PSU'ya adaptör takarsak GPU çalışır mı?

Markalı bilgisayar olduğundan o dönem uygun olan işlemciyi görünce logosunu çıkarsın diye bir şey yapılmıştır. Önemli bir durum değil, bilgisayar eski, anakart eski, Markası Asus olsa da Asus destek sunmuyor, BIOS eski.

Evet CPU Upgrade sitesi güvenilir bir kaynaktır. Emektar CPU World sitesinin kardeşi.
Ayrıca Wikipedia da 945P için 533 ve 800 Mhz işlemcileri desteklediğini yazıyor:

İmkan varsa bu kadar uğraşmaktansa daha yeni AMD AM4 ya da Intel Pentium ya da Core i3 bile olsa Soket 1150/1151 bir sistem kullanmak çok daha iyi olur. Zaten ekran kartı var. 2. el anakart, işlemci ve DDR3/4 RAM alınır, kasa ve PSU da aynı kalır. 800-1000 liraya olabilir.

Ya da 1155 2. Nesil i3 veya i5'ler, anakart ve DDR3 RAM'le kullanılmış olarak 400-700 civarına bulunabilir. RAM en ucuz seçenek olarak 2x2 olsa bile zaten aynı olacak.
İsterdim fakat aslında bu benim ana bilgisayarım değil. Acer Nitro AN515-45 kullanıyorum ve bunu Televizyona bağlı internete girsin, bir iki oyun açsın oynatsın gibi işler için kullanıyorum.

Bu bilgisayar bize bir yakınımız tarafından verildi. Artık kullanmayacağını ve fazlalık yaptığını söyledi ki zaten kendisi file explorer'ı kullanmayı bile tamamen unutmuş durumda şu anda.

Özelliklerini gördüm. Maksimum 8 GB RAM'e yükseltildiğini, PSU gerekli gereksiz kart takılabildiğini gördüm. İşlemcisine kadar hatta Extreme'i bile takabileceğimi gördüm. Sistemi şu anda aktif bir şekilde kullanmaktayım.

Bazı Windows üzerinde ilginç deneyler yapıyorum işte extended kernel, virüs testi gibisinden.
Bu konularla alakalı YouTube'da içerik üretiyorum.

Ayrıca Amerikada yaşamaktayım. CPU'yu ebay'de veya facebook marketplace üzerinde bulabilirim.

İsterdim fakat aslında bu benim ana bilgisayarım değil. Acer Nitro AN515-45 kullanıyorum ve bunu Televizyona bağlı internete girsin, bir iki oyun açsın oynatsın gibi işler için kullanıyorum.

Bu bilgisayar bize bir yakınımız tarafından verildi. Artık kullanmayacağını ve fazlalık yaptığını söyledi ki zaten kendisi file explorer'ı kullanmayı bile tamamen unutmuş durumda şu anda.

Özelliklerini gördüm. Maksimum 8 GB RAM'e yükseltildiğini, PSU gerekli gereksiz kart takılabildiğini gördüm. İşlemcisine kadar hatta Extreme'i bile takabileceğimi gördüm. Sistemi şu anda aktif bir şekilde kullanmaktayım.

Bazı Windows üzerinde ilginç deneyler yapıyorum işte extended kernel, virüs testi gibisinden.
Bu konularla alakalı YouTube'da içerik üretiyorum.

Ayrıca Amerikada yaşamaktayım. CPU'yu ebay'de veya facebook marketplace üzerinde bulabilirim.
Anladım, güzel. Ben de eski kullandığım sistemleri saklıyorum ve uygun fiyatla bulursam geri satın alıyorum. Sayfanın en altında yıl başında elimde olan en eskisi Pentium (1) 133 Mhz olmak üzere sistemlerimin listesi var.

O zaman bunu bu şekilde kullanmaya devam etmelisin. Ve eğer eski donanımların güzel yanlarına ilgin varsa daha çok parça almalısın.
Youtube'da ABD'li LGR'nin kanalında ABD'de düzenlenen çeşitli Retro Computers sergileri ve eski parçaları satan mağazaların incelemeleri oluyor. Ebay dışında da oralardan uygun fiyata parça bulmak mümkün.
Ayrıca konular ilgini çekerse Hollanda'dan Victor Bart, Avustralya'dan PhilsComputerLab ve Danimarka'dan My PlayHouse yine eski donanımlar üzerine güzel kanallardır.

Bu anakart için CPU destek konusu senin de araştırdığın gibi. İsteklerini en iyisi hangisi karşılıyorsa onunla devam etmelisin.

Anladım, güzel. Ben de eski kullandığım sistemleri saklıyorum ve uygun fiyatla bulursam geri satın alıyorum. Sayfanın en altında yıl başında elimde olan en eskisi Pentium (1) 133 Mhz olmak üzere sistemlerimin listesi var.

O zaman bunu bu şekilde kullanmaya devam etmelisin. Ve eğer eski donanımların güzel yanlarına ilgin varsa daha çok parça almalısın.
Youtube'da ABD'li LGR'nin kanalında ABD'de düzenlenen çeşitli Retro Computers sergileri ve eski parçaları satan mağazaların incelemeleri oluyor. Ebay dışında da oralardan uygun fiyata parça bulmak mümkün.
Ayrıca konular ilgini çekerse Hollanda'dan Victor Bart, Avustralya'dan PhilsComputerLab ve Danimarka'dan My PlayHouse yine eski donanımlar üzerine güzel kanallardır.

Bu anakart için CPU destek konusu senin de araştırdığın gibi. İsteklerini en iyisi hangisi karşılıyorsa onunla devam etmelisin.
Yani kısacası senin gözünde benim sistem güncel kalıyor. Intel 775 derken benim LGA 775'ten bahsediyorsun galiba.

Core 2 Extreme'lerden ise bir tane var ve o da X6800. Sizce X6800 taksam çalışır mı ?

Yani kısacası senin gözünde benim sistem güncel kalıyor. Intel 775 derken benim LGA 775'ten bahsediyorsun galiba.

Core 2 Extreme'lerden ise bir tane var ve o da X6800. Sizce X6800 taksam çalışır mı ?

Anakartınız Asus P5LP-VX değil mi? 945P yonga seti ile X6800 çalıştırabilmeniz olası lakin BIOS versiyonu ile ilgili anakartınıza dair kaynak bulmak gerekir.

Son düzenleme:

O eski ve yıllar içinde tatlı acı güzel anlar yaşatan makineleri ve güzel oyunlar oynatan sistemleri sevmekle ilgili.
Nasıl Barış Manço gibi insanların araba koleksiyonu, Rahmi Koç'un denizaltıya varan araç ve makine koleksiyonu oluyorsa, bu da eski parçaları atmadan/satmadan yaşatmak amacıyla yapılıyor. Link verdiğim kanallardan gördüğün gibi benim yaşlarımda hele gayet yaygın bir uğraş.

Core 2 Duo 65 Watt, Extreme 75 Watt yazıyor. Kesin destekliyorsa denenir tabi. Desteklemese bile özel bir işlemci, ben olsam Türkiye'de kolay şekilde bulabilsem koleksiyon için alırdım.

Şu an o listede yazmasam da, çoğunluğu eski dükkanımda müşterilerden kalma, bir kısmını da ucuza buldukça lot olarak toplu aldığım 50 civarında Intel Socket 370/478/775 ve AMD 462/939/940 işlemci bulunuyor. En azından her socket tipinden ve ona uygun RAM, ekran kartı ve diğer HDD, modem, ses kartı gibi parçalardan da belli sayıda bulunduruyorum. Tabi sağlam ve çalışır olması en önemli şart.

ABD'de de bence eski 1155 sistemler yine bu Sony markalı bilgisayar gibi 10-15 yıllık olduklarında ucuza satılıyor olabilir. Ebay'den ya da hardware store tarzı yerlerden böyle araştırabilirsin. 775 yerine 1155 2. nesil en az 2-3 kat daha hızlı olur. RAM de ucuzundan 2x2 ya da 2x4 DDR3 olabilir.
Ya da burada da 2008-12 arası popüler olan Intel Atom'lu Netbook'lar artık çok ucuza (250-750 arası) satılıyorlar. Orada da aynı olmalı. Yine aynı test amaçlı kullanabileceğin tam parça sistemleri bence uygun fiyata bulabilirsin. Bir de Thin Client'ı araştır. HP ve Dell WYSE markalarında Celeron ya da bendeki AMD G-T48E gibi işlemcili, hatta VIA Eden kullanan küçücük kasalar oluyor. Bunlar sisteme göre 5-20$ arasına satılıyorlar. Çalıştırmak için 1 tane adaptör gerekiyor, yine Windows kuruluyor. Bendeki Dell WYSE DX0D rahat senin şu an kullandığın işlemci gücüne yakın bir sistemdir.

Şimdiki de bu haliyle kompakt bir kasa olarak durur ve yine işine yarar.

Son düzenleme:
Anakartınız Asus P5LP-VX değil mi? 945P yonga seti ile X6800 çalıştırabilmeniz olası lakin BIOS versiyonu ile ilgili anakartınıza dair kaynak bulmak gerekir.
Evet ASUS P5LP-VX fakat BIOS Update için arattığım zaman sürekli P5LP-LE için bin bir türlü dosya çıkıyorken benimki için hiçbir şey çıkmadı. O konuda sıkıntı yaşıyorum. BIOS Update güncelleme programları vs mevcut mu ?

Eski BIOS algılayıp yenisini teklif edip ne olduğunu gösteren vesayre ?

@DenBay Tech maalesef o şekilde bir program mevcut değil. Olsa bile pek de güvenilmez. İlginç olan anakartın kendi sitesi de mevcut değil. Belki BIOS modlama sitelerinde uygun bir sürüm bulunabilir. Tabii uyumluluk sorunu olur mu? Orası da meçhul.

Çözüm olarak kullanılabilecek bir başka yol ise yüksek ihtimalle X6800'ü zaten ikinci el bulacaksınız. Alırken kasanızda deneyip almanız, soru işaretlerini ortadan kaldırabilir.

Son düzenleme:
@DenBay Tech maalesef o şekilde bir program mevcut değil. Olsa bile pek de güvenilmez. İlginç olan anakartın kendi sitesi de mevcut değil. Belki BIOS modlama sitelerinde uygun bir sürüm bulunabilir. Tabii uyumluluk sorunu olur mu? Orası da meçhul.

Çözüm olarak kullanılabilecek bir başka yol ise yüksek ihtimalle X6800'ü zaten ikinci el bulacaksınız. Alırken kasanızda deneyip almanız, soru işaretlerini ortadan kaldırabilir.
Merhabalar hocam çinden gelen E4700 CPU'yu taktım fakat çalışmadı. Fanlar döndü kasaya elektrik geldi fakat 945P tarafından ve P5LP serisi ile uyumlu bir CPU olmasına rağmen sadece ışıklar yandı ve psu fanı döndü

Ne yapacağımı bilmiyorum yoksa bu cpu elimde kaldı mı ?

Ne yapacağımı bilmiyorum yoksa bu CPU elimde kaldı mı ?

İşlemciyi değiştirmeden önce, BIOS ayarlarını sıfırladınız mı? Eğer yine çalışmazsa, daha önce belirttiğim gibi P5LP-VX ile alakalı üretici menşeili bir kaynağa ulaşılamaması sebebiyle buna net bir cevap vermek mümkün değil. Herhangi bir P5Q anakart ya da G31 üzeri yongaya sahip bir anakart bulabilirseniz, ona takıp deneyebilirsiniz. Ya da elden, deneyerek satış yapmaya çalışıp, alıcının bilgisayarında çalışıp çalışmamasına göre hareket edebilirsiniz.

İşlemciyi değiştirmeden önce, BIOS ayarlarını sıfırladınız mı? Eğer yine çalışmazsa, daha önce belirttiğim gibi P5LP-VX ile alakalı üretici menşeili bir kaynağa ulaşılamaması sebebiyle buna net bir cevap vermek mümkün değil. Herhangi bir P5Q anakart ya da G31 üzeri yongaya sahip bir anakart bulabilirseniz, ona takıp deneyebilirsiniz. Ya da elden, deneyerek satış yapmaya çalışıp, alıcının bilgisayarında çalışıp çalışmamasına göre hareket edebilirsiniz.
Load Setup Defaults ayarı mı ?

Çünkü benim bildiğim kadarıyla uyumsuz CPU taktığında ışıklar bile 2 saniye yanıp kapanır hatta laptopa incompatible cpu taktığımda hatırlıyorum açılmamıştı bile.

Ben o zaman bu projeyi askıya alıyorum. P5LP-VX için bir BIOS bulursam tekrar bakarız

fakat herkes P5LP-LE için BIOS paylaşıyor ama VX'den ses seda yok.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı