htotheumor
Centipat
Kasayı toplayalı 10 ay oluyor. Son 2-3 aydır, ekran kartı yük altında iken oyun aniden donuyor, ses kilitleniyor ve ekranda mor-kırmızı-mavi renkli şekiller çıkıyor. Şekiller her zaman aynı.
Sorun şu ki; bu sorunun hangi donanımdan kaynaklandığını anlayamıyorum, bunu nasıl anlayabilirim?
Kendi araştırmalarım sonucu, sorunla ilgili tespit ettiğim bazı bulgular var. Çözmemize yardımcı olabilir diye belirtmek isterim.
Yardım ve önerilerinizi bekliyorum. İlgili hata görsellerini de ekliyorum. Şimdiden teşekkürler.
Sistem:
Sorun şu ki; bu sorunun hangi donanımdan kaynaklandığını anlayamıyorum, bunu nasıl anlayabilirim?
Kendi araştırmalarım sonucu, sorunla ilgili tespit ettiğim bazı bulgular var. Çözmemize yardımcı olabilir diye belirtmek isterim.
- Monitörümü ağustos ayında no signal sorunu yüzünden servise göndermiştim. ASUS VG248QE modelinin kablolarında kronik bir sorunu olduğunu anladım. Servisten sonra şu anlık bir sorun yok. Ama, yukarda belirttiğim sorunla ilgisi olabileceğini düşünüyorum. Çift monitör kullandığımı ve 2. monitörün 60 Hz olduğunu belirteyim.
- PSU 600W Xigmatek, kasa ile bütün bir model. Çok kaliteli bir model olduğunu söyleyemem. Acaba ekran kartını besleyemiyor mu artık? Ama 1 sene olmadan böyle bir sorunun ana aktörü olablir mi? Bu konuda çok emin değilim.
- Hard diskim 6-7 senelik, çok eski bir 7200 rpm fiziksel disk. Bu soruna yol açma olasılığı olabilir. Windows ise 240 GB'lık SSD'ye kurulu. SSD ve HDD'yi beraber kullanıyorum.
- En önemli şüpheli tabii ki de ekran kartının kendisi. Arızalı olma ihtimali yüksek ama kesin değil. LoL, Rocket League, Apex gibi oyunlarda bu sorun neredeyse hiç yaşanmıyor.
- RAM'lerin temiz olduğuna eminim. RAM testleri yapıldı, temiz çıktı.
- Son ihtimal ise, yazılımsal bir sorun olabileceği. Defalarca format atmama ve driver güncellemesi yapmama rağmen, belli bir süre sonra tekrar nüksediyor.
Yardım ve önerilerinizi bekliyorum. İlgili hata görsellerini de ekliyorum. Şimdiden teşekkürler.
Sistem:
- R5 2600
- RTX 2060 MSI
- 8x2 RAM
- B450m Pro Anakart
- 600 W Xigmatek PSU
- 7200 rpm 480 GB HDD
- 240 GB SSD
- VG248QE Asus 144 Hz Monitör
- 2. monitör Phillips 60 Hz Monitör
Son düzenleyen: Moderatör: