R5 3600 4.3GHz OC yapma

ElGaucho

Kilopat
Daha fazla  
Herkese merhabalar. Şu linkteki sistemi aldım: AMD R5 3600-DUAL RTX2060 EVO 6GB-PRIME B450M-K-OCZ 500GB NVME-CRUCIAL 16GB RAM - Vatan Bilgisayar
Burada sadece RAM'i değiştirdim ve onu da şu linktekini aldım: CORSAIR 16GB (2x8GB) Vengeance DDR4 3000MHz CL16 Dual Kit Ram fiyatı, teknik özellikleri, modelleri, en ucuz fiyatlarla Vatan Bilgisayar'da
1 Ay kadar stok soğutucu ile kullandım işlemcimi ve daha sonra Arctic Freezer 34'e sports Duo sipariş ettim kurulumu ve montajını dün yaptım ve artık OC yapmak istiyorum. Ama şöyle bir sorunum var. İşlemcimi BIOS'da bir türlü voltajını düşüremedim. Voltaj düşürdüğüm zaman sistem Boot etmiyordu. Bende yavaş yavaş OC yapmaya başladım. Öncelikle 4.0GHz denedim voltajı Auto bıraktım ve vddcr CPU voltage 1.350V olduğunu gördüm. Daha sonra AIDA64 ile 10 dakikalık sistem kararlılık testi yaptım ve işlemci Max sıcaklık 70 derece oldu. Sonra tekrar PC'yi yeniden başlatıp BIOS'a girip 4.2GHz'a çektim ve yine voltajı Auto'da bıraktım ve vddcr CPU voltage 1.450V olduğunu gördüm ve bu voltaj değeri açıkçası beni biraz korkuttu. Sistem açıldı ve yine AIDA64 ile 10 dakika sistem kararlılık testi yaptım ve işlemci bu sefer Max sıcaklık olarak 74 dereceyi gördü. Daha sonra BIOS'a girip voltaj düşürmek istedim ancak 1.450V u 1.425V a bile düşürmeye çalışsam sistem kendini Boot etmedi ve PC açılmadı daha sonra kasanın PSU anahtarından kapatarak 1-2 dakika bekleyerek yeniden açtım. Ancak açılınca default değerlerde açıldı sistem. Sonra araştırmalarım sonucu Ryzen Master programını gördüm ve onunla da deneyim dedim. Program ile 4.3GHz 1.35V yapınca çalıştı. Sistem sıcaklık değerlerini AIDA64 ile test ettiğimde yine Max sıcaklık derecesini 69 olarak gördüm hatta resmini buraya bırakıyorum. Demem o ki arkadaşlar anakartta BIOS üzerinden aynı voltajı vererek 4.3GHz hıza çıkmak istiyorum. Konuyu bilen arkadaşlar yardımlarınızı bekliyorum teşekkürler.

indir.png

Son düzenleyen: Moderatör:
CPB ve PBO kapatıp aynı değerleri manuel girmeyi dene. 4.2 yerine 4.3 yapmak bir şey etkilemiyor bilgin olsun. 3.60 yerine 4-4.2 yapmak bayağı etkiliyor da, 100MHz clocklamak, ne bileyim.

Hadi diyelim 4.2GHz yaptım. Voltajı otomatik bırakınca 1.450V veriyor o şekilde ve bana gereksiz voltaj veriyor gibime geldi araştırmalarım sonucu işlemciyi uzun vadede degrade etme bile riski varmış. O dediğiniz ayarları nasıl kapatacağımı bilemiyorum bu konuda bana yardımcı olabilir misiniz? Bir rehber başka bir konu falan varsa ne olursa olsun fark etmez yani o şekilde deneyeyim bir de.
CPB ve PBO kapatıp aynı değerleri manuel girmeyi dene. 4.2 yerine 4.3 yapmak bir şey etkilemiyor bilgin olsun. 3.60 yerine 4-4.2 yapmak bayağı etkiliyor da, 100MHz clocklamak, ne bileyim.

Precision Boost OverDrive (PBO) bu ise eğer buldum bunu ama CPB yani Core Performance Boost'u bulamadım. BIOS'da Advanced sekmesinde CPU kısmında sırasıyla PSS Support Enabled, NX Mode Enabled SVM Mode Disabled, SMT Mode Auto, Core Leveling Mode Automatic mode şeklinde var ama CPB yok bulamadım hiçbir şekilde...

Son düzenleme:
Hadi diyelim 4.2GHz yaptım. Voltajı otomatik bırakınca 1.450V veriyor o şekilde ve bana gereksiz voltaj veriyor gibime geldi araştırmalarım sonucu işlemciyi uzun vadede degrade etme bile riski varmış. O dediğiniz ayarları nasıl kapatacağımı bilemiyorum bu konuda bana yardımcı olabilir misiniz? Bir rehber başka bir konu falan varsa ne olursa olsun fark etmez yani o şekilde deneyeyim bir de.

Precision Boost OverDrive (pbo) bu ise eğer buldum bunu ama CPB yani Core performance Boost'u bulamadım. BIOS'da Advanced sekmesinde CPU kısmında sırasıyla PSS Support enabled, NX mode enabled SVM mode disabled, SMT mode Auto, Core leveling mode automatic mode şeklinde var ama CPB yok bulamadım hiçbir şekilde...

Pbo'yu kapatın 4.2GHz 1.425V ile deneyin Boot ederse.
  • OCCT ile 30dk test, sıcaklık Max 85.
  • Prime95 ile 30dk torture test, sıcaklık Max 90.
  • AIDA64 ile 20dk test, sıcaklık Max 85.
  • Cinebench R20 ile test.
Bu testleri sırasıyla sorunsuz geçiyorsa sorun yoktur verdiğiniz 1.425 ayarını yavaşça düşürmeye başlayın hata verince biraz yükseltip bırakın.

Pbo'yu kapatın 4.2GHz 1.425V ile deneyin Boot ederse.
  • OCCT ile 30dk test, sıcaklık Max 85.
  • Prime95 ile 30dk torture test, sıcaklık Max 90.
  • AIDA64 ile 20dk test, sıcaklık Max 85.
  • Cinebench R20 ile test.
Bu testleri sırasıyla sorunsuz geçiyorsa sorun yoktur verdiğiniz 1.425 ayarını yavaşça düşürmeye başlayın hata verince biraz yükseltip bırakın.

Kardeş dün arkadaşın dediği üzere BIOS'da PBO VE CPB arayıp durdum uzun uğraşlar sonucunda daha önce PBO yu bulmuştum zaten mesajımda var. Biraz daha kurcaladım ve Advanced menüsünde aşağılarda AMD CPB diye yazıyormuş onu da buldum ve sonra ikisini de sırayla kapatıp default ayarlarda deneyim dedim ilk önce PC sorunsuz bir şekilde açıldı. Daha sonra yaptığım testlerde 1.325V ideal değer gibi olduğunu görmüştüm AIDA64 stress testlerinde. Manuel olarak 1.325V 4.2GHz şeklinde verdim ve daha sonra yine AIDA64'de 11:20 dakika test yapmışım ve sonucun resmini atıyorum buraya. Daha sonra Prime95 testine geçtim ve 41 dakika test yapmışım Max 78 derece olmuş onun da resmini ekliyorum. Son olarak Cinebench R20 ile test yaptım ve onunda sonucunu resim olarak ekliyorum. Sadece yapmadığım bir OCCT testi kalmış onu da yaparım. Sistemim şu an stabil bir şekilde 1.325V 4.2GHz'de çalışıyor. Undervolting işlemi ile 1.3V a düşürmeyi düşünüyorum şu an denemeli miyim sizce bunu? Cevabınız için teşekkürler ayrıca...

Dosya Ekleri

• WhatsApp Image 2020-05-14 at 01.32.58.jpeg
    WhatsApp Image 2020-05-14 at 01.32.58.jpeg
    122,4 KB · Görüntüleme: 56
  • indir (1).png
    indir (1).png
    78,8 KB · Görüntüleme: 49
  • WhatsApp Image 2020-05-14 at 16.54.36.jpeg
    WhatsApp Image 2020-05-14 at 16.54.36.jpeg
    287 KB · Görüntüleme: 51
Kardeş dün arkadaşın dediği üzere BIOS'da pbo ve CPB arayıp durdum uzun uğraşlar sonucunda daha önce pbo yu bulmuştum zaten mesajımda var. Biraz daha kurcaladım ve Advanced menüsünde aşağılarda AMD CPB diye yazıyormuş onu da buldum ve sonra ikisini de sırayla kapatıp default ayarlarda deneyim dedim ilk önce PC sorunsuz bir şekilde açıldı. Daha sonra yaptığım testlerde 1.325V ideal değer gibi olduğunu görmüştüm AIDA64 stress testlerinde. Manuel olarak 1.325V 4.2GHz şeklinde verdim ve daha sonra yine AIDA64'de 11:20 dakika test yapmışım ve sonucun resmini atıyorum buraya. Daha sonra Prime95 testine geçtim ve 41 dakika test yapmışım Max 78 derece olmuş onun da resmini ekliyorum. Son olarak Cinebench R20 ile test yaptım ve onunda sonucunu resim olarak ekliyorum. Sadece yapmadığım bir OCCT testi kalmış onu da yaparım. Sistemim şu an stabil bir şekilde 1.325V 4.2GHz'de çalışıyor. Undervolting işlemi ile 1.3v a düşürmeyi düşünüyorum şu an denemeli miyim sizce bunu? Cevabınız için teşekkürler ayrıca...

BIOS'da LLC aktif sanırsam 1.3v verip deneyebilirsin şu an stabil görünüyor.

BIOS'da LLC aktif sanırsam 1.3v verip deneyebilirsin şu an stabil görünüyor.

Denedim kardeş 1.3v verip 10 dakika test sonucunda AIDA64'ü geçti OCCT'yi de geçti. Cinebench R20 testini de geçti. Gel gelelim Prime95'de çekirdeklerden 3-4 tanesi FATALERROR verdi ve bende geri döndüm 1.325V a şu anda sistem stabil bir şekilde 4.2GHz kullanıyorum 48 Dakika Prime95 testi yaptım ve hiçbir hata vermeden Max 78 dereceye kadar çıktı sadece işlemci sıcaklığı. Böyle kalması daha iyi olacak gibi teşekkürler. :)

Denedim kardeş 1.3v verip 10 dakika test sonucunda AIDA64'ü geçti OCCT'yi de geçti. Cinebench R20 testini de geçti. Gel gelelim Prime95'de çekirdeklerden 3-4 tanesi fatalerror verdi ve bende geri döndüm 1.325V a şu anda sistem stabil bir şekilde 4.2GHz kullanıyorum 48 dakika Prime95 testi yaptım ve hiçbir hata vermeden Max 78 dereceye kadar çıktı sadece işlemci sıcaklığı. Böyle kalması daha iyi olacak gibi teşekkürler. :)

Aynen öyle kalsa daha iyi olur :)

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı