R5 3500 ve RX 5600 XT sistemde overclock

beratozcan

Femtopat
Katılım
7 Kasım 2020
Mesajlar
16
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
AMD Ryzen 5 3500 ve ASUS TUF 3 RX 5600 XT ekran kartı, B450M anakart, 1 TB HDD, 16 GB RAM 3000 MHz ve 650 Watt PSU.
Oyunlarda kasıyor. Bilişimciyim ama anlamıyorum overclocktan. Yardım edebilir misiniz?
 
Kasmasına imkan yok normalde ama bileşenler işte hepsi aynı çıkmıyor ki :D biraz daha aydınlatabilir misiniz?
 
Konu dışı olacak ama, hangi oyunda kasıyor? Gayet güçlü bir sistem çünkü.

CS:GO'da arada sirada FPS droplari giriyor.
Ve conqueror blades de biraz takılmalar oluyor (ortada) ya bir de bugun bilgisyaae çöktü acaba overclock tam değil mi? Yada yanlis mi yaptim (burası önemli! Overclock yaparken D.O.C.P seçtim sizce doğru mu?.) 2. Önemli konu D.O.C.P de RAM 3200 yaziyordu fakat benim RAM 3000 MHz ben 3000 MHz'ye cektim tabii ki. Ama yine de korkuyorum.
 
Nasıl imkan yok, siz biraz aydınlatabilir misiniz?
Kasmak kelimesi TDK'ya göre:
- Kasları gergin duruma getirmek
- Kısaltmak
- Daraltmak
- Bölmek, ayırmak
- Baskısı altında tutmak
demektir. Bilgisayarlar için bu terimlerden hiçbiri kullanılmaz benzer olarak bottleneck vardır o da daraltmak ile yakın anlamdadır ama ülkemizde belirttiğimiz birlgisayarın kasması bilgisayarın zorlanması demektir! Gel gelelim varsaydığımız olaya; R5 3500 oyunlarda R5 3600'e yakın performans verir ve şuan "kasıyor" diyebileceğimiz bahsi geçen oyunlarda işlemciniz FX 4300 veya i3 2120 olmalı ki işlemci kısmında problem olsun, RX 5600XT de günümüzde ultimate 1080P gaming card olarak anılırken bu oyunlarda bu sistemin 16GB RAM ile donma,takılma ibaresini barındıran "kasıyor" olayını barındırmaması gerekmektedir. Sorun ya bileşenlerden birinde veya bahsedildiği gibi yapılan overclock'ta ya da yazılımsal olarak problem bulunuyor. Bu problemin nereden kaynaklandığını gecenin ikisinde hayal edip anlayamayacağıma göre arkadaşımızın yardımcı olabilememiz için bize yaşadığı olaylardan ve olay yaşanırken ki bilgisayar durumundan haberdar etmeliki doğru yaklaşımlarda bulunalım.

CS:GO'da arada sirada FPS droplari giriyor.
Ve conqueror blades de biraz takılmalar oluyor (ortada) ya bir de bugun bilgisyaae çöktü acaba overclock tam değil mi? Yada yanlis mi yaptim (burası önemli! Overclock yaparken D.O.C.P seçtim sizce doğru mu?.) 2. Önemli konu D.O.C.P de RAM 3200 yaziyordu fakat benim RAM 3000 MHz ben 3000 MHz'ye cektim tabii ki. Ama yine de korkuyorum.
Yanlış overclock yapsaydınız ya açılmayacaktı ya da düşük FPS sorunu ile karşılaşacaktınız çünkü overclock enerji ve frekansın belli düzeylerde artılması ile yapılır. Anlık FPS düşmelerini overclock'tan kaynaklı olabilmesi için voltaj değerlerinde uç değerler verilmesinde veya işlemcinin şuan bulunduğu değerde kronik problemi olmasından kaynaklanabilir. Rica etsem bütün ayarları default(varsayılan) yapıp bellekleri de XMP tarzı anakarttan overclock yapmadan frekansınız 2666/2933/3000 MHZ yapın ve tekrar deneyip bize sonucu ulaştrabilir misiniz?
 
Son düzenleme:
Kasmak kelimesi TDK'ya göre:
- Kasları gergin duruma getirmek
- Kısaltmak
- Daraltmak
- Bölmek, ayırmak
- Baskısı altında tutmak
Demektir. Bilgisayarlar için bu terimlerden hiçbiri kullanılmaz benzer olarak bottleneck vardır o da daraltmak ile yakın anlamdadır ama ülkemizde belirttiğimiz birlgisayarın kasması bilgisayarın zorlanması demektir! Gel gelelim varsaydığımız olaya; R5 3500 oyunlarda R5 3600'e yakın performans verir ve şu an "kasıyor" diyebileceğimiz bahsi geçen oyunlarda işlemciniz FX 4300 veya i3 2120 olmalı ki işlemci kısmında problem olsun, RX 5600XT'de günümüzde Ultimate 1080P Gaming Card olarak anılırken bu oyunlarda bu sistemin 16 GB RAM ile donma, takılma ibaresini barındıran "kasıyor" olayını barındırmaması gerekmektedir. Sorun ya bileşenlerden birinde veya bahsedildiği gibi yapılan Overclock'ta ya da yazılımsal olarak problem bulunuyor. Bu problemin nereden kaynaklandığını gecenin ikisinde hayal edip anlayamayacağıma göre arkadaşımızın yardımcı olabilememiz için bize yaşadığı olaylardan ve olay yaşanırken ki bilgisayar durumundan haberdar etmeliki doğru yaklaşımlarda bulunalım.

Yanlış overclock yapsaydınız ya açılmayacaktı ya da düşük FPS sorunu ile karşılaşacaktınız çünkü overclock enerji ve frekansın belli düzeylerde artılması ile yapılır. Anlık FPS düşmelerini Overclock'tan kaynaklı olabilmesi için voltaj değerlerinde uç değerler verilmesinde veya işlemcinin şu an bulunduğu değerde kronik problemi olmasından kaynaklanabilir. Rica etsem bütün ayarları default(varsayılan) yapıp bellekleri de XMP tarzı anakarttan overclock yapmadan frekansınız 2666/2933/3000 MHz yapın ve tekrar deneyip bize sonucu ulaştrabilir misiniz?

Nereden yapabilirim lütfen aydınlatabilir misiniz çok teşekkürler.
 
Anakartınızı clear bios yapın ya da fabrika ayarlarına sıfırlayın bios ekranından, ekran kartı sürücünüzü DDU ile ve varsa CPU-Z,GPU-Z,AIDA 64 gibi programları kaldırın. Sonrasında ekran kartı sürücünüzü buradan Recommended (WHQL) sürümü indirin (şuan Adrenalin 2020 Edition 20.9.1 sürümü görünüyor) ve kurun. Anakartınız için model bilgisi paylaşabilir misiniz? Sıfırlama ile ilgili yardımcı olalım ve bios güncellemesi ile alakalı yardımcıda olabilir belki bios sürümü bazı işlemci veya ekran kartlarında ya da başka bileşenlerde probleme yol açıyor olabilir.
 
Anakartınızı clear BIOS yapın ya da fabrika ayarlarına sıfırlayın BIOS ekranından, ekran kartı sürücünüzü DDU ile ve varsa CPU-Z, GPU-Z, AIDA 64 gibi programları kaldırın. Sonrasında ekran kartı sürücünüzü buradan Recommended (WHQL) sürümü indirin (şu an Adrenalin 2020 Edition 20.9.1 sürümü görünüyor) ve kurun. Anakartınız için model bilgisi paylaşabilir misiniz? Sıfırlama ile ilgili yardımcı olalım ve BIOS güncellemesi ile alakalı yardımcıda olabilir belki BIOS sürümü bazı işlemci veya ekran kartlarında ya da başka bileşenlerde probleme yol açıyor olabilir.

B450M Dragon (overclock yapamadım adam akıllı yaptım da yukarıda anlattım o da sıkıntılı gibi geliyor bana=
 

Yeni konular

Geri
Yukarı