R5 2600 işlemci 99 dereceye ulaşıyor

Merhaba arkadaşlar, öncelikle bu konularla ilgili çok bilgi sahibi değilim ve her şeyi baştan özet geçmek istiyorum çünkü geniş bir çerçeve içinden bakmamız gerekiyor olaya. Dün oyun oynarken işlemcim 90-95 dereceleri gördü hatta 99 dereceye çıktığı bile olmuş ben fark etmeden. Bugünse oyun oynamadan önce kafama koydum ve undervolt yapmak istedim. BIOS üzerinden Core ve voltage ayarları ile oynadım Prime95 testi yaptım işlemcim maksimum 88 dereceyi gördü, bu arada undervoltu nasıl yaptığımı bilmiyorum çünkü internet araştırmamda insanların söylediği yerler bende olmayabiliyordu. En sonunda bir yerde "Vcore, voltage" vb. ayarlar gördüm oradan değerin birisini +0.144'e birisini 1160 MHz'e sabitledim. -son sürüm BIOS kullanıyorum- her neyse, Prime95 testini kapattıktan sonra işlemcimin sıcaklıkları aniden düşüp aniden artmaya başladı, yaklaşık olarak bu değer boşta 10 derece gidip geliyor. Aşağıya fotoğraflarını bırakıyorum.

1692628054135.png

1692628272572.png

Hem aşırı ısınması, hem undervolt ayarını tam yapamamış olduğumu düşünmem benim canımı çok sıktı, bu konuda destek bekliyorum. Termal macunu şimdi yenileme fırsatım mevcut değil.

Sistemim:
Gigabyte AB350M-DS2
8x2 3000 MHz RAM.
GTX 1660.
Ryzen 5 2600 (stok soğutucu)

Son düzenleyen: Moderatör:
Bios ayarlarınızı varsayılana çekin öncelikle. Soğutucu ve termal macunu kontrol edin.
Evet hocam galiba öyle yapmam gerekecek...

1692629150113.png

Bios ayarlarınızı varsayılana çekin öncelikle. Soğutucu ve termal macunu kontrol edin.
Maalesef sorun devam ediyor. Hocam Ryzen Master üzerinden durumun ne olduğunu öğrenme ve undervolt yapma imkanım mevcut mu?

Son düzenleme:
Hocam öncelikle soğutucunuzu ve termal macunu kontrol edin. En son ne zaman yenilediniz?
Hiç yenilemedim, kışın sıcaklıklar en fazla 78-79 olurdu maksimum 2-3 saat oyun oynadığım için çok dert etmezdim idealdi çünkü. Şimdi sıcaklık artışları ile beraber 99 derece olunca korkutucu gelmeye başladı. Fakat dediğim gibi termal macun değiştirmek için şu anlık zamanım yok 3-4 gün sonra şehir dışına çıkacağım, gelince yapma imkanım var

Hiç yenilemedim, kışın sıcaklıklar en fazla 78-79 olurdu maksimum 2-3 saat oyun oynadığım için çok dert etmezdim idealdi çünkü. Şimdi sıcaklık artışları ile beraber 99 derece olunca korkutucu gelmeye başladı. Fakat dediğim gibi termal macun değiştirmek için şu anlık zamanım yok 3-4 gün sonra şehir dışına çıkacağım, gelince yapma imkanım var
99 dereceye ulaşıyorsa işlemci Undervolt bi nebze headroom sağlar ama, bence sizin sorununuz termal macun ve soğutucu ile alakalı. Undervolt kurtarmaz sizi.

99 dereceye ulaşıyorsa işlemci Undervolt bi nebze headroom sağlar ama, bence sizin sorununuz termal macun ve soğutucu ile alakalı. Undervolt kurtarmaz sizi.
Sadece FIFA oynarken 99 dereceyi görmüş, anlık yükselip inmiş. Ortalama olarak 87-88 derecelerde gidip gelmişti. Dünde Baldur's Gate 3'de 90 dereceyi gördüm ama ortalama 86-87 idi. Kısa sürelide olsa voltajı düşürüp biraz verim almak istiyorum.

AIDA 64 ile 5 dakikalık test yaptım, çıkan minimum voltaj değerini Ryzen Master üzerinden girdim ve voltaj değerimi değiştirdim. Daha sonra Prime95 ile tekrardan test yaptım, sıcaklıklar 84 derece oldu %100 kullanımda. Testi kapattıktan sonra eskisi gibi sıcaklıkta dalgalanma olmadı. Şimdi oyuna girip oyun testimi yapacağım, aynı yerlerde sıcaklıklar kaç derece olacak merak ediyorum

Galiba başardım. :D

1692633130304.png

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı