QLED VA vs IPS

koltar

Hectopat
merhaba, Ocak ayında buna benzer bir konu oluşturulmuş ancak "QLED bir panel türü değil, VA panelin bir türüdür" denilerek geçiştirilmiş.

MSI RX 5700 GP Edition ekran kartlı sistemime yakın zamanda 27" 144 MHz 1 ms 1440P monitör almak istiyorum ancak şu 2 monitör arasında takıldım kaldım.

Tamam, forumda "IPS panel mi VA panel mi" tartışması çokça dönüyor ancak doğru düzgün hiç kimse QLED VA panel ile IPS paneli karşılaştırmıyor? Kıyaslamalı kullanıcı deneyimi sunan da çok az. IPS panel pek çok kişiye göre, pek çok konuda VA panelin önünde. Ancak VA'dan daha önde olan QLED VA panelin de aynı şekilde önünde mi?

Mevcut ekran kartımla en çok hangisinden verim alırım? Fiyatların biraz daha indirime girmesini bekleyeceğim, maalesef 3000 TL civarının üzerine çıkamam.

Siz ne önerirsiniz?

Son düzenleyen: Moderatör:
Samsung olanı öneririm ben. Renkleri bir VA panele göre çok iyi.

Ergonomi
HDR seviyesi
Arkasında bulunan USB 3.0 portları
Attığınız IPS monitöre aşırı yakın renk kalitesi
En önemlisi ışıklı olması

Son düzenleme:
QLED VA ile de IPS'e çok yakın bir deneyim elde edebilirsin. Arada 500 TL bir fark var. Vermeye gerek olmadığını düşünüyorum. Kullanım amacına göre değişebilir ama profesyonel olarak kullanmayacağını düşünüyorum.

Samsung olanı öneririm ben. Renkleri bir VA panele göre çok iyi.

Ergonomi
HDR seviyesi
Arkasında bulunan USB 3.0 portları
Attığınız IPS monitöre aşırı yakın renk kalitesi
En önemlisi ışıklı olması
hdr kullanılabilir bir teknoloji sunmuyor diyor pek çok kullanıcı yorumu o yüzden bilemedim :/ kendi beceriksizlikleri olabilir mi? (daha önce hiç hdr fonksiyonlu bir şey izlemedim)

kalitesinin attığım ips monitöre aşırı yakın olduğunu nasıl ölçümleyebiliyorsunuz? öğrenmek için soruyorum.

çok teşekkür ederim yorumunuz için
QLED VA ile de IPS'e çok yakın bir deneyim elde edebilirsin. Arada 500 TL bir fark var. Vermeye gerek olmadığını düşünüyorum. Kullanım amacına göre değişebilir ama profesyonel olarak kullanmayacağını düşünüyorum.

merhaba, yanıtınız için çok teşekkür ederim. bilgisayarı %30 oyun oynamak, (story-online karışık), %30 film-dizi, %20 normal kullanım, %20 de photoshop tarzı programlar için kullanıyorum. indirim döneminde ikisi de 2700 seviyesine düşüyor. en azından black friday döneminde öyle olmuş. 2 hafta sonra başlayacak olan yılbaşı indirimleri döneminde ikisinin de fiyatının 2700 civarına düşeceğini öngörüyorum. o sebeple fiyat farkını aradan çıkartıp değerlendirirseniz sevinirim. qled ips'e çok yakın derken, ips yine de bir adım önde mi? fiyat farkı olmadığını da düşünürsek yine de samsung olan mı dersiniz?
ViewSonic. Çerçevesinin olmaması ve düz bir ekran olmasının yanı sıra IPS olması çok büyük artı.

çok teşekkür ederim yorumunuz için, ben de şu an ona küçük bir miktar daha yakınım :/

İkisi de 8 Bit + FRC renk derinliğine sahip.

ViewSonic olanın renk gamı değerleri;
DCI-P3: %96 boyut
NTSC: %93 boyut
sRGB: %131 boyut

Samsung olan;

Adobe RGB Tip: %92
sRGB: %125
DCI: %95
NTSC: %88

Gördüğünüz gibi arada büyük farklar yok renk olarak. Samsung olan daha ucuz, ergonomisi iyi. Ayrıca IPS panelleri VA panelden %100 daha iyi gibi görmek mantıksız, VA panellerin de IPS panellere göre artıları var. Kontrast oranı yüksek, siyahlar daha siyah. Daha tepkisel.

Dediğiniz yorumlar bu monitörün HDR'ı için mi yoksa genel olarak HDR ile ilgili mi?

İkisi de 8 Bit + FRC renk derinliğine sahip.

ViewSonic olanın renk gamı değerleri;
DCI-P3: %96 boyut.
NTSC: %93 boyut.
Srgb: %131 boyut.

Samsung olan;

Adobe RGB tip: %92.
Srgb: %125.
Dcı: %95.
NTSC: %88.

Gördüğünüz gibi arada büyük farklar yok renk olarak. Samsung olan daha ucuz, ergonomisi iyi. Ayrıca IPS panelleri VA panelden %100 daha iyi gibi görmek mantıksız, VA panellerin de IPS panellere göre artıları var. Kontrast oranı yüksek, siyahlar daha siyah. Daha tepkisel.

Dediğiniz yorumlar bu monitörün HDR'ı için mi yoksa genel olarak HDR ile ilgili mi?

Bu monitörün HDR'ı ile ilgili :/ bu arada Black Friday'da ikisinin de fiyatı 2700'lerdeymiş. 2 hafta sonra başlayacak yılbaşı indirimlerinde yine bu seviyelere ineceğini düşünüyorum ikisinin de. Bu sebeple değerlendirirken fiyat farkını denk gibi düşünüp ele almanızı rica edeceğim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Technopat'ın bu videosunda HDR konusunda bir sıkıntı yaşamamışlar. Fiyatlar eskiden aynıydı, evet farkındayım hatta forumda çok kez karşılaştırması yapılıyordu. Fiyatlar aynıyken de Samsung olanı öneriyordum.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Technopat'ın bu videosunda HDR konusunda bir sıkıntı yaşamamışlar. Fiyatlar eskiden aynıydı, evet farkındayım hatta forumda çok kez karşılaştırması yapılıyordu. Fiyatlar aynıyken de Samsung olanı öneriyordum.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.

Çok teşekkür ederim, değerlendirmeleriniz faydalıydı, önerinizi dikkate alacağım.
Şu ips ekranlı Viewsonic'i öneren arkadaşın mesajını beğenen yazarlar da "neden viewsonic" i samsung'un önünde gördüklerini anlatsalar keşke

Son düzenleme:
@koltar Konunun üstünden epey zaman geçmiş ama başkaları da okuduğundan elimden geldiğince toplu bir cevap vermek istiyorum.

Bir kere QLED kesinlikle VA panel türü falan değildir.

QLED, Quantum Dot teknolojisi uygulanmış LED, yani Quantum Dot'lu ekran demek. Günümüzde IPS, TN ve VA da LED arka aydınlatma kullanır.

Evet, QLED genelde VA'lara uygulanıyor ama kesinlikle VA panel türü değil. QLED TN de, IPS de var.

Asıl soruya gelirsek QLED bir VA'nın renk gamı direkt sRGB %125 civarına fırladığından bizim standart diye tabir ettiğimi, sRGB %100 olan ve renk derinliği, parlaklık vs. olarak da harikalar yaratmayan IPS'leri renk canlılığı olarak tokatlayacaktır.

Bu, QLED olmayıp renk gamı yine çok yüksek VA'lar için de hemen hemen geçerli diyebilirim.

Bkz.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı