Python harici hangi diller öğrenilmeli?

Şu an Python öğreniyorum ve bir yandan proje yapıyorum. Yaptığım projeleri GitHub hesabımda paylaşıyorum. Python ile hesap makinesi, çeşitli prizmaların hacimlerini hesaplayabilen bir hesaplayıcı, 3 kişinin yaş ortalamasını alabilen bir program gibi şeyler yaptım. Ayrıca yeni bir dil de öğrenmek istiyorum ve freelance iş bulmak da istiyorum. Freelance iş bulacak seviyeye geldiğimi nasıl anlayabilirim ve Python harici hangi dilleri öğrenmemi önerirsiniz?

Ayrıca Python ile yapılabilecek proje fikirlerine de açığım.

Büyük ihtimal masaüstü geliştirme tarafında durucaksın.

O zaman.
C# (form, konsol), Java istediğin orta - üst düzeyde projeleri geliştirebilir olman yeterlidir.

Ekstra olarak C, C++,Visual Basic, SQL.

Bunları öğrenirseniz bırak Freelance'i kaliteli şirketlerde iş bulabilirsin.

Web için.

PHP, JS, Node-JS, React, CSS, HTML, SQL.

Freelance için yeterli olabilir.

Ekstra olarak.

Python, ASP-net de faydalı olacaktır.

Önce dillerin hedef olmadığını, amaç doğrultusunda kullanılan araçlar olduğunu öğrenmekle başlayabilirsin. Sana Python'dan sonra şunu öğren diyen kimseyi de dinlememelisin. Dile bir amaç olarak yaklaşmayı bırakmalı ve pratik yaparak, özellikle istediğin alanda ki framework ve uygulamaları kullanarak pratik yaparak öğrenmeye çalışmalısın.

Dilden önce temel konseptleri öğren eğer oyun geliştirmek istiyorsan. Seçtiğin alanda optimize kod yazmak zorundasın. Heap ve stack nedir? Memory leak nedir? Bellek nedir, nasıl çalışır? Multi thread, multi proccess nedir, ne işe yarar? Nesne yönelimli programlama nedir? Scripting nedir? Structered programlama nedir? Algoritma nedir? Bunları öğren ve karmaşık algoritmaları test et mesela. Bir oyun geliştireceksin ama algoritma bilgin olmadan geliştirirsen Tom Clancy oyunları gibi berbat gram gerçekçi hissettirmeyen yapay zekalarla ortada kalırsın. Diğer bellekle alakalı saydığım şeyleri bilmeden geliştirirsen berbat optimizasyonla oynanmayan oyunlar çıkar. Aynısı multi thread ve proccessing içinde geçerli.

Bu arkadaş gibi mesela. Bu arkadaş dili bir amaç edinmiş ve büyük ihtimalle asla iyi bir yazılımcı olamayacak. C#'ı piyasada iyi bir yeri olduğu için amaç edinmiş. Ancak bilseydi ki iyi bir yazılımcı alanındaki bir dilde uzmandır ancak gerektiğinde her dili öğrenip kod yazabilir, şu tavsiyeyi verdiğine üzülürdü.

İyi programlama bilen biri dilin syntax'ını ve temel kurallarını öğrendiğinde uzmanı kadar sağlam kod yazamasada bu arkadaş gibilerden çok daha iyi kod yazacaktır. Çünkü temel konseptlerde uzman olduğu için, dilden bağımsız bir bilgiye sahip olacak ve tüm bilgisi dil ile sınırlı olan biri gibi dogmalardan* ziyade kendi analitik düşünme becerisini kullanarak kod yazıyor olacak.

*Burada bahsi geçen dogma instagram ve çeşitli acemi blog yazılarında geçen temel programlama konseptleridir. Okunabilir ve yenilenebilir koddan ziyade sadece temel söz dizimini öğretmek üzere varlardır ve benimsenmemelilerdir. Ancak programlama bilmeyen bir kişi bunları birer sabitmiş veya kuralmış gibi kabullenip programını bu şekilde yazacaktır. Eninde sonunda spagetti koda sebep oluyor bu.
Anlattıkların çok hoş fakat eksik konuşuyorsun.Tabi ki de Dili dil olduğu için öğrenmiyoruz.En başta yazdığım gibi eğer masaüstü programları ve veritabanı alanında ileri gitmek isterse diye belirttim.Ben c# ın dışında c ve c++ da biliyorum.Ve açıkcası ben en çok C# dan ekmek yiyorum.Ben ufak projelerle bile paralar kazanıyorsam bu işin ilerisi çok.Arkadaşım ve babasının bir yazılım şirketi var aylık sadece c# ile yazılan masaüstü programlarından anormal paralar çeviriyorlar.Tabi ki de insanın ne istediği önemli.Benim tavsiyem masaüstü programları ve veritabanı üzerineydi.İyi yazılımcı alanında en çok iş yapabilendir benim gözümde.O nedenle en kısa sürede sağlam şekilde bu piyasaya tutunması hem onu eğitir hem iş imkanını çoğaltır.İyi forumlar🙂

Dilden önce temel konseptleri öğren eğer oyun geliştirmek istiyorsan. Seçtiğin alanda optimize kod yazmak zorundasın. Heap ve stack nedir? Memory leak nedir? Bellek nedir, nasıl çalışır? Multi thread, multi proccess nedir, ne işe yarar? Nesne yönelimli programlama nedir? Scripting nedir? Structered programlama nedir? Algoritma nedir? Bunları öğren ve karmaşık algoritmaları test et mesela. Bir oyun geliştireceksin ama algoritma bilgin olmadan geliştirirsen Tom Clancy oyunları gibi berbat gram gerçekçi hissettirmeyen yapay zekalarla ortada kalırsın. Diğer bellekle alakalı saydığım şeyleri bilmeden geliştirirsen berbat optimizasyonla oynanmayan oyunlar çıkar. Aynısı multi thread ve proccessing içinde geçerli.

Bu saydıklarınızı öğrenebileceğim sağlam bir kaynak var mı? Algoritmaları nereden nasıl denerim oyun geliştirme üzerine yoğunlaşmak isteyen birisi nasıl başlamalı nasıl devam etmeli?

Bu saydıklarınızı öğrenebileceğim sağlam bir kaynak var mı? Algoritmaları nereden nasıl denerim oyun geliştirme üzerine yoğunlaşmak isteyen birisi nasıl başlamalı nasıl devam etmeli?
Dediğim gibi amaç oyunsa önce bellek nedir nasıl çalışır onları bir öğren. Google'ı kullanabilirsin. Spesifik bir kaynak bildiğim yok şuan. Sonra stack ve heap'i araştır.

Dediğim gibi amaç oyunsa önce bellek nedir nasıl çalışır onları bir öğren. Google'ı kullanabilirsin. Spesifik bir kaynak bildiğim yok şu an. Sonra stack ve Heap'i araştır.

Sağ olun hocam. Hala hangi alanda yoğunlaşacağıma karar verebilmiş değilim. Oyun geliştirme öğrenmesi zor olduğu için, web developing de HTML ve CSS zor olduğu için gözümü korkutuyor açıkçası.

Sağ olun hocam. Hala hangi alanda yoğunlaşacağıma karar verebilmiş değilim. Oyun geliştirme öğrenmesi zor olduğu için, web developing de HTML ve CSS zor olduğu için gözümü korkutuyor açıkçası.
Webde framework öğrenirsen o kadar zor değil. Hatta aşırı basitleştiriyor bu frameworkler mevzuyu. Tailwind, Bootstrap, shadcn/ui... Özellikle sonuncu yeni ve baya özelleştirilebilir bir ortam sunuyor sana. Dökümantasyonu da iyi. Bir çok örnekle de desteklemişler dökümantasyonu.

Tailwind CSS, CSS bilmeyi çok gerektirmeden tasarım yapmayı sağlıyor.
shadcn/ui bir çeşit ui geliştirme eleman listesi. Kopyala yapıştır yaparak falan kullanıyorsun. Framework olarak react'a ihtiyaç duyuyor. Detaylı dökümantasyon bu sayfada yer alıyor;

Son düzenleme:
Webde Framework öğrenirsen o kadar zor değil. Hatta aşırı basitleştiriyor bu Framework'ler mevzuyu. Tailwind, Bootstrap, shadcn/ui... özellikle sonuncu yeni ve bayağı özelleştirilebilir bir ortam sunuyor sana. Dokümantasyonu da iyi. Birçok örnekle de desteklemişler dokümantasyonu.

Tailwind CSS, CSS bilmeyi çok gerektirmeden tasarım yapmayı sağlıyor.
shadcn/ui bir çeşit UI geliştirme eleman listesi. Kopyala yapıştır yaparak falan kullanıyorsun. Framework olarak React'a ihtiyaç duyuyor. Detaylı dokümantasyon bu sayfada yer alıyor;

Hocam bu yazılımdaki terimlerin anlamlarını ve ne işe yaradıklarını nasıl öğreneceğim? Yani Kütüphane, Framework, Bootstrap bunlar ne demek ve ne işe yarar? Ve ben kod yazarken sadece IDE'yi açıp kodları yazıyorum terminalde istediğim sonucu görünce olmuş deyip kapatıyorum yaptığım doğru mu?

Hocam bu yazılımdaki terimlerin anlamlarını ve ne işe yaradıklarını nasıl öğreneceğim? Yani Kütüphane, Framework, Bootstrap bunlar ne demek ve ne işe yarar? Ve ben kod yazarken sadece IDE'yi açıp kodları yazıyorum terminalde istediğim sonucu görünce olmuş deyip kapatıyorum yaptığım doğru mu?
Araştırıp. Bu yazdığım bütün terimlerin karşılığı internette var.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı