Proje için batarya seçimi

kqqk13

Hectopat
Katılım
11 Şubat 2020
Mesajlar
3.602
Çözümler
13
Benim bir proje için bataryadan 7,2v 4,5a güç çekmem gerekiyor ve bunu 1 saat civarında yapması gerekiyor. Piyasada bulabildiğim bataryalar genelde 3,7v oluyor. Lityum polimer pilleri kullanmayı tercih etmek istemiyorum. Lityum iyon olarak'ta 7,2v pil bulamadım. Altta paylaştığım gibi iki tane pili birbirine bağlayarak 7,2v sağlayabilir miyim? Bu bağlama işlemi yapılabiliyorsa nasıl yapabilirim? Altta paylaştığım batarya hesapladığıma göre anlık 9a güç verebiliyor yeterli olur mu?

@SideWinder

 
Son düzenleyen: Moderatör:
7.2 Volt batarya bulamazsın. Bataryalar hücreli olur ve hücre başı ortalama 3.8 - 4.2V arası voltaj verdiği kabul edilir.

Yani 7.2 Volt civarını yakalamak istiyorsan, iki tek hücreli pili seri bağlayıp kullanman gerekecek.
 
Pilleri seri bağlarsan akım değişmez, yani piller tam dolu iken 2S 8.4V, kapasiteleri ise 3200mAh(yazan doğru ise) olarak kalır.

4.5A bir saat gerekiyorsa 4.5Ahlik pil kapasitesi gerekir o voltajda, 4.5Ah=4500mAh. Seninkiler 3200mAh, 4 pil gerek sana., 2S2P olarak.

Bence yazan kapasitesi doğru değildir, o durumda seni üzer.
 
Son düzenleme:

Şu tarz iki hücre alıp seri bağlayabilirsin. İki hücreli piller için BMS'ler de var. Onlardan da takabilirsin istersen.
Altta paylaştığım 3 tane ürünü satın aldım. Pilden 2 tane satın aldım. Eğer yapacağım proje için yeterli olmazsa sizin paylaştığınızı gibi LG tarzı daha bilindik markaları tercih edeceğim. 1 saat çalıştırması için de kullandığım motor epey güçlüymüş gücünün kısınca toplam sistem 2,8a civarı çekiyor ve 3200 mah bunu 1 saat çalıştırmak için kağıt üstünde yeterli oluyor. Ürünler gelince deneyeceğim. Ayrıca BMS üzerinde pilde bulunan gücü harcamak için hangi soketi kullanmam gerekiyor? Anladığım kadarıyla şarj için olan bölümden güç alabiliyoruz ama tam emin olamadım.



 
LG sahtedir, 5000mAhlık 18650 yok piyasada.

Kimse 18650 demedi. Attığım pil 21700.


BMS'yi çekeceği maks. akımı göz önüne alarak seçmen gerek. 10A üst sınır ise zaten senin piller için anlamsız, devreye girmez, kaldı ki 20A'ya kadar yolu var.

BM şarj ederken kolaylık sağlaması ve daha güvenli bir ortam sağlaması için öneriliyor.

Pilleri seri bağlarsan akım değişmez, yani piller tam dolu iken 2S 8.4V, kapasiteleri ise 3200 mAh (yazan doğru ise) olarak kalır.

Akım değişmez ancak kullanıcı 7.2 V değerine ulaşmak istiyor. Bunu da çift hücre kullanarak yapabilir.
 
Merhaba. 7.2 volt bir bataryanın bulunması (iç ara pil bağlantıları yapılmadan) çok zordur, ama mobil bir batarya olacaksa 12 volt, 7 A jel kuru akü (kurşunlu akü) olup kullanılabilir.
a) 12-12.60 voltu 7.2 volta düşürmek için 7 adet 10 A silisyum diyot seri bağlı kullanılırsa voltaj 7-7.5 arasına inmiş olur. Diyotlarda iletimde ısınmayla kayıp 10 A silisyum diyotlarla az olur.
b) Diğer bir yöntem ayni aküden 12 volt>7.2 volt (trimpotuyla ince ayarla) DC>DC konverterleri kullanmaktır. Ancak konverter çıkışta 4.5 A'yı net olarak verebilmeli, DC>DC dönüştürücülerin teknik özelliklerindeki giriş/çıkış DC akım (amper/volt) özelliklerine iyi bakmak lazımdır.
c) Veya uygun amperdeki nikel-kadmiyum şarjlı piller bulunursa eğer 6 adedini seri olarak bağlayarak 7.2 volt, 4.5 amperi tam şarjda 1 saatliğine bu bataryadan alabilmektir. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:

Geri
Yukarı