R5 2600X işlemciye overclock yapılmıyor

Bana kalırsa ilk iş o hardware sorununu bulmak iyi olacaktır (nereden kaynaklandığını inanın bilemiyorum bakarsın anakart vs. herhangi bir şey çıkabilir) silikon kalitesinin düşük olması ne yazık ki garanti ile çözülemiyordu sanırım hocam. V'ı çok ufak daha arttırıp (bu raddeden sonra minimal gitmek daha iyi) mesela 1.355 veya 1.356 gibi. Yavaştan deneyebilirsiniz.
Hocam siz yok iken birkaç farklı şey denedim. Şu an 1.3v 4.0GHz'de kullanıyorum. AIDA64 testi yapayım acaba yine aynı hatayı verecek mi diye. Girdim ve 5 dakika boyunca sorunsuz test yapabildim. Hatta 4.050'ye kadar çıktım. Ardından 1.3v 4.1 denediğimde aynı hatayı aldım. Voltajı artırsam da hiçbir şekilde 4.1'in üstüne çıkamıyorum.

Bana kalırsa bu silikonluk değil. Sizce de silikon bu kadar etkiler mi?

Hocam siz yok iken birkaç farklı şey denedim. Şu an 1.3v 4.0GHz'de kullanıyorum. AIDA64 testi yapayım acaba yine aynı hatayı verecek mi diye. Girdim ve 5 dakika boyunca sorunsuz test yapabildim. Hatta 4.050'ye kadar çıktım. Ardından 1.3v 4.1 denediğimde aynı hatayı aldım. Voltajı artırsam da hiçbir şekilde 4.1'in üstüne çıkamıyorum.

Bana kalırsa bu silikonluk değil. Sizce de silikon bu kadar etkiler mi?

En üst kaç v denediniz ve çıkamadınız, ve evet bazen silikon bu kadar etkileyebiliyor. Mesela 4.2 GHz 1.18-1.2 v da çalışırken 4.3 stabil olması için 1.27,4.4 stabilitesi için 1.35+ v vermem gerekiyor kendi işlemcimde. Voltaj patlaması da burada ortaya çıkıyor, bazen 100 MHz için +0, 05V yeterken bazen +0, 1 v az kalabiliyor, mimariler de oldukça etkili tabii.1.36 v civarı dener misiniz hiç değilse allcore 4.1 olması şimdilik güzel olur.

@Gerek şuana kadar 4.2 1.45V'e kadar denedim ve çıkamadım.

1.37V 4.1Ghz allcore oldu! Sonunda ya. Sizce 4.2 başarabilir miyiz? Yoksa yeter mi?:D.

Evet şimdi de 1.37V'da 4.1Ghz yaptım ve bitirebildim testi. Cinebench puanları ektedir. Bu arada silikon kalitem gayet iyiymiş. Çoğu insan 4.1Ghz'i 1.4 ve ya 1.39V gibi değerlerde çalıştırıyor. Ben 1.37'de hallettim.

Dosya Ekleri

• 1609770922302.png
    1609770922302.png
    248,5 KB · Görüntüleme: 28
Son düzenleme:
@Gerek şuana kadar 4.2 1.45V'e kadar denedim ve çıkamadım.

1.37V 4.1GHz allcore oldu! Sonunda ya. Sizce 4.2 başarabilir miyiz? Yoksa yeter mi?:D.

Evet şimdi de 1.37V'da 4.1GHz yaptım ve bitirebildim testi. Cinebench puanları ektedir. Bu arada silikon kalitem gayet iyiymiş. Çoğu insan 4.1GHz'i 1.4 veya 1.39V gibi değerlerde çalıştırıyor. Ben 1.37'de hallettim.

Kullanımları kontrol ettin, test crash yemedi, C23 puanın ilkine göre yükseldi. Eğer bunların hepsi okeyse ve denemek istersen tabii ki 4.2 denenebilir :D.

Kullanımları kontrol ettin, test crash yemedi, C23 puanın ilkine göre yükseldi. Eğer bunların hepsi okeyse ve denemek istersen tabii ki 4.2 denenebilir :D.
Açıkçası 100Mhz işlemciyi ısındırmaya değer mi? Değerse kaç Volt ile başlayayım hocam?

Şu an streste ya da C23'te sıcaklıkların nasıl, ona göre konuşalım. Bu arada bilmiyorsan ona da HWiNFO'dan bakabilirsin.
Yani hocam o kadar uğraştık ki sağ olun. Sabahtan beri yardımcı oluyorsunuz. Bana bu yeter. 100MHz için tekrardan 30 kez sistemi yeniden başlatmak istemiyorum. Bence 1.37V 4.1 hiç fena sayılmaz. Sadece anlamadığım BIOS'tan yaptığımda sistemin yine M.2'yi algılamaması. Bende gittim Ryzen Master'dan yaptım. Tekrardan çok ama çok sağ olun.

Yani hocam o kadar uğraştık ki sağ olun. Sabahtan beri yardımcı oluyorsunuz. Bana bu yeter. 100MHz için tekrardan 30 kez sistemi yeniden başlatmak istemiyorum. Bence 1.37V 4.1 hiç fena sayılmaz. Sadece anlamadığım BIOS'tan yaptığımda sistemin yine M.2'yi algılamaması. Bende gittim Ryzen Master'dan yaptım. Tekrardan çok ama çok sağ olun.

Rica ederim, şimdi düşününce acaba hardware derken ondan mı bahsediyordu diye bir aklıma gelmedi değil. BIOS'a geçiremezsek PC her yeniden başlayınca tekrardan ayarlar sıfırlanıyor hocam, aklınızda bulunsun diye söylüyorum. İsterseniz bu M.2 tanımamayla alakalı bir konu açın Sosyal'e de. Ayrıca ihtiyacınız olduğunda yine etiketleyebilirsiniz.

Rica ederim, şimdi düşününce acaba hardware derken ondan mı bahsediyordu diye bir aklıma gelmedi değil. BIOS'a geçiremezsek PC her yeniden başlayınca tekrardan ayarlar sıfırlanıyor hocam, aklınızda bulunsun diye söylüyorum. İsterseniz bu M.2 tanımamayla alakalı bir konu açın Sosyal'e de. Ayrıca ihtiyacınız olduğunda yine etiketleyebilirsiniz.
Aslında M.2'yi tanımama konusu buydu :D. Yinede her seferinde Ryzen Master'ı açmamaktan iyidir. Konu açarım hocam en geç yarına. Teşekkürler tekrardan :).

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı