R5 1600 ve GTX 1070 Sistem Oyunlarda Kasma Sorunu

Emirsrb

Kilopat
Yer
Mersin
Daha fazla  
Meslek
Öğrenci
Windows Update'leri yaptım ekran kartı driverini yükledim. Ama hala oyunlarda performans sorunu yaşıyorum. ETS2'de %400 ölçekleme ultra ayarlarda şehir içinde 40-50-60 FPS arası alıyorum. CSGO'da ultra ayarlarda 140-200-250 gibi değerler alıyorum. RUST'ta Fantastik ayarlar 30 FPS'lere kadar düşüyor. Neden olabilir acaba?

• CPU: R5 1600
  • Ekran kartı: ASUS ROG Strix GTX 1070
  • Monitör: ViewSonic XG2401 1080p 144Hz
  • Anakart: MSI B350 Tomahawk
  • RAM: Gskill 16GB DDR4 3200MHz

Son düzenleyen: Moderatör:
Gpu kullanımınızın %97-100 seviyelerinde olup cpu kullanımınızın %30-40 seviyesinde olması hiçbir sorun yok demektir.
Teorik olarak evet, ama 1080P'de GTX1070 kullanımı %98 civarındayken Ryzen 5 1600 kullanımı %40 civarı olması imkansız. Mesela CSGO gibi bir oyunda CPU ve GPU kullanımı sanki FPS'i sabitlemişim gibi %50 civarlarında geziyor. İkisi de.
ETS2'de ki aldığınız FPS'yi söyler misiniz?
Ah, ETS2'de önceden bir problemim yoktu, siz söyleyince baktım, benim de 80 civarlarında geziyor, her şey ultrada. Ama bende bir ton mod aktif, hepsini inaktif yapmaya da üşeniyorum. Ama şuan da bir problemim yok gibi. O kadar mod ile düşmesi olabilecek bir şey.

Teorik olarak evet, ama 1080P'de GTX1070 kullanımı %98 civarındayken Ryzen 5 1600 kullanımı %40 civarı olması imkansız.
İmkansız mı? Peki ne kadar olmalı? Mesela 1080p'de 30 FPS yada 120 FPS olsa bile CPU kullanımı direk çözünürlük ve GPU ile alakalı olarak belli bir oranda mı olamlı?

Hocam farkedersen GPU CPU'ya darboğaz yapıyor gibi (ki öyle bir şeyin olması mümkün değil). Yani çözünürlük artırdıkça daha da beter olur.
Çözünürlük artınca GPU'ya daha fazla yük biner ve FPS azalır. FPS azakında CPU'ya daha az yük biner ve GPU darboğaza uğramaz. Kısaca: Darboğaza çözünürlük değil, FPS yol açar.

İmkansız mı? Peki ne kadar olmalı? Mesela 1080p'de 30 FPS yada 120 FPS olsa bile CPU kullanımı direk çözünürlük ve GPU ile alakalı olarak belli bir oranda mı olamlı?
Şöyle, GTX1070'in 1080P'deki performansı çok yüksek olduğu için o performansta darboğaz yapmayacak, yeterli bir işlemci olması gerekir ikisinin de %98 kullanımda çalışması için. R5 1600 1080P'de o derece yüksek performansta çalışacak bir CPU değil. Aslında biliyorsunuzdur ama ben yine de bir hatırlatayım, yazılım, grafikleri hesaplaması için işlemciye veri gönderir, işlemci koordinatları hesaplayıp, kaplamalar için GPU'ya koordinatları gönderir, GPU da CPU'nun verdiği koordinatlara ve verilere göre kaplamaları tamamlayıp grafiği oluşturur. Eğer çözünürlüğü düşürürsek, GPU'nun yapacağı iş yükü azalır, böylece daha çabuk işini bitirir, daha çok kare işler ve daha çok FPS alırız. (FPS zaten Frame Per Second'ın kısaltmasıdır). Çözünürlüğü artırdıkça, GPU'nun kaplayacağı alan artar ve 1 saniyede işleyebileceği kare sayısı azalır. Dolayısıyla FPS'de düşer. (CPU ve GPU'nun her ikisinin de kullanımının %100 olduğunu düşünürsek). Peki, şimdi kendi sistemimiz üzerinden düşünelim, 1080P'de GTX1070 koordinatlara göre veriyi hızlı işler ve 1 saniyede çok fazla kareyi hazır hale getirir. Peki CPU'muz bu kadar koordinatı hesaplamayı GPU'muza yetiştirebilecek mi? R5 1600'den bahsediyoruz, kesinlikle hayır. (Tekrar söylüyorum 1080P üzerinden düşünüyoruz). Yani CPU'muz %100 kullanılmalı, CPU'muz %100 kullanılırken GPU ise %80-90 civarını kullanarak CPU'nun ürettiği koordinatları yetiştirebilir. O yüzden CPU %40, GPU %100 kullanılamaz.

İşte bu yüzden sorun darboğaz degil, farklı bir halt var ortada. Yukarıdaki acıklama sağlıklı PC için.
Hocam GTX 10 serisinde optimizasyon sıkıntıları var kart çoğu zaman kendini kullanmıyor. Benim de GTX 1060 var kart kendini kullansa 150+ FPS alacağım kullanmıyor 60-70 alıyorum.

Şehir içinde anlık kasma oluyor mu? Benim şehir dışında 80 FPS ama şehir içine girince 40-50 FPS'lere düşüyor.

Şehir içinde anlık kasma oluyor mu? Benim şehir dışında 80 FPS ama şehir içine girince 40-50 FPS'lere düşüyor.
Hayır, her yerde FPS hemen hemen aynı, MİN. 60FPS gördüm şu ana kadar. Dediğim gibi, modları inaktif yapınca FPS bayağı artıyor.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…