R5 1600 RX 570 Sistem Debug CPU LED Beyaz Yanıyor Ve Sistem Açılmıyor

Techmo

Kilopat
Makaleler
3
Merhaba. Herkese iyi günler. Sistemim yaklaşık 1 yıllık. Sistemi ilk topladığım zamanlarda pek bir problemim yoktu. Fakat birkaç ay içerisinde bilgisayarım açılmadı ve anakart üzerindeki CPU Debug LED'i beyaz yanıyordu ve bilgisayar açılmıyordu. Ana kartı işlemci ile birlikte servise yolladım, BIOS güncelleyip geri gönderdiler. Sorunum çözüldü fakat aralıklarla bilgisayarı açtığımda aynı hatayı alıyorum ve bilgisayarı yeniden başlattığımda problem kalmıyor. Fakat son zamanlarda bu problemi çok sık yaşamaya başladım. En son bilgisayarım açıldıktan 5 dk sonra dondu ve hoparlörden cızırtı sesi geldi, ardından bilgisayar çöktü. Çökmesiyle beraber CPU LED ışığı tekrar yandı. Bu durum yaşanırken odamdaki ampul hafif sönüp tekrar açıldı. Elektriksel bir problem olduğunu düşünüyorum. Fakat akım koruyucu priz ve UPS kullanarak sisteme enerji veriyorum. Bunun dışında ekran görüntüsü arada milisaniyelik gidip geliyor. Bu hatalar son zamanlarda fazlasıyla artmaya başladı. Açıkçası hangi parçada problem olduğunu bilemiyorum. En çok işlemciden şüpheleniyorum. Bu sorun beni çok rahatsız etmiyor ama ileride daha kötü olabilir diye parçaların garantisi bitmeden servisten yararlanmak istiyorum. Konuyu elimden geldiğince açıklayıcı bir şekilde yazdım. Bu sorunu yaşayan veya konu hakkında bilgisi olanlar varsa yardımcı olurlarsa çok sevinirim. Soracağınız sorular olursa da bilgim dahilinde cevaplayacağım. Şimdiden yardımlarınız için teşekkür eder, iyi forumlar dilerim.

Sistem:
MSI B450M PRO M.2 V2.
Ryzen 5 1600 (Wraith spire soğutucu)
8 GB Corsair 3000MHz RAM.
SanDisk 240 GB SSD.
Sapphire RX 570 4 GB ITX.
FSP 500W PSU.
ViewSonic VX-2257 mhd 1ms 75 Hz( HDMI bağlı)

Kasa soğutması ise şu şekilde: 2 fan önden havayı içeriye alıyor, 2 fan ise havayı dışarıya atıyor. Ayrıca ekran kartının hemen altında da bir fan ekran kartına yukarı doğru hava veriyor.
Up
Up
Up
Güncelleme: Az önce oyunda alt tab yaptım, bilgisayar tekrar çöktü ve CPU DEbug ışığı beyaz yandı. Açıp kapadım düzeldi. Bu sorun son zamanlarda çok sık olmaya başladı. Güç kaynağından da şüpheleniyorum.

Son düzenleme:
Anakart soketin de sorun olabilir, iyi yerleştirememiş olabilirsiniz, işlemcinizin pinlerin de sorun olabilir anakart güç kablosunu doğru takamamış olabilirsiniz aynı şekilde cpu güç kablosunu takamamış olabilirsiniz bunları tekrar kontrol edebilir misiniz. Hala aynı sorun mevcut ise güç kaynağında yada anakart ve cpu'ya giden güç kabloların da sorun olabilir, anakartınızın soketinde sorun olabilir, anakart işlemcinize giden enerjiyi doğru veremiyor olabilir yakınınız da elektrikçi yada bilgisayarcı var ise oraya götürüp farklı bir güç kaynağı ile deneyebilirsiniz sorun hala devam ediyor ise büyük ihtimal anakart olabilir sorununuz.

Anakart soketin de sorun olabilir, iyi yerleştirememiş olabilirsiniz, işlemcinizin pinlerin de sorun olabilir anakart güç kablosunu doğru takamamış olabilirsiniz aynı şekilde cpu güç kablosunu takamamış olabilirsiniz bunları tekrar kontrol edebilir misiniz. Hala aynı sorun mevcut ise güç kaynağında yada anakart ve cpu'ya giden güç kabloların da sorun olabilir, anakartınızın soketinde sorun olabilir, anakart işlemcinize giden enerjiyi doğru veremiyor olabilir yakınınız da elektrikçi yada bilgisayarcı var ise oraya götürüp farklı bir güç kaynağı ile deneyebilirsiniz sorun hala devam ediyor ise büyük ihtimal anakart olabilir sorununuz.
Öncelikle yorumun için teşekkür ederim. Ben de ana kart, işlemci ve güç kaynağından şüpheleniyordum. Sistemi aldığımdan beri işlemciyi en az 4-5 defa söküp takmışımdır. Bunun dışında ana kartı daha önce de servise yolladım fakat bir problem olmadığını söylediler. Dün gece OCCT programı ile önce işlemci stres testi sonra da güç testi yaptım. Bu testleri yaklaşık 15 dakika boyunca sürdürdüm. İşlemci sıcaklığı 65 dereceye ekran kartı sıcaklığı ise ortalama 75 dereceye çıktı. Bunlar olurken bilgisayar bir kez bile çökmedi. Bundan önce de prime95 ve Aida64 programları ile de kısa testler yaptım ve hiç problem yaşamadım. Yaklaşık 1 ay önce de Memtest86 programı ile ram belleğini test ettim. Test 2.5 saat sürdü ve hiç bir problem çıkmadı. Ben sorunu çözemiyorum maalesef. Sanki bilgisayar canı isteyince çöküyor. : ))

Aklıma çözüm gelmiyor, yazdıklarımı da forumlarda gördüm çoğu kişi buradan yola çıkarak çözüm yollarına ulaşmış yine bakınırım işe yarar bir bilgi bulur isem editlerim hocam.

Aklıma çözüm gelmiyor, yazdıklarımı da forumlarda gördüm çoğu kişi buradan yola çıkarak çözüm yollarına ulaşmış yine bakınırım işe yarar bir bilgi bulur isem editlerim hocam.
Konu en azından sizin sayenizde canlandı. Çözüm olarak belirttiklerinize katılıyorum. Elimden geldiğince farklı parçalar ile test etmeye çalışacağım. Muhtemelen en başta güç kaynağından başlarım. Parça bulamasam da son çare olarak şüphe duyduğum bileşenleri tek tek servise yollarım. Tekrar teşekkür ederim. Sağ olun.

Elimden pek birşey gelmedi ama rica ederim az da olsa yardımcı olabildi isem ne mutlu. Umarım sorununuzun kaynağını en kısa zaman da bulursunuz. Aynı marka güç kaynağı bende de var 600 wattlık versiyonu marka güvenilir diye aldım ram'ler vengance serisi galiba bende tek slot kullanıyorum bir sorun ile karşılaşabileceğinizi pek düşünmüyorum bu ikisi ile işlemci ikinci el almadıysanız sorun çıkma şansının olacağını sanmıyorum. Voltaj yada hızını ufak ayarlar ile değiştirip denemek belki bir sonuç verebilir. Geriye bir tek anakart çıkartır gibi geliyor bana, ssd'den de kaynaklanır diyecem ama cpu ledi'nin yanması aklıma pek yatmıyor bu yüzden.

Elimden pek birşey gelmedi ama rica ederim az da olsa yardımcı olabildi isem ne mutlu. Umarım sorununuzun kaynağını en kısa zaman da bulursunuz. Aynı marka güç kaynağı bende de var 600 wattlık versiyonu marka güvenilir diye aldım ram'ler vengance serisi galiba bende tek slot kullanıyorum bir sorun ile karşılaşabileceğinizi pek düşünmüyorum bu ikisi ile işlemci ikinci el almadıysanız sorun çıkma şansının olacağını sanmıyorum. Voltaj yada hızını ufak ayarlar ile değiştirip denemek belki bir sonuç verebilir. Geriye bir tek anakart çıkartır gibi geliyor bana, ssd'den de kaynaklanır diyecem ama cpu ledi'nin yanması aklıma pek yatmıyor bu yüzden.
Cevap yazmanız bile benim için yeterlidir. İyi dilekleriniz için teşekkür ederim. Benim de ram tek slot vengance serisi. Tüm parçaları sıfır aldım. Şu ana dek ciddi bir problem yaşamadım. Voltaj ayarlarından biraz çekiniyorum açıkçası. SSD'den ben de şüphelendim ama dediğiniz gibi CPU led ile ben de bağlantı kuramadım. İlk iş işlemci'nin servisini arayacağım bakalım ne diyecekler.

Cevap yazmanız bile benim için yeterlidir. İyi dilekleriniz için teşekkür ederim. Benim de ram tek slot vengance serisi. Tüm parçaları sıfır aldım. Şu ana dek ciddi bir problem yaşamadım. Voltaj ayarlarından biraz çekiniyorum açıkçası. SSD'den ben de şüphelendim ama dediğiniz gibi CPU led ile ben de bağlantı kuramadım. İlk iş işlemci'nin servisini arayacağım bakalım ne diyecekler.
Benzer bir sorunu yaşıyorum bende de vga led yanıyor. Tüm parçalar sıfır. Ne yaptıysam çözemedim

Benzer bir sorunu yaşıyorum bende de vga led yanıyor. Tüm parçalar sıfır. Ne yaptıysam çözemedim
Ben ram hariç tüm parçaları servise yolladım. İşlemci arızalıymış.Değişim talep ettim, yenisini gönderdiler.Henüz test etme fırsatım olmadı.Kısacası başından beri işlemci problemliymiş. Anakartınızda vga led ışığı yanıyorsa ekran kartı peoblemli olabilir.

Ben RAM hariç tüm parçaları servise yolladım. İşlemci arızalıymış. Değişim talep ettim, yenisini gönderdiler. Henüz test etme fırsatım olmadı. Kısacası başından beri işlemci problemliymiş. Anakartınızda VGA LED ışığı yanıyorsa ekran kartı peoblemli olabilir.

Benim VGA yanıyor. Sıfır ekran kartı taktım yine aynı. Tek değiştirmediğim PSU ve işlemci kaldı. İşlemciyi servise göndereceğim yarın. Siz nasıl gönderdiniz işlemciyi anlatır mısınız?

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı