Ryzen işlemcilerin kullanım oranları FPS ve besleme anlamında bir anlam ifade etmiyor.
6/6 bir işlemciyi 6 büyük kova,
6/12 işlemcileri ise ortasından istenildiği zaman ayrılabilen 6 kova gibi düşünelim. Eğer ihtiyaç olursa kovalar orta boy kovalara bölünüyor ve toplamda 12 kovanız oluyor.
Programların sorunu şu, orta boy kovaları da büyük kova hacminde düşünüp ona göre hesap yapması. İşlemcinizin 12 tane fiziksel çekirdeği yok fakat program öyleymiş gibi muamele yapıp ona göre oran hesaplıyor. Bu problem yüzünden ortada büyük bir yanılgı, fenomen oluştu.
Ryzen işlemciler için hangi yüzdede %99 olacağını kestiremeyiz. Eğer oyun sadece 6 kova dolduran bir oyunsa (6 thread optimizasyonlu), kullanım da %50 civarında kalıyorsa işlemciniz, aslında o %100 demektir.
8 thread optimizasyonlu oyunlarda genelde %75 civarı zirve görür. Bu da aslında %100 kullanıma işaret eder.
Bazı nadir 10+ thread optimizasyonlu oyunlarda %100ü görebilmek mümkündür.
Hâliyle 4 thread optimizasyonlu PUBG için işlemcinizin sanal çekirdekleri pek anlam ifade etmiyor. Çok nadir olsa da 6 threadlik yük gönderiyor (çok nadir). Ama oyunun büyük kısmında 4 thread yük gönderen ve ona göre optimize edilmiş bir oyun söz konusu.
Yani bu noktada aldığınız düşük GPU kullanımları net şekilde darboğazdır. Sebebi de işlemcinizin tek çekirdek performansının kısıtlıyor olmasıdır. Renderı tek çekirdek yapar ve alınan FPS'yi o çekirdek belirler. Diğer çekirdekler ise oyunun gönderdiği farklı yük çeşitleriyle uğraşırlar. Eğer işlemcide oyunun talebini karşılayacak yeterli threadler varsa hiçbir çekirdek zorlanmaz, böylece render yapan dahil hiçbir çekirdek aşırı yüklenmeyerek sıkıntısız bir oyun deneyimi sunar. R5 2600'ün fayda budur.
Bir G4560'ın birçok oyunda droplar yaşatmasının temel sebebi budur. Oyun 4+ thread yükü gönderdiğinde çekirdekler aşırı yüklenir ve bu da FPS drop olarak yansır.
Örneğin tek çekirdek performansı daha iyi olan bir i3 8350k, bu oyunda R5 2600'den daha iyi besleyecektir RTX 2070'i (%15 kadar). Oyun 4 thread optimizasyonlu olduğu için durum böyle. Lütfen lafımı da çarpıtmayın, bu oyun özelinde dediğime dikkat edin, ooo i3 R5'den iyi dedi oooya getirmeyin muhabbeti.
Gerçekler açığa çıksın istiyorsanız, 8350k ile AC Odyssey oynarsınız. 8 thread optimizasyonlu oyunda 4 threadli işlemcinin oyunu nasıl bir stutter festivaline dönüştüğünü görünce de, elinizdeki R5 2600'ün kıymetini anlarsınız. Demek istediklerim bunlar.