Protein tozu ve diğer supplementler zararlı mı?

Bariso

Hectopat
Yer
Balıkesir
Daha fazla  
Meslek
Youtube Channel Marketing
Merhaba, eski forum konularını okuduğumda protein tozunun zararlı olduğunu, karaciğeri tüketeceği hakkında onlarca yorum yapılmış. 2020 yılında bu soruyu tekrar sormak istedim. Sizce protein tozu zararlı mı, zararlıysa neden? Zararsız mı, zararsızsa neden? Ben 6 aydır kullanıyorum. Günde 1 ölçekten fazla tüketmiyorum(37gr toz =23gr whey protein)
Yorumlarda fikir oluşturması için aşağıdaki bilgileri eklemek istiyorum.
protein tozu nasıl yapılır?
Belirli enzimler süte eklenir ve sütün ayrışması sağlanır. Bu ayrışma sırasında ortaya çıkan kısımlardan biri de süt kesiği yani lordur. Lordan peynir üretilir ve geride kalan sıvı kısımda ise whey proteini bulunur. Bu sıvı yüksek ısılarda pastörize edilip toz halinde kurutulur. Bu toz protein tozudur.

Fazla protein tüketiminin böbreklere etkisi​

Protein tozlarının böbreklere zarar verdiği iddiası doğru değildir. Böbreklerinizle ilgili ciddi bir rahatsızlığınız yoksa fazla protein tüketiminin zarar vermesi pek mümkün değildir. Yapılan bir araştırmaya göre, günde kilo başına 2,8 gr protein tüketen kişilerin böbreklerinde herhangi bir sorun tespit edilmemiştir. Fazla proteinin sağlıklı insanlarda zararlı olmadığının bir diğer ispatı ise profesyonel sporculardır. Normal insanlardan çok daha fazla protein tüketen sporcularda, spor yapmayan kişilere göre böbreklerle herhangi bir problem gözlenmemiştir.

Bu durumda böbrek rahatsızlığı bir bireyin proteini neden aldığı fark etmeksizin fazla protein tüketimi kendisine zarar verecektir.( etten, tozdan, bitkiden fark etmeksizin.)

Bcaa / creatine / l- carnitine / casein ve diğer supplementler hakkındaki fikirlerinizide merak ediyorum.

Dünyaca ünlü Dr. Mehmet Öz'ün Whey hakkındaki fikirleri :
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Son düzenleme:
Aşırı bir tüketim söz konusu değilse zararı olmaz. Zaten siz de belirtmişsiniz.
Ben zaten zararı olmadığını düşünenlerdenim,fakat 2015 yılında forumda açılan bir konuda zararlı olduğunu savunan çok kişi olmuş. Ondan görüşleri merak ettim.

Burada kullandığınız ürünün miktarı önemli aslında. Belirli bir porsiyonları oluyor hatta kutularından yazar ona uyarsanız sorun olmaz. (Her şeyin fazlası zarar.) Bir de tükettikten sonra bol su içmeye gayret edin.

Ben zaten zararı olmadığını düşünenlerdenim,fakat 2015 yılında forumda açılan bir konuda zararlı olduğunu savunan çok kişi olmuş. Ondan görüşleri merak ettim.
O kafayla gidersek yumurta da, et de zararlı :D

Zararlı olan steroidler yanılmıyorsam.

Zararlı diyenlerin çoğu steroid ve protein tozunu ayırt edemiyor da ondan böyle olay yaşanıyor bence.
2015'de forumdaki yazıları okuyunca inanamadım,bir arkadaşın spor hocası protein tozu kullandığı için 6 kez kalp ameliyatı olduğunu belirtmiş. ( Fakat kendine enjekte ettiği steroidden bahsetmeyi unutmuş sanırsam 😂)

Günlük belirli bir miktarın üstünde protein tozu tüketilmediği, kişinin altta yatan bir karaciğer veya böbrek hastalığı olmadığı sürece bir zararı yok. Zaten toz halde bol miktarda protein içeriyor, doğal bir besin maddesi. Galiba günlük ihtiyacınızın %20'sinden fazlasını kaplamaması öneriliyordu tozların.

Buradaki önemli sebeplerden birisi, tozların diğer makro ve mikro besin grupları ve lifler açısından yetersiz olması. Toz nedeniyle dengeli bir beslenmeden vazgeçmemek, mümkün olduğu kadar protein ve kaloriyi dengeli bir beslenme programından almak lazım.

Sorunların ana kaynağı tek seferde doğal yollarla alınabilecek proteinden daha fazla miktarda protein alınması. O yüzden abartıldığında aminoasit metabolizmasının artışı sebebiyle üre yükselmesi ve gut hastalığının alevlenmesi, uzun vadede fazla kalori ve dengesiz beslenme sebebiyle karaciğer yağlanması yapabilir. Yine karaciğerinde ek hastalıkları bulunan biri için, karaciğere eklenen ek yük, mevcut hastalığınızın kötüleşmesine sebep olabilir. Kanda sürekli yüksek aminoasit bulunması böbreklerde farklı bölgelerde birikim yapabiliyor (benzer bir risk düzgün kilo vermeyip kas kaybeden insanlarda da mevcut mesela), ancak sağlıklı böbreklere sahip kişilerde ve önerilen miktarlarda protein tüketiminin sorun yaratması beklenmez.

Bununla beraber whey insanlarda alerjiye sebep olabilen bir madde. Bu açıdan dikkatli olunmalı, herhangi bir tepki görülürse kullanım sonlandırılıp doktora gidilmeli. Yine yüklü miktarda protein tüketimi bazı insanlarda şişkinlik, bulantı gibi mide rahatsızlıklarına sebep olabilir.

Sonuç olarak, dengeli bir beslenme ve spor programı uygulamaktayken, diyet ile aldığınız protein size yetmiyorsa, olabildiğince az miktardaki açığınızı tozlarla kapatabilirsiniz. Birkaç ayda bir genel sağlık kontrolü niyetine doktora gidip kan değerlerine baktırmak spor yapan, kilo veren herkesin yapması gereken bir şey.

Diğer supplementler hakkında fazla bilgim yok. Çok gerekli olduklarını düşünmüyorum. Özellikle anabolik steroidler, vücudun hormonal düzenini etkileyebileceği için kullanılmamalı diye düşünüyorum. Karnitin vs hakkında dediğim gibi fazla fikrim yok.

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı