oc.gif

500 lira seviyesindeki PowerColor Radeon HD 7850, hem soğutucusuyla, hem de "ihtiyaç kadar performans" durumu ile beğeni kazanıyor. Şikayet edebileceğimiz tek noktası, soğutmayı daha sessiz bir şekilde gerçekleştirebileceği. Eğer "Ortalama seviyedeki sesi de sorun etmem" diyorsanız, HD 7850'yi size tavsiye ederiz.
 
Uyarı! Bu konu 10 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı