Powercolor R9 285 Coil Whine sorunu

KeiY

Hectopat
Daha fazla  
Merhaba arkadaşlar.

Öncelikle yetkili kişilerden yazımda yanlış varsa ceza vermemelerini rica ediyorum en azından 2-3 gün içerisinde, hatam varsa sonra verin cezamı. :)

Sistem önerisi için yardım eden bir çok kişiye çok teşekkür ederim, iyi ki varsınız. :)

Şimdi ben Amd fx 8320 tabanlı bir sistem almaya gittim Vatana, Vatandaki yetkili kişi ise beni i5 4590'a yönlendirdi. Sorun yok memnumdum 1 haftaya kadar. :)

Şimdi sistemi yazayım sizlere hem onu bir eleştirmek isterseniz yorumlara açığım.
  • İşlemci: İntel İ5 4590
  • Anakart: MSİ Z97 PC MATE
  • Ekran Kartı: Powercolor r9 285
  • Güç Kaynağı: FSP hyper 700(700w)
  • Kasa: Zalman Z3 plus
  • Ram: Gskil (2x4) 8gb 1866mhz

Şimdi ben bu sistemi hd 6570 ekran kartıyla 1 haftaya yakın kullandım sonra internet mağazasından sipariş verdiğim r9 285 geldi. R9 285'i kasaya taktım ve Metro Last Light, İnfestation, Witcher 2, Sniper Elite Zombi Army 2, MSİ Kombustor gibi oyun ve programlarda ekran kartı civarından tiz bir ses geliyor böyle elektriksel bir ses gibi. Nasıl anlatayım eski radyo, televizyonlarda ki gibi bir ses ya da daha net olsun ''Coil Whine'' diye duydum nette araştırmalarım sonucunda. Oyunda alt+tab çekince ses gidiyor, oyuna girince ses geliyor anlam veremedim ve Vatana götürdüm kasayı malum her şeyi oradan aldım ve daha 1 hafta olmadı.

Şimdi sizlere Vatanda ki olayları aktarayım;
Bugün götürdüm vatana bilgisayarı, onlarda ilk defa karşılaşıyormuşlar bu durumla. Sorunun güç kaynağından olduğunu ve aynı model aynı marka bir ekran kartı takınca ses yine devam ettikten sonra bunu söylediler. Bunu üzerine isterseniz servise bırakın hem sizin içiniz rahat olsun hemde biz daha önce karşılaşmamıştık bu sorunla bi bakalım dediler.
İlgi ve alakaları için teşekkür ediyorum hepsine teker teker fakat coil whine dedim pek oralı olmadılar, belki cwdir belki değildir ama bir not edip coil whine nedir diye araştırıp, sonra ekran kartından gelen sesle karşılaştırınca olayın coil whine olabileceğini ve bunun üzerinden hareket etmeleri daha sağlıklı olabilirdi, tabi ki benden daha iyi bildikleri kesin ama bir öneri işte. :)

Ayrıca kendilerine benim monitörümün 60hz olduğunu söyledim ve 60 fps'yi geçince sesin daha çok arttığını dile getirdim, 75 hz ya da üstünde bir monitörle de denemelerini yine aynı şekilde farklı bir ekran kartıyla denemelerini rica ettim ayrıca farklı ana kart ve farklı işlemci farklı psu ile deneyeceklerini de söylediler. Umarım ben oradayken ilgi ve alakalırının çok iyi olması gibi bu verdikleri sözlerde de dururlar ve sorun iyice araştırılıp hallolur umarım mağdur olmam :)

Bir de bu sorunun sadece ses sorunu yaratacağını, sisteme bir zarar vermeyeceğini ve endişe etmemem gerektiğini kasayı alıp gidebileceğimide bir öneri olarak sundular ama daha 1 haftası dolmamış kasada ses sorunu çıkartması beni endişeye soktuğu için onlara bıraktım.İncelemeleri için en kısa zamanda almam dileğiyle.
Sonuçları buraya yazacağım.

@Recep Baltaş @Ali Güngör @Silinen üye

Sayın Recel Baltaş ve Ali Güngör önerileriniz üzere R9 285 aldım ve kısa bir süre kullanmış olsam da karttan memnundum, şu yukarıda ki ses olayı dışında. Sizlerde de böyle bir sorun oldu mu acaba? Yanlış anlamayın siz önerdiniz diye suçlamıyorum, gerçekten bu konuda yardımınıza ihtiyacım var hocam. :)

Sizce bu sorunun kaynağı nedir, nasıl halledebilirim, nasıl bir yol izlemeliyim? Görüş ve önerilerinize gerçekten çok değer veriyor ve sıkı takip ediyorum. Şimdiden teşekkür ederim, kolay gelsin :)

Son düzenleyen: Moderatör:
Sorunuma bir öneri geldi sandım bir an heyecan yaptım. :)
Şu yüzden K serisi olmasa da o.c. yapılıyor tabi ki K serileri gibi performans vermeyecektir ama yeni nesiller gelince onlara geçmeyi düşünüyorum hafif o.c. yaparım zaten yaparsam malum kart çok müsait değil o.c. olayına. Ayrıca fiyatı oldukça uygundu o fiyat seçenekleri arasında en göze çarpanı buydu.

Son düzenleyen: Moderatör:
@KeiY , öncelikle böyle bir sorun yaşamış olman üzücü. GTX 970'te de bu tür sorunlar oldu. Üstelik her markada neredeyse.

Coil Whine sorunu sadece ekran kartına özgü bir sorun değil. PSU'dan da kaynaklanabilir ki başıma geldi. Sonuçta 60 Hz üstüne çıktığında ekran kartına binen yük, güç kaynağından çekilir. Yani güç kaynağına da daha çok yük biner.

Vatan bi kere size 700W bir PSU satmakla hata etmiş diye düşünyorum. 700W o sistem için gereksiz. Aşırı derecede fazla. Yine de sorunun PSU'dan mı ekran kartından mı olup olmadığını yerinde kontrol etttir ürünü almaya gidince. Ekran kartından böyle bir ses gelebileceğini onlar tahmin etmiyor olabilirler. Biraz arama yapınca benzer sorunu 280 ile yaşayan gördüm:

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

700W PSU o sisteme fazla ve bu kadar az yükte Coil Whine yapmamalı. Değiştirip başka marka talebinde bulunursun.

@KeiY , öncelikle böyle bir sorun yaşamış olman üzücü. GTX 970'te de bu tür sorunlar oldu. Üstelik her markada neredeyse.

Coil Whine sorunu sadece ekran kartına özgü bir sorun değil. PSU'dan da kaynaklanabilir ki başıma geldi. Sonuçta 60 Hz üstüne çıktığında ekran kartına binen yük, güç kaynağından çekilir. Yani güç kaynağına da daha çok yük biner.

Vatan bi kere size 700W bir PSU satmakla hata etmiş diye düşünyorum. 700W o sistem için gereksiz. Aşırı derecede fazla. Yine de sorunun PSU'dan mı ekran kartından mı olup olmadığını yerinde kontrol etttir ürünü almaya gidince. Ekran kartından böyle bir ses gelebileceğini onlar tahmin etmiyor olabilirler. Biraz arama yapınca benzer sorunu 280 ile yaşayan gördüm:

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

700W PSU o sisteme fazla ve bu kadar az yükte Coil Whine yapmamalı. Değiştirip başka marka talebinde bulunursun.

Çok teşekkür ederim Recep bey , 700w psu istemede ki sebebim yaza doğru monitör ve ekran kartı değişme ihtimalimin olması , bir daha psu ya para vermek istemedim , almışken fazla alayım ilerde değişmeyeyim dedim yani fakat son dediğinizi tam anlamadım ekran kartını mı yoksa psuyu mu başka marka talebinde bulanayım ? Büyük olasılık r9 285i geri verip r9 280 alabilirim . Asus ya da sapphire alıcam . Ya da başka önerileriniz varsa hayır demem Recep bey . Ayrıca şunu da belirteyim orada yani Vatan'ın servisinde Zalman 700w bir psu ile denendi ve sonuç yine Coil Whine . Aynı marka aynı model başka bir ekran kartıyla denendi yine Coil Whine . Yarın bakalım cevap dönecekler akşama doğru ,kendilerinden başka ekran kartlarını da denemelerini istedim . Umarım denerler ve sorun hallolur , gerçekten insanın hevesini kıran bir durum malesef . :oops:

Şunu sorayım son olarak , orada tam olarak anlayamadılar sesin nereden geldiğini , büyük olasılık uzay kurulum yapıp sorunun yerini bulacaklardır . Olurda bana bu ses normal ve bulamadık gibi cevaplar verirlerse , sesin geldiği yerin tespiti için ya da sesin normal olmadığını anlatabilmem için nasıl bir cevap vermek lazım ya da nasıl bir istekte bulunmak lazım Vatandan . Bir de şöyle bir durum var ürünü değiştikten sonra bir daha coil whine olursa ya da sorun , servise yolluyorlarmış oradan müşteri haklıysa değişim tekrar gündeme geliyormuş açıkası ülkemiz teknik servislerinin ya da firmalarının coil whine olayını bir ayıp , kusur olarak gördüğünü sanmıyorum .
@Recep Baltaş

Son düzenleme:
Peki Recep bey çok teşekkür ederim değerli yorumunuz için. Önereceğiniz bir marka var mı coil whine olayından dolayı. :)
Benim aklımda Asus ve Sapphire r9 280 modelleri var ama sizlerin görüş ve fikirleri tabi ki daha önemli. Bütçem 650tl.
@Recep Baltaş

Uyarı! Bu konu 11 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı