Processor interrupts sayısının aşırı yüksek olması

Yasin Ahmet

Hectopat
RAM
XPG 8GB Gammix D30 DDR4 3200MHz CL16 1.35V, Kingston 8GB Fury Beast
SSD veya HDD modeli
MLD M300 NVMe SSD
Ekran kartı
GTX 1650
Anakart
Asrock B450M Pro4 Socket AM4
İşlemci
Ryzen 5 2600X
Selam! Yaklaşık 2 yıldır kullandığım bilgisayarımda düzenli olarak genelde oyunlarda olmak üzere FPS düşmesi, frame time spikeları gibi problemlerle karşılaşıyorum. Genelde stuttering yaratıyor, onun dışında bir problem olmuyor. Ancak bu stutteringler kimi zaman oyunu donduruyor, hatta bazı durumlarda oyunu bile çöktürtebiliyor.

Dolayısıyla performance Monitor'dan oyunda stuttering olan bir kısmın kaydını aldım ve baktım. Kayıtta stuttering olan kısımda Processor ınterrupts 350k/sec gözüküyor. Ki araştırmalarıma göre bunun normali 10k.

Daha önce danıştığım bazı kişiler stuttering sebebinin CPU'm olabileceğini, bottleneck problemi olabileceğini söylemişlerdi. Acaba cidden CPU'm yetersiz mi yoksa arızası mı var? Nasıl bir teşhis koyabiliriz, neler önerirsiniz? Video ve görselleri aşağıya bırakıyorum.

Videoya şuradan ulaşabilirsiniz, nasıl dengesiz bir frame timemım olduğunu rahatça görebilirsiniz: Video

image.png

Olası bir yazılım hatasını veya kötü amaçlı yazılımı ele alın. Yazılım hataları veya virüsler, sistem performansını etkileyebilir ve stuttering'e neden olabilir.

CPU'nun düzgün bir şekilde çalıştığından emin olmak için güncel sürücülerin yüklü olduğundan emin olun. Sürücü güncellemeleri, grafik sorunlarını ve framerate hitching'i çözebilir.

Olası bir yazılım hatasını veya kötü amaçlı yazılımı ele alın. Yazılım hataları veya virüsler, sistem performansını etkileyebilir ve stuttering'e neden olabilir.

CPU'nun düzgün bir şekilde çalıştığından emin olmak için güncel sürücülerin yüklü olduğundan emin olun. Sürücü güncellemeleri, grafik sorunlarını ve framerate hitching'i çözebilir.

Siz söyledikten sonra aklıma durduk yere Windows 11 güncellemesi yapmak geldi, gittim ve güncellemeyi yaptım. Şuan %50'den aşağı inmeyen CPU kullanımım korkutacak ölçekte düştü ve %10 bandında geziyor. Frame Time spikeları ise loadingde bazı kısımlar hariç yaşanmıyor.

Sanırım GPU veya CPU'ma Windows 11 driver'ı kurmuşum yanlışlıkla, bundan başka bir şey gelmiyor aklıma. Ancak bu çözümü deneyebilir yaşayan diğer arkadaşlar. Size de önerileriniz için teşekkürler.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı