R3 3300X & RTX3060 sistemde underclock darboğazı azaltır mı?

553501

Decapat
Makaleler
3
Ryzen 3 3300X + RTX3060 sistemim var.
İşlemcimi 4.2GHz overclock yapmama rağmen darboğazda pek ilerleme göremedim.
Ekran kartımı underclocklasam darboğaz azalır mı?

4.3Ghz üstüne çıkınca mavi ekran yiyoruz :/.
Kaç kez voltaj denedim yok 4.2Ghz'den öte gitmiyor.
PBO ile offset vererek dene. Manuel çarpan ve voltaj vererek tüm çekirdekleri zorlarsın, gerek yok.

İşlemcinin maksimum boost frekansı olan 4.3GHz'nin üstüne ekliyor. Yani +100MHz offset verirsen, işlemcin maksimum 4.4GHz'yi görür. Tabii bu tüm çekirdekler için geçerli değil, genelde bir tane tercih edilen ve bir tane ikincil tercih edilen çekirdek olur. Oyunlar gibi tek çekirdekli yüklerde bu iki çekirdeği yüksek frekanslara çıkarıp diğerlerini düşük frekanslarda bırakır.

İşlemcinin maksimum boost frekansı olan 4.3GHz'nin üstüne ekliyor. Yani +100MHz offset verirsen, işlemcin maksimum 4.4GHz'yi görür. Tabii bu tüm çekirdekler için geçerli değil, genelde bir tane tercih edilen ve bir tane ikincil tercih edilen çekirdek olur. Oyunlar gibi tek çekirdekli yüklerde bu iki çekirdeği yüksek frekanslara çıkarıp diğerlerini düşük frekanslarda bırakır.
Şimdi Anakartı fabrika ayarlarına çekip yaptığım OC'yi geri alıp, sonra dediklerini uygularsam işe yarar mı?

Şimdi Anakartı fabrika ayarlarına çekip yaptığım OC'yi geri alıp, sonra dediklerini uygularsam işe yarar mı?
Tabii soğutma performansına göre işlemcinin davranışı değişir ama evet, daha iyi sonuç vermesi lazım. 100MHz offset vererek başlayabilirsin.

B450M S2H'ta nasıl yapacağım peki?
BIOS'u pek tanımıyorum, üreticiden üreticiye de ciddi şekilde değişiyor. İnternette bununla alakalı videolar illa vardır diye düşünüyorum. Hiç yoksa bile BIOS'u biraz arayarak bulabilirsiniz.

BIOS'u pek tanımıyorum, üreticiden üreticiye de ciddi şekilde değişiyor. İnternette bununla alakalı videolar illa vardır diye düşünüyorum. Hiç yoksa bile BIOS'u biraz arayarak bulabilirsiniz.
Ne yapmam gerek?

Dosya Ekleri

• 20231028_230352.jpg
    20231028_230352.jpg
    163 KB · Görüntüleme: 18
Ne yapmam gerek?
"MAX CPU Boost Clock Override" ayarını 100MHz yaparak başlayabilirsiniz. İlk etapta diğerleri otomatikte kalabilir diye düşünüyorum.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı