Sistemimde kullandığım Ryzen 2600 işlemcime undervolting yaptım (1.3 voltaja sabitledim) lakin Rainbow six veya CoD Warzone gibi oyunlarda işlemci sıcaklığım 92 derece oluyor. Şunu da belirtiyim, işlemcim şu an 3.8 GHz ile çalışıyor. Ne varki arkadaş anlamadığım şekilde oyunun ortasında pat diye ekran gidiyor monitörde sinyal yok yazısı çıkıyor ama kasa hala çalışmaya devam ediyor. Sistem kendi kendini de resetlemiyor. Düğmeden kapatmak zorunda kalıyorum. Ekran kartımda herhangi bir ek OC'de yapmadım. Ekran kartı sıcaklık değeri Max 70 derece oluyor. İşlemciyi 3.8 GHz'de çalıştırmak yerine 3.6 GHz sabitlesem sıcaklığın düşme olasılığı var mıdır, sorunun kaynağı acaba nedir? Yorumlarınızı bekliyorum.
Sistemim:
Ryzen R5 2600.
MSI B450 tomehawk.
MSI GTX 1060 6 GB.
8x2 GB 3200 RAM.
Xigmatek 650W 80+ güç kaynağı.
2600, bu kadar aşırı ısınan bir işlemci değil. Neden undervolting yapma ihtiyacı duydunuz?
Ek olarak, sisteminizin bu şekilde davranması çok normal. 92C normalin çok çok üstünde bir değer. Ki Afterburner veya diğer üçüncü parti yazılımların, sıcaklık sensörlerinden okuduğu değerler ile anakartın sıcaklık sensörlerinden okuduğu değerler arasında 2-3C hatta yazılımın kalitesine göre daha fazla fark oluşabiliyor. Neyse sonuç olarak, AMD işlemcilerde TJ Max değeri 95C'dir ve işlemci bu değere ulaştığı anda, anakart işlemciye voltaj göndermeyi keser.
İşlemcinizin çekirdek hızını düşürmek, sıcaklığı çok az da olsa düşürecektir. Fakat tahmini olarak sıcaklık değerleriniz yine en iyi senaryoda 80C üzerinde olacaktır. Yine sonuç olarak bir işlemcinin, ömrü açısından 80C üzerinde çalışmaması gerekir. Bu sıcaklık değerleri güvenli değildir.
Benim tavsiyem; BIOS ayarlarınızı sıfırlayıp, sıcaklık değerlerini tekrar kontrol edin. Eğer işlemciniz hala yüksek sıcaklıklarda çalışıyorsa, sorunun kaynağını bulmalısınız. İşlemcinin çekirdek hızını kısıtlamak bir çözüm değil, sorunu görmezden gelmektir.
BIOS ayarlarınızı sıfırladıktan sonra, işlemciniz hala yüksek sıcaklıklarda çalışıyorsa kontrol etmeniz gereken hususlar;
- İşlemciye bağlı olan soğutucu bloğu doğru şekilde monte edilmiş durumda mı?
- Termal macun değişim yapılması gerekiyor mu?
- Kasa içi hava sirkülasyonunuz ne kadar iyi? Kasa içine hava girişini / çıkışını sağlayan fanlarınız var mı? Varsa bu fanların havayı itme yönleri doğru mu?
Önce bunları kontrol edin.