PWM Fan Kontrolü

yasin9661

Hectopat
Daha fazla  
Merhaba arkadaşlar benim bir sorum olacak işlemci fanını başka bir işte kullanacağım ama devrini ayarlamam gerekiyor bunun için internete baktım ama aradığımı bulamadım bilen varsa yardımcı olsun lütfen.
Fan standart intel fanı fanın kablolarının renkler mavi/yeşil/sarı/siyah şeklinde.

Pwm control yapan kablo mavi galiba. Kırmızıya +12v, siyaha GND ver. İlk önce denemelisin, maviye GND(-) verince mi duruyor, +12v verince mi duruyor. Bunu tespit ettikten sonra, bir flip-flop ve ya programlanabilir entegreden belli aralıklarla mavi kabloya sinyal göndermen lazım. Sinyalin frekansı yüksekse, yani sinyal ne kadar sıksa fan daha yavaş döner çünkü sık sık dırdurma sinyali gönderiyorsun. Sinyali ne kadar az gönderirsen ve ya hiç göndermezsen, daha hızlı ve ya son devirde döner.

Biraz elektronik bilginiz varsa eğer çok güzel fan kontrol devresi yapabilirsiniz.
Herhangi elektronik egitiminiz vs. var mıdır ? Yoksa eğer bayaga detaylı anlatmam gerek.

Herhangi bir eğitim yok. Anlatırsınız iyi olur.
Teşekkürler hocam
Fan beslemesin nereden yapacaksınız ?
12V ile besleyecekseniz eğer LM317 entegresi ile yapabilirsiniz. LM317 devresi gerilim ayarlamak amacıyla kullanilir.
Şu attığım resim LM317'nin çalışması için gereken şema.
Aklına takılan yerlerı sor. Çeşitli videolar izleyerek YouTube'dan da temel elemanları öğrenmelisin.

Dosya Ekleri

• Screenshot_2016-10-10-13-57-02-1.png
    Screenshot_2016-10-10-13-57-02-1.png
    112,6 KB · Görüntüleme: 320
Beslemesini 12v ile yapıcam

ama fanın kırmızı(+) kabloyu devrenin '+' ucuna bağlıycam
fanın siyah (-) kabloyu devrenin '--' ucuna baplıcam
ama mavi kablo ile bir şey yapmıcakmıyım

Fan beslemesin nereden yapacaksınız ?
12V ile besleyecekseniz eğer LM317 entegresi ile yapabilirsiniz. LM317 devresi gerilim ayarlamak amacıyla kullanilir.
Şu attığım resim LM317'nin çalışması için gereken şema.
Aklına takılan yerlerı sor. Çeşitli videolar izleyerek YouTube'dan da temel elemanları öğrenmelisin.

Siz PWM kontrolü sunmayan fanlar için daha çok gerilim ile kontrol sağlamışsınız. Bu da maliyetli olabilir, PWM kontrol ucu kullanılsa daha iyi olur 555 timer ile bile kontrol yapabilir bakınız;

highfrequencypwmfancontroller_1270299403.png

Ama PWM kontrol olmayan fanlar için, bir transitör şart o da artı maliyet bakınız;

highfrequencypwmfancontroller_2.png

Son düzenleyen: Moderatör:
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı