R5 1600 RX 570 Mini ITX sistem incelemesi

Elimdeki mini sistemi toplarken sürekli Technopat üyelerinden destek aldım. Mini sistem toplamak isteyenlerde muhakkak buraya uğrmak zorunda kalacak. Çünkü bu sistemlerle ilgili Türkçe kaynak yok denecek kadar az... Ben de mini ITX sistem toplayacak arkadaşlara ön bilgi olması dolayısıyla elimdeki sistemi, parçalarını, neden seçtiğimi ve muadilleriyle ilgili bazı bilgiler vermek istediğim için bu konuyu açtım. Şu konuda da uyarmak isterim, ben uzman olduğumu iddia etmiyorum. Verdiğim bilgiler son 1-2 aydır Technopat ve benzeri forumlardan araştırdığım, kullanıcı yorumları ve genel kanıyla ilgili bazı özetlerdir.

Sistem bileşenleri:

-Anakart.
Anakart olarak MSI B450-I GAMING Plus AC'yi tercih ettim. Sebebi AM4 soket desteği olan en uygun model olması... Muadili olarak ASRock Fatal1ty B450 GAMING ITX bulunuyor. Bu forumda ikisinin karşılaştırmasını sorduğumda MSI'ın VRM soğutucuları daha iyi dendiği için MSI tercih ettim. Aralarında 150-200 TL'lik bir fark bulunuyor.
Anakartla ilgili herhangi bir dezavantaj göremedim. Diğer MSI B450 chipsetli anakartlardan tek eksiği (çift RAM slotlu modellerle kıyaslarsak) M-Flash BIOS (işlemci kullanmadan BIOS güncellemeye yarayan bir özellik) yok. Eğer AMD işlemci kullanıcaksanız, en uygun model diyebilirim, Intel işlemciler için daha ucuz birçok alternatif bulunuyor.

-Işlemci.
Ryzen 5 1600 12nm modelini tercih ettim. Sebebi malum, 6C/12T daha ucuza bir işlemci yok. (Son zamanlarda piyasası aşırı arttı, 3600 ile aynı fiyata satıyorlar, şaka gibi..) aynı fiyat bandında 3100 öneriliyor, tekli çekirdek performansı daha iyi olsa da çoklu çekirdekte hala 1600 AF modeli daha mantıklı...

-Ekran kartı.
Sapphire Pulse RX570 4G ITX modelini kullanıyorum. Bu modeli seçmemde etkili olan tek faktör ucuza bulabilmemdi. Alabildiğim fiyat bandındaki muadili 1050 Ti olunca RX570 en doğru seçim oldu benim için... Herhangi bir ısınma sorunu yaşamadım. Siz bütçenize göre daha üst seviye bir GPU tercih edebilirsiniz. Ryzen 5 1600 AF'yi RX 5500 XT ile kullananları gördüm, size kalmış...

-RAM.
Team T-Force Vulcan TUF Edition 3200MHz 2x8 kitini Gaming gecesi indirimlerinde ucuza denk getirdiğim için aldım. Corsair Vengeance LPX piyasada çok tercih edilen bir model, muadili olarak önerebilirim. Hangisini daha ucuza bulabilirseniz alın derim.

-SSD.
Kingston HyperX Fury 480 GB tercih ettim. 500/500 hıza sahip daha ucuz bir model bulamadım. Size önerim 240GB veya 120 GB bir SSD alıp yanına HDD desteği yapmanız... SSD seçerken dikkat etmeniz gereken şey, sitelerin Adata SSD'leri ön plana çıkarması, foruma sormadan almayın. Bir çok modeli kronik hatalı...

-PSU.
High Power eco 500W 80+ güç kaynağı kullanıyorum. Sebebi kasayla birlikte satılması, forumda da pek olumsuz bir yargı görmediğimden aldım. Kasayla birlikte satılmasa büyük ihtimal FSP, Cooler Master, Seasonic, SilverStone ...vs gibi daha bilindik markalardan tercih ederdim.

-Kasa.
Asıl mevzunun patladığı yer... Karşınıza ekran kartı takılabilen en ucuz kasa olarak SilverStone sugo SG13 modeli çıkacak. Şu konuda uyarıyım, hava akımı büyük bir sıkıntı... Daha bugün konu açarak ısınma sorunumu düzelttim.(İşlemcinin performansını düşürerek) kasa tasarım ve taşınabilirlik olarak gayet hoş ancak ısınma sorunum olmasın, donanımlarımı da en yüksek performansta kullanayım istiyorsanız, ya sıvı soğutma alın (120mm destekliyor) ya SFX bir PSU tercih edin. Kasa ATX PSU destekliyor ancak işlemci fanıyla kafa kafa, arada neredeyse hiçbir aralık yok... Hava akımını aşırı kısıtlayan bir şey... PC boşta 50 derecelerde çalışıyor, işlemci performansını kısmadan GTA V gibi bu donanımları zorlamaması gereken bir oyunda 87 dereceyi görüyordu. İşlemci performansını kıstıktan sonra 69 dereceye kadar geriledi. Montaj sırasında normal (ATX ve mATX kasalar için) sistemlerden daha fazla zorladı ancak yine de gayet iyiydi.

Fiyat: (Benim aldığım fiyatlar, şu anda değişmiş olabilir)
MSI B450-I GAMING Plus AC 960TL.
Ryzen 5 1600 12 nm 974TL.
RX570 4G 1090TL
Team t-Force 2x8 3200MHz 519TL.
Kingston HyperX Fury 480 GB 449TL.
PSU+kasa 630TL.

Toplam: 4622 TL.
Bu fiyata daha iyi bir sistem toplanır mıydı? Tabii ki de... Eğer PC'niz taşınabilir olsun istiyorsanız ya da mini sistemler gözünüze güzel geliyorsa bu sistemi tercih edebilirsiniz. Böyle bir derdiniz yoksa kesinlikle mATX bir sistem toplamalısınız. Aynı fiyata daha iyi bir sistem toplayabilirsiniz. Merak ettiğiniz başka bir şey olursa büyük ihtimal yarın gün içinde hepsini cevaplarım.

Dipnot: Kasanın önünde Be Quiet! 120 mm fan bulunuyor, eklemeyi unutmuşum. Bunun yerine Arctic P12 veya P14 fan tercih edebilirsiniz, ben alırken bu fanların stokları bitmişti o yüzden Be Quiet! Tercih ettim.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
İleride radyatör takmak gerektiği zaman çıkarmak gerekiyor sanırım o zaman bakarsanız ama şu an sıkıntı yoksa uğraşmaya gerek yok.

Onun çıkarırsanız kablolama alanınız artar o yüzden söyledim.
Sanırım şimdilik çıkarmıyacağım. Tavsiyeleriniz için teşekkürler.
İleride radyatör takmak gerektiği zaman çıkarmak gerekiyor sanırım o zaman bakarsanız ama şu an sıkıntı yoksa uğraşmaya gerek yok.

Onun çıkarırsanız kablolama alanınız artar o yüzden söyledim.
Sanırım şimdilik çıkarmıyacağım. Tavsiyeleriniz için teşekkürler.
 
Öncelikle hayırlı olsun, bende ITX alabilirim iyi oldu bu 😊. Neyse kasa bu olsa daha iyi olurdu gibi COOLER MASTER Mastercase H100 Mini-ITX, 200mm RGB fanlı Mesh Panel Kasa - inventus.
Teşekkürler, bu kasayı da incelemiştim karar verme aşamasında... Hem boyut olarak Silverstone'dan daha büyük, hem daha kısa ekran kartı desteği sağlıyor. (Silverstone 265mm kadar destekliyor, Cooler Master 210mm destekliyor.) Üstüne RGB aydınlatmalardan nefret etmem , Silverstone seçmeme sebep oldu. Sıkıntı yaşadığım hava akımı olayı cooler master da nasıldır bilemem ama gördüğüm kadarıyla onda da psu anakartın üstüne denk geliyor. Bildiğim kadarıyla Silverstone'dan daha pahalı... Silverstone daha mantıklı geliyor.(Sıvı soğutma almak koşuluyla)
 
Teşekkürler, bu kasayı da incelemiştim karar verme aşamasında... Hem boyut olarak SilverStone'dan daha büyük, hem daha kısa ekran kartı desteği sağlıyor. (SilverStone 265mm kadar destekliyor, Cooler Master 210mm destekliyor.) üstüne RGB aydınlatmalardan nefret etmem, SilverStone seçmeme sebep oldu. Sıkıntı yaşadığım hava akımı olayı Cooler Master'da nasıldır bilemem ama gördüğüm kadarıyla onda da PSU anakartın üstüne denk geliyor. Bildiğim kadarıyla SilverStone'dan daha pahalı... SilverStone daha mantıklı geliyor.(Sıvı soğutma almak koşuluyla)

Evet, Cooler Master hakkında pek bilgim yoktu bence de SilverStone daha iyi. Aslında bütçeniz daha yüksek olsaydı rvzB03 süper olurdu.
 
Evet, Cooler Master hakkında pek bilgim yoktu bence de SilverStone daha iyi. Aslında bütçeniz daha yüksek olsaydı rvzB03 süper olurdu.
Bütçem olsa bile o kadar para verirmiydim bilmiyorum, kasanın tasarımına bayılanlar ve bunun için para harcayanlar var ama benim gözümde metal kutudan ilerisi değil.
Biraz geç kalmış bir ekleme : Sıvı soğutma
Evet, sistemin en büyük sorununu halletmiş oldum. Eğer aklında mini-ITX sistem toplama düşüncesi dolanan insanlar varsa onlara söylemek isterim : Hava akımı sıkıntılıysa sakın sıvı soğutma almadan sistem toplama! Yaklaşık 5 aydır hava akımını sağlayamadığım bir kasada stok soğutucuyla idare etmeye çalıştım. Bu süreç içerisinde sistemim yüksek sıcaklıktan ötürü defalarca shutdown attı, kasanın silikon ayakları sıcaklıktan eridi. Sonunda indirimde denk getirdiğim Cooler Master ML120 sıvı soğutucuyu bugün monte ettim. Sıcaklık değerleri anında etkilendi. Boştaki sıcaklık 45'ten 30'a indi. GTA 5 gibi çok fazla işlemciyi yormaması gereken bir oyunda 80 dereceleri gören sistem, işkence testinde 63 dereceyi geçmedi. Eksi yönleri de oldu tabi, kasa içindeki zaten küçük alan iyice daraldı, titreşimden ötürü pc daha sesli çalışmaya başladı ama çok rahatsız edici boyutlarda değil bahsettiğim ses. Sonuç olarak aklınızda bu tarz bir sistem varsa mutlaka sıvı soğutma alın. Ram den kısın, depolamadan kısın , sıvı soğutma alın. Sistemin genel olarak sıcak çalışması diğer parçalara da zarar veriyor. Ram ve depolamayı sonradan ekleyeceğiniz dönemde sisteminiz zarar görmez en azından. Neyse sisteme bundan sonraki yükseltmem modüler psu olacaktır. Sistemde yapacağım diğer değişiklikleri de buraya yazmayı düşünüyorum. Belki mini-ITX sistem toplamayı düşünen birilerinin işine yarar.
 
Son düzenleme:

Geri
Yukarı