PSU'lar için nasıl değerler olmalı?

Makaleler
6
Yer
Bursa
PSU tavsiye ederken artık yanında kaynak da bırakmak istiyorum, ki insanlar detaylı bir biçimde neden önerdiğimi anlasın, kuru kuru link atmak istemiyorum.

@kandes2 hocamın yaptığı şöyle karşılaştırmaları, ince detaylı anlatımları çok beğeniyorum:

Ve bu konu hakkında sorular sormak istiyorum, PSU'lar için voltaj regülasyonu, ani akım değerleri vs. böyle değerlerin hangisi düşük olursa daha iyi olur, hangisi yüksek olursa daha iyi olur, çok vaktinizi almazsa anlatabilir misiniz?

Sadece kendi adıma değil, bu konuyu okuyan çoğu kişi bu konu hakkında bilgi sahibi olacaktır.

@kandes2 yardımcı olursanız çok sevinirim hocam.

Hocam ben bulmadım bir kaynaktan okudum.
Zaman içinde PSU'larda +12V hatının önemi her sene giderek arttı ve +12V hattı PSU'larda giderek güçlendi bakacağınız ilk yer +12V hattı olmalı. Türkiye'de iyi PSU sınıfında en yaygın ve en ucuz olarak bulunan Aopen/FSP PSU'ların verdiği toplam +12V değerlerini minimum kıstas olarak kullanıyorum şahsen.
Buna göre +12V'da toplam güç olarak.
300W PSU için 18 amper.
400W PSU için 27-29 amper.
500W PSU için 36amper.
600W için 44 amper.
Bazı PSU'lar daha iyisini de yapabilirken mesela Corsair 650W 51 veya 52 amper veriyor +12V'dan bu da 612 veya 624w yapar. Corsair 750W 60amper=720W. Senin OCZ Fatality'ye gelince +12V'dan toplamda 37.5 amper veriyor, normal sayılır. Doğru olmayabilir kusura bakma.

İfadeler: RPM

Ani akım ne kadar düşükse o kadar iyi.

60-70 üstü kötü, 50 ve altı ortalama, 40 ve altı çok iyidir. Ani akım 100A gibi değerlere çıkmadığı sürece çok önemli değil bence.

Ripple ne kadar düşükse o kadar iyidir. Ripple çok önemli, hem PSU, hem bileşen ömrünü belirler. 50 mV üstü ripple pek tavsiye etmem.

Voltaj regülasyonu için testlerde çizgi ile çekilir ama 12V kanalı 11.4V, 5V kanalı 4.75V, 3.3V kanalı 3.1V altına düşmemeli.

Hold-up time için ATX standartları 17 ms, fakat Hold-up time olarak üst seviye PSU'lar bile çuvallayabiliyor. 5 ms gibi aşırı düşük değerlere düşmediği sürece sıkıntı yok. Çokomelli kısım ise PWR_OK sinyali. Hold-up time şebekeden gelen elektrik kesilince PSU'nun voltajları standart dışına çıkarmayacağı süredir. Mesela GF1'de bu değer 18.8 ms, PWR_OK ise her zaman Hold-up time'dan düşük olmalı. GF1'de ise PWR_OK sinyalinin kesilmesi 17.6 ms.
Şimdi bir örnek vereyim. Mesela diyelim ki bir PSU'nun PWR_OK sinyali 18 ms sonra kesiliyor, ama Hold-up time 15 ms. Bu durumda parçalara 3 ms boyunca yanlış voltaj gider. PWR_OK her zaman doğru olmalı, yanlış ise önermeyin.

%100 yükte 50-55 üstü sıcaklığı pek önermem, tabii bu çıkış/giriş için. Çok yüksek bir değer varsa incelemeye yazarlar.

Korumaları biz anlayamayız, onu da incelemeye yazarlar.

Geçici yanıt testlerinde başarısız olması eksi sayılabilir ama %50 yük ve 1 ms'de geçici yanıtta çoğu PSU'nun 3.3V kanalı başarısız olur. Bence büyük bir eksi değil, normal kullanımda böyle bir şey olmaz diye düşünüyorum.

Fanları da incelemeye yazarlar, fan ömrü için bu konuya bakın:

Ve bu rehberimi okuyun:

Ayrıca ek kaynak isterseniz bunlara da bakın:

JonnyGURU.com – Home of the PSU GURUs. (inceleme için kaynak)
Power Supplies Articles | Tom's Hardware (inceleme için kaynak)
TechPowerUp (inceleme için kaynak)
Rehber - A'dan Z'ye GÜÇ KAYNAKLARI/PSU'LAR (rehber)
PSUs 101: A Detailed Look Into Power Supplies (rehber)
Topoloji ve Düzenlemeler (rehber)
쿨엔조이,쿨앤조이 coolenjoy, cooln, 쿨엔, 검은동네 (inceleme için kaynak)
PSU Review Database - RealHardTechX (inceleme için kaynak)
PowerBoost Force Modeli Güç Kaynağı Analizi (rehber)
Cybenetics Labs – PSU Efficiency & Noise Level Certifications (inceleme için kaynak)
TechPowerUp (rehber)
Topologies and regulations, what should I look for? (rehber)
Tom's Explains: Why Power Supplies Fail (rehber)
Hold-up time explained (rehber)
Grup Düzenlemeli PSU'lar neden tercih edilmemelidir? (rehber)
[Bilgi] Kısaca Fanlar (rehber)

Ben PSU önerirken bu listeyi baz alıyorum, teknik bilgileri hakkında pek bilgi sahibi değilim. Sorunlu modellerin sorunları belirtilmiş listede.

@kandes2'nın yorumlarına dikkat ediyorum. Bilgili de bir arkadaş. Corsair RM650 konusunda bazı Çin menşeili parçaların kullanıldığını belirtmişti. Techpowerup'ta da buna yer verilmiş ama aynı zamanda bu parçaların Japon standartlarını da sağladığı ve güvenli olduğu da not düşülmüş. O yüzden cebimi de düşünerek RM650 aldım.

Bu tür bir konu olması güzel ama. Teşekkür ediyoruz.

Evet hocam, ben de genelde oradan baz alarak tavsiye veriyordum, ama artık detaya inmek istiyorum, bilgi edinmek güzeldir sonuçta .

Evet hocam, ben de genelde oradan baz alarak tavsiye veriyordum, ama artık detaya inmek istiyorum, bilgi edinmek güzeldir sonuçta .
Nasıl olsa öğreneceğim, şimdi öğrenip kendimi yormaya üşeniyorum.
Bilgisayar Mühendisliği okuyorum.

Eklemeyi unutmuşum.

Sürprizbozanın içinde olan link aynı zamanda kapasitörler için bir seviye listesi. Aynı zamanda yararlı bir rehber.

Kapasitör seviye listesi: PSUs 101: A Detailed Look Into Power Supplies

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…