R34 vs Supra

Mesajdaki en komik kısım bu. @Cruslan bu senin için de geçerli.
Biri(supra) 3000 motor, 330bg, 14.6 litre tüketiyor. Biri 2.5 motor, 280bg 16lt tüketiyor. Mühendislik kısmını burada bir eleyelim. GT-R dökme demirin azizliğine uğrayıp 73.7 stroka sahip, supra forged pistonlar ile 86mm strok üretiyor. GT-R bahsi geçen gücü 9 sıkıştırma oranında, supra ise 8.5 sıkıştırma oranında çıkarıyor. Remapping işlemlerinde eğer yabancı modifiye forumlarını takip ediyorsanız GT-R'ın stock motoru 9.7:1'den sonra çıkan patlama gücünü ne soğutmaya, ne de aktarmaya yeterli. 2JZ-GTE soğutma mühendisliği o kadar harikadır ki, araca dev turbolar takmadığınız sürece stock soğutucuyu değiştirmenize gerek yok. Piston üstlerinde, pistonların soğutulmasına yardımcı olmak için yağ püskürtme memeleri ve farklı bir kafa vardır. Her ne kadar dezavantajı düşük sıkıştırma olsa da, stock turbolar değişmeden sıkıştırma mapini 9 seviyelerine hiçbir parça değişimi gerekmeden çıkartabilirsinz. Supra'nın fabrika çıkışında bulunan çelik boşaltma boruları GT-R motoruna gelişim sürecindeyken eklenmiş. Bunu wikipedia'dan doğrulayabilirsiniz. Şimdi yok ağırlık yok şu diye saçmalamaya başlamadan önce Supra'nın 1570kg'ye, GT-R'ın 4 çekerinin 1550kg'ye sahip olduğunu söyleyeyim. Arkadaş yol tutmaktan vs. bahsetmiş, hemen ona da gelelim isterseniz. Supra hem ön hem arkada çift salıncaklı süspansiyon sistemi kullanır. Double wishbone dersem bilirsiniz herhalde. Çift salıncak belirlenen yıllarda yol tutuşu en mükemmel hale getiren süspansiyon sistemidir. İlerleyen yıllarda 2008'e kadar audi çift salıncak sistemini RS serisinde kullandı. GT-R ise 4 çeker olduğu için, her kolun kendi çalıştığı çoklu bağlantılı süspansiyon sistemini kullandı. Çoklu bağlantı her ne kadar çift salıncakla aynı performansı gösterip, konforda yaratsa da bir sedan kullancısının başına gelecek en kötü şeydir. Google'da araştırma yaptığınızda şunları görmeniz mümkün;ayrıca, "çoklu bağlantı" belirli bir hizmet ömrüne sahip olamaz, genellikle 80.000- 100.000'e yakındır, bir veya daha fazla menteşe veya sessiz blok arızalanır, darbeler ortaya çıkar, istenen öğeyi teşhis etmeniz ve değiştirmeniz gerekir. Ancak onarım yapmak için hemen hemen tüm kolları çıkarmanız gerekir.

Düşük hızda yararlı olsa da, yüksek hızda oluşan darbeyi ememeyecek olan şok emiciler böbreğinizde taş bırakmaz veya kolayca arızalanabilir. Mesajlarınızda günlük kullanımdan falan bahsetmişsiniz, ben R34 satın alıyorum bana bir S350L konforu vermesi gerekmiyor sert olabilir veya bu sistemi diğer markalar gibi arkada kullanıp önü supra gibi salıncak yapabilirsiniz fakat dediğiniz dedik ikisi de çok bağlantılı olacak çünkü 4WD iki ayrı sistem için uygun değil. Bakın gördünüz mü, bir mühendislik hatası daha. Sizin öve öve bitiremediğiniz dört çeker sistemi(AWD değil) yüzünden araba kullanıcısı olası bir kaza durumunda eğer süspansiyon sistemine zarar gelirse motordan daha pahalı tamir ücreti ödeyecek.

Yine yine yine, öve öve bitiremediğiniz GT-R arka tekerlerinde hava kanallı disk kullanmıyor, düz disk kullanıyor. Supra'da arka ve ön hava kanalları ile soğutuluyor. Demek ki neymiş, aslında detaylı bir incelemede çöp dediğiniz araç, övdüğünüz aracı kolayca yok edebiliyormuş. Bir de 4WD'yi o kadar övüyorsunuz ki ziyaretçinin teki gelip okusa GT-R'da gerçekten çok kaliteli dört çeker var sanacak. Tabii siz bilmiyorsunuz modifiyecilerin 500 beygir üstü modifiyelerde arka difransiyelin ratio'sunu arttırmak zorunda olduğunu. Bu da ek maliyet falan. Ne anlatıyoruz ki, son olarak supra son vites ratio 0.79:1, gt-r son vites ratio 0.793:1. Umarım bir şeyleri araştırmadan yorum yapmazsınız. Motor bloğu malzemesini, sübap malzemesini falan araştırmadım. Gerekirse onları da dökelim bakalım hangisi daha iyi. Supra denilen arabanın sahip olduğu japon mühendisliğine yaklaşamaz Nissan. Zaten kendisi Supra'dan feyz almış. Silindir çaplarına, motor hacmine veya çift turbo olayına bakarsanız bunu anlamak zor değil. Gerçekten arabalara ilginiz olduğunu düşünüyorsanız arabaları araştırın. Bir arabanın kaç motora sahip olduğu veya 0-100'ü falan bunlar çok klasik şeyler. Adamlar R34 ile Supra'yı soruyor, pist arabaları atıyorsunuz.

Günümüzdeki C63'lere falan baktığımızda sıkıştırmayı arttırıyosun, turbo remapping yapıyorsun, egsoz remapping yapıyorsun kolayca ulaşıyor 800 900 beygire yapısı gereği de güzel kardeşim senin krank milin, pistonların, strokun, ateşlemen, rpm limitini herhangi bir supra ile yarıştıramazsın. 900 beygir e63 getir, c63 getir, rs4 getir bilmem getir ne getiriyorsan suprada 20.000$ bile harcamadan çıkartacağın gücü 50.000$'da çıkartamazsın. Motor hacmi büyük, tek forged piston veya silindir yuvası kitleri, 90mm'den hesaplayalım 5.000$'a yakın. 1971 model challenger'da kullanılan forged pistonları kullanırım dersen ebay'de 200$. Supra'nın mühendisleri biyel kollarını bile en gelişmiş maddeden yapıyor sen gelmişsin diyorsun ki R34 daha iyi yol tutuyor. Tamam senin dediğin olsun. Eee 5.5 litre motorun krank mili, ya hepsini bırak arabanın yağ pompası bile 500$. Ama dur o mercedes laf edilmez. Gidin aga gidin biz arabalara ilgimiz var diyoruz da o ilgiler edit videolarından gelmiyor biz bugün bmw 760 hayali kuruyorsak araba pahalı olduğu için değil tanıyoruz biliyoruz arabayı. Veya bugün bir adam audinin yol tutuşu iyi diyorsa audi hayranı olduğu için değil gerçekten yol tuttuğu için. Bugün bir adam volvo'nun 2000 kasaları çok sağlam diyorsa hayranı olduğu için değil, bugün mazda'nın rx serisi, supra, challenger, mercedes s serisi mühendislik harikası deniyorsa kimse bu arabaları sevdiği için demiyor.

Adamlar gelsin otomotiv mühendisliğinde örnekler olarak kullanılan difransiyel oranları yapsın 330 beygir arkadan itişli hiçbir tcs, dtc gibi teknolojiler olmadan sadece dişli oranıyla patinaj problemini ortadan kaldıran sistemler yapsın, sen gel de ki motorda yarışamayacağını anlayınca bari çekişte önde olalım diyen nissanın dört çekerle mantıksal olarak daha iyi yol tutmasını savun. Adamlar gelsin sana 20 yıl konuşulacak motor yapsın, sen gel gtr daha iyi yol tutuyor de. 300 km/h yapacağın virajlı yollar mı var da adam sana o hız da arabayı dönderecek sistem yapacak veya bunun için dört çeker yapacak? Bu arabayla 270km/h ile zaten sıkıntısızca Almanya veya Japonya otobanlarında viraj alabiliyorsun neden daha iyi yapmak zorunda? Biri 0.9g dönüş kuvveti uygulasın, biri 0.6g kimin umrunda? Bu adamlar motor denen icatın kitabını baştan yazmış sen spoiler'ı kontrol edilebiliyor, ekranda turbo basıncı gözüküyor diyorsun? Eee iyi, supra'da ekranda değil de gövde de gösteriyor diye mi R34 daha iyi?
Sen boşuna bu kadar yazı yazmışsın. 98 model bir araçta 4 çeker var diye "zamanın ötesinde" diyor adam ama Double Wishbone kullanan 89 model A70 Supra zamanının ötesinde olmuyor, 4 tekerlekli düz yolda gidemeyen araba oluyor. :D Ciddiye almıyorum artık.
 
@die, Öncelikle insanlara karşı nasıl hitap edeceğinizi öğrenmenizi tavsiye ederim. Bir aracın motordan ibaret olmadığını zaten bildiğinizi var sayıyorum ancak bütün yazınızda motordan öteye gidememişsiniz. Zaten motoru dışında anlatılacak bir şeyi de yok Supra'nın ki ben de motoru haricinde bir artısı olmadığından bu konuda şu şekilde bahsettim.

Tabii ki R34. Dört tekerlekten çekiş sistemi, multimedya ekranından turbo basıncından yağ sıcaklığına kadar bakabilme, tork yönlendirme, dört tekerleğin de dönmesi, ayarlanabilir arka kanat ve niceleri...

Supra ise düz yolda gidemeyen dört tekerlekli taşıt.

Supra görüp görebileceğin en boş araba. Ciddi anlamda. Motor haricinde o araç hiçbir şey. Yol tutuşu desen yok, araba desen teneke... R34'ün üstünde dört çeker gibi zamanının ötesi teknolojiler var.

Supra için dedikleriniz geçerli ancak R34 konusunda katılmıyorum. Bugünün 6.42 ile Nurburgring seri üretim rekoru sahibi Aventador SVJ o kadar karbonfibere rağmen 1600 kilogram.

R34, 4 çekeri, ayarlanabilir kanadı ve 4 tekerleğin dönmesi gibi sistemlerle zamanının ötesinde olan bir araç.
Supra'ya en iyi araç denmesi komiğime gitti. Bırak R34'ü, NSX gibi efsaneler varken... Motoru haricinde hurda yığını.

İki aracın beygir güçlerini karşılaştırmışsınız ancak önemli bir detayı geçiştirmişsiniz. R34'ün 2500cc hacmindeki motor ile 280 beygiri, Supra'nın 3000cc hacmindeki motor ile 330 beygir üretmesi kadar doğal bir şey kadar yok. Arada 500 cc kadar bir fark var, neredeyse motora bir silindir koyacak kadar bir fark demek. Bore ve Stroke değerlerini direkt aracın beygir gücüne göre değerlendirmezsiniz. Piston hareket çapının Supra'da uzun olmasının doğrudan bir anlamı yok. Yarış otomobillerinde kısa hareket çapı ve geniş piston tercih edilir ki yüksek devir çevirsin ve motorun ataleti az olsun. Motorun hacminden kaynaklı olarak daha uzun hareket çapına sahip olması doğal diye düşünüyorum. En fazla piston hareket mesafesinin beygirine göre torkunun daha fazla olacağı yorumunu yapabilirsiniz ki uzun piston çapı yük taşıyan araçların pistonlarında tercih edilir, yarış araçları için tercih edilmez. Yeniden haritalama işlemi yapılan bir motorda GT-R için 9.7 oranını vermişsiniz, Supra için bu değer ne kadarlara kadar çıkıyor? Supra için 9 oranını gördüm. Kıyaslamanızı daha anlaşılır veriler ile yaparsanız çok daha anlaşılır olursunuz.

Çift salıncaklı yay kullanıldığını söylemişsiniz fakat bunun araca olumlu olarak yansıdığını pek olarak göremiyoruz. Sonuçta özellikle modifiye edilmiş Supra'larda aracı yolda tutabilmek için direksiyonu hunharca çevirmeniz gerekiyor. GT-R'da direksiyonda küçük düzeltmeler haricinde düz yolda rahatça tutabiliyorsunuz. Supra bu kadar iyi yol tutuşuna sahip ise bu aracın pist üzerinde düzgün süreleri bulunmaması garip. Halbuki pist üzerinde GT-R'ın kırdığı rekorlar da mevcut. 1999'da Nurburgring'in Nordschleife pistinde 7 dakika 52 saniyelik bir pist süresi yapmış bir araç. O kadar GT-R'ın süspansiyon maliyeti ve dayanıklılık sorunları hakkında olumsuz yorum yapmışsınız ancak asıl sizi endişelendiren şey Supra'nın dengesiz sürüşü yüzünden yaptığı kazalardan ortaya çıkacak maliyet olmasın? Bununla beraber GT-R'ın sedanı olmadığını da hatırlatmak isterim(Aynı kasada GT-R olmayan sedan var ancak o R-34 değil.). R34'ün süspansiyon maliyetlerini tartmadan önce Supra ile yapacağınız bir kazada canlı çıkıp çıkmayacağınızı değerlendirmenizi tavsiye ederim.

Sadece frenlere bakarak aracı kötülemeniz kolaya kaçmak olmuş. Spor amaçlı bir araç alıp maliyetini düşünüyorsanız bu sizin sorununuz. Aile arabası alıyorsanız düşünürsünüz ama özellikle de modifiye edecek bir araç alıyorsanız bunları düşünmemeniz gerekir. Özellikle o güçlere çıktığınızda araç farketmeksizin birçok parça sürekli bozulacak ve ya tamir etmeniz ya yenisini almanız gerekecek. Vites oranlarının aynı olmasının da öyle bir büyüsü de yok. Araçların maksimum hızları, maksimum devirleri, beygiri ve torku benzer. Benzer vites oranlarının kullanılması mucize değil, sıradan bir durum. Araçların sadece katalog verisine değil, pistteki ve yoldaki performansına da bakarak konuşuyoruz.

Supra'dan ne ara Alman arabalarına geçtin, konumuz R-34 ve Supra değil miydi? Koskoca bir satırı da maliyet diyerek yazmışsın. Saydığın bütün araçlar araç olarak tanınıyor. R-34, R-34 olduğu için, Audi, Audi olduğu için tanınıyor. Supra ise içerisinde 2JZ olduğu için tanınıyor, bu kadar. Motoru olmasa zaten arabada bir şey yok. Supra'dan çok 2JZ'yi duyuyoruz çünkü arabada bahsedilecek başka bir şey yok araçta. Pist arabası dediğiniz kısımda araç olarak herhangi bir kısıtlama yapılmamıştı, o zamanın süpersporlarından olan McLaren F1'i atmıştım.

Kısaca koskoca bir paragrafı "R-34 kötü çünkü maliyetli." şeklindeki cümlelerle doldurmuşsunuz ve aralarına da tek var olan şeyi motoru olan bir metal yığınını arşa çıkarmak için bağıntısı olmasan bazı teknik verilerle doldurmuşsunuz. Aynı şeyleri tekrarladığınız için çok daha uzun bir paragraf yazma ihtiyacı hissetmedim, zaten okursanız cevaplarınızı da bulunursunuz. R-34 gerek pistte gerek yolda kendini kanıtlamış bir araçtır. Motoruyla değil, bütünüyle var olan bir araçtır. Arabayı gaza beş saniye basıp gazı bırakmak olarak gördüğünüz için R-34'ü hor görürsünüz. Ağzınızdan 2JZ düşmez ancak arabanın bir bütün olduğunu da hatırlatmakta fayda var, motor ise küçük bir kısmı.
 
İkisi de filmler yüzünden overrated olmuş araçlar.
 
Çoğu kişi bu araçları haftanın 5 günü sürüyormuş gibi yorum yapmış. Allah bilir yorum yapanların yarısının daha ehliyeti yoktur. :D
Düşünce yapınız çok yanlış. Buna göre uçaklar hakkında yorum yapmamanız gerekiyor. Onları uçuran veya üreten değil, bakım ve tamir işlerini yapansınız. Sizin düşüncenize göre sormamız gerekir; Pilotluk lisansınız var mı?

İki uçağı karşılaştırırken ne yapıyorsunuz? Firmaların verdiği verilere bakıyorsunuz, sızan verilere bakıyorsunuz, simülasyonları inceliyorsunuz, gösterilerdeki videoları izliyorsunuz olmadı kullananların deneyimlerini inceliyorsunuz, örnekler çoğaltılabilir. Biz de arabalarda bu tarz şeylere bakarak bilgiler ediniyoruz. İki uçağı kıyaslamak için pilot olmaya gerek yoksa iki aracı kıyaslamak için de ehliyet sahibi olmaya gerek yok.

Bu düşünce yapısıyla hiçbir şey yapamayız. Evet, eğitimi ve bilgisi olan birisinin söylediklerinin değeri vardır ancak kendimiz de bu kıyaslamaları yapabiliriz. Örnek vermek gerekirse iki eti kıyaslayalım, rastgele iki farklı hayvanın iki farklı yerinden alınmış et olsun. Birisini seçtiğinizde sorulur: Kasap mısınız? Neye dayanarak? Birçok arkadaşımız Formula 1 izliyor ve yorumluyor. Mühendis veya pilotlar mı? Tabii ki değil. İzledikçe ne durumda ne etki edeceğini anlayabilir hale gelmiş, gerekirse de araştırmış ve nasıl etki edeceğini uzmanından dinlemiş.
 
@Cruslan bir aracın sadece motorla ilişkilendirilmemesinden bahsedip MK5 için Z4 fasonu demeniz ne kadar tutarlı?
Aracın bütün aktarma organları Z4'den alınmış. Z4 demeye yetecek kadar Z4 yeni Supra. Eski Supra ve R-34 serisi direkt kendi için sıfırdan geliştirilmiş seriler. Özgünler.
 
Hocam keşke oylama açsanız ya. Böyle bir anlamı kalmıyor ki. Sizin gibi çok oylamasız konu açan var böyle.

1645726351695.png 1645726487885.png

Cevap belli.
 
Son düzenleme:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı