R5 2600 ve RX 570 sistemde XMP açınca FPS düşüyor

Ewersmed

Hectopat
Daha fazla  
Meslek
Ressam - Konsept Tasarımcı
Merhaba,

Yeni bir üyeyim, o yüzden konuyu yanlış bir noktaya açtıysam eğer lütfen kusuruma bakmayın.

Yakın zamanda temin ettiğim yeni sistem parçaları oldu. RAM'lerin XMP desteğini açıp, 3000MHz'e çıkarttığım zaman bazı oyunlarda (Battlefield 4, Mount and Blade II)
20-30 FPS arası düşüş yaşıyorum. XMP'yi kapatıp RAM'leri standart geldiği 2133MHz hızına getirdiğimde yeniden FPS artıyor. Tam olarak nedenini anlayamadığım ve merak ettiğim bir durum. Sorunun neden olabileceği ile ilgili teknik bir bilgisi olan varsa ve bilgilendirebilirse çok memnun olurum. Aklıma gelen bir şey de darboğaz sorunu ama net bir bilgiye sahip değilim bu konuyla alakalı.

Kullandığım sistem;

-Ryzen 5 2600.
-ASUS TUF Gaming B450-PRO anakart.
-Sapphire RX 570 8 GB.
-Corsair 8 GB Vengeance LPX 3000MHz X 2.

Herhangi bir parçaya, herhangi hız aşırtma işlemi yapılı değil sistemimde.

Son düzenleyen: Moderatör:

Ekran kartın RX 570 yani 8 GB kaldıracak güçte değil onun yerine RX 570 4 GB Armor alsaydın keşke

Emin değilim fakat tahminim şu, single channel çalışan 1 tane RAM kullandığınız için yüksek frekanslarda zorlanma yaşıyor ve bunu da fpsten kısıyor olabilir. Dual channel (2x8) kullanmış olsanız yaşanmazdı muhtemelen.

Ekran kartın RX 570 yani 8 GB kaldıracak güçte değil onun yerine RX 570 4 GB Armor alsaydın keşke
Ekran kartıyla RAM'in alakasını bize açıklar mısınız? Sadece XMP yani RAM'leri OC yaparken sorun yaşadığını belirtmiş. @Ewersmed MemTest yapmanı öneririm. Sorun çıkarsa iade et.

Öncelikle işlemciniz çok güçlü RX 570'i rahat besler. Belki bi ihtimal monitörden olabilir. Oyunları kaç pikselde oynuyorsunuz?
Arkadaşlar sorunun GPU'yla alakası "yok". RAM sorunu yaşıyor arkadaş. Evet, R5 2600 RX 570'i çok rahatça besler, hatta çok düşük bi' ihtimal olsada darboğaz bile yapabilir. Ama sorunun GPU'yla alakası yok! Monitörle hiç!

Ekran kartınız, işlemcinize göre zayıf kalıyor büyük ihtimal. Ben de Ryzen 5 2600 ve rx 590 kullanıyorum darboğaz sorunum yok.

Neredeyse iki yıl olmak üzere satın alalı. O zaman fiyat/performans açısından daha uygun gelmişti 8 GB modelini tercih etmek. Çok teknik konulara hakim olmadığım için 8 GB versiyonu geleceğe yatırım anlamında daha çok aklıma yatmıştı.
Öncelikle işlemciniz çok güçlü RX 570'i rahat besler. Belki bir ihtimal monitörden olabilir. Oyunları kaç pikselde oynuyorsunuz?

Monitör olarak 32 Inc LG TV-monitör kullanıyorum. FHD 1920X1080P ayarların üzerinde bir teknik desteğe sahip değil. (Oynadığım tüm oyunlar da aynı çözünürlükte.) ancak bahsettiğim sorun genel bir sorun değil. Spesifik olarak belirttiğim oyunlar dışında ortaya çıkan bir aykırı durum yok.
RAM MHz değerini manuel olarak 2933'e çekip deneyebilir misin?

1-2 saat içerisinde deneyeceğim. Yine buradan bilgilendireceğim hocam. Diğer MHz değerlerini hiç denemedim çünkü, nasıl bir etki yapacağını ben de merak ediyorum.

16GB Ram mevcut sistemde. Konuyu oluştururken yazım denetimi uyguladım. Sanırım x 2 diye belirttiğim kısmı biraz zor anlaşılıyor şu an.
RAM Mhz değerini manuel olarak 2933'e çekip deneyebilir misin?
Hocam az önce 2933Mhz'e çekip denemesini yaptım değişen bir şey olmadı. Belirttiğim spesifik oyunlardaki FPS değerleri yine düşüyor.
Ekran kartıyla RAM'in alakasını bize açıklar mısınız? Sadece XMP yani RAM'leri OC yaparken sorun yaşadığını belirtmiş. @Ewersmed MemTest yapmanı öneririm. Sorun çıkarsa iade et.
Önerinden sonra yaklaşık 2-3 saat süren MemTest'i gerçekleştirdim. Herhangi bir hata bulamadı Ram'lerin ikisinde de. Farklı frekanslarda da sonuç aynı, 20-30 FPS aşağıda stabil kalıyor belirttiğim spesifik oyunlarda. İlginç bir sorun, aslında bir sorun mu ondan da emin değilim tam olarak yeterli teknik bilgiye hakim olmadığım için.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…