R5 3600 bilgisayar Kilitlenme ve Mavi Ekran Sorunu

Gordon Freedos

Hectopat
Daha fazla  
Merhaba Arkadaşlar,

Öncelikle minidump dosyalarını paylaşıyorum.

1) 052320-6531-01.dmp

2) 062020-28328-01.dmp

Sistemim;
AMD Ryzen 5 3600X
MSI B450 Tomahawk Max
Sapphire Pulse AMD Radeon RX 5700XT
XPG Gammix D30 16 GB(2x8G) DDR4 3000 MHz
Kingston A2000 500GB 2200MB/2000MBs NVMe PCI-e M.2 SSD (Windows buraya kurulu)
Toshiba P300 High Performance 1TB Dahili Sabit Disk, 3.5
High Power HPG-750BR-H12S 750W 80+ Bronze Aktif PFC ATX
BenQ 27" RL2755 1ms/60Hz Full HD Gaming LED monitör
İşletim Sistemi Windows 10 Pro

Sorunum; aldığım mavi ekran hataları ve bilgisayarın arada kilitlenmesi. Kilitlenme durumu tarayıcı (Chrome) sayfasında veya bazen boştayken olabiliyor. Kilitlendiği zaman zaten klavye-mouse çalışmıyor ve ekran değişmiyor. Mecburen Power tuşundan PC'yi kapatıp, tekrar açıyorum. Ayrıca M.2 SSD'yi tarattım ve bir sorun bulunmadı ama ciddi şüpheleniyorum. Çünkü PC'yi uyku modundan çıkarmak istediğimde mavi ekran hatası almıştım. Mavi ekranda belli süre kaldıktan sonra PC kendini tekrar başlatmak istedi fakat yüklü Windows bulunamadı. PC'yi tamamen kapatıp açtığımda ise başarılı şekilde açılabildi. Bu sorunları sık sık yaşamıyorum ama Power tuşundan kapatmak parçalara ciddi zarar verebileceğinden size danışmak istedim.

Ben şu kontrolleri yaptım;
SFC /scannow -Sorun tespit edilmedi
M.2 SSD ve Hard Disk - Bad Sector vb bir sorun tespiti için tarattım. Sorun tespit edilmedi.
Prime95 - CPU için yarım saat testi uyguladım. Bu esnada bir mavi ekran almadım.
FurMark - GPU için yarım saat testi uyguladım. Bu esnada bir mavi ekran almadım.

Sizlerin önerileri var mı? Benzer konular gördüm ama minidump dosyasından farklı bir yönlendirme yapabilirsiniz diye düşündüm.

Şimdiden teşekkürler.

Temiz bir format at ve ekran kartı driver eski sorunsuz bir sürüm kur en başarılı çözüm bu olur programsal ise.
AMD ekran kartı eski sistemimde arada ben de alıyordum format atıp düzeltmiştim temiz kurulum ile.

Hocam güneş altında siyah renkli yazıları okurken iyi cebelleştim :D Her neyse bu sorunu 2 ay önce R5 2600 RX 580 sistemim de yaşıyordum fakat mavi ekran hatası almadan. Donma sorununu windows güç seçenekleri üzerinden SSD güç tasarrufunu kapatarak çözdüm. Çözümü için YouTube üzerinden videolara bakarak veya technopat üzerinden ulaşabilirsiniz. Ben YouTube ile video izledim. Bu arada donma sorunu 3-4 saniye sürüp geçiyorsa eğer, sorun SSD kaynaklı olabilir bunu unutmayın. Anlamak için görev yöneticisi üzerinden performans sekmesindeki disk kısmına bakarak anlayabilirsiniz. Allta açık kalsın ve donup düzeldiğinde %100 olmuş mu disk bakın. Şöyle söylemek gerekirse bu yaşanan problemler son zamanlar da o kadar çok yaşanıyor ki Coil Whine sorunu gibi bir hal aldı. Normalleşti yani. İşin kötü tarafı ise yaşanan sorun birçok parçadan da sebepli olabiliyor ve bu yüzden kesin bir çözümle karşılaşmadım henüz ama genel sorunun kaynağı ya PSU ya da GPU oluyor.

Windows Insider mi kullanıyorsun?

Hayır kullanmıyorum.

Temiz bir format at ve ekran kartı driver eski sorunsuz bir sürüm kur en başarılı çözüm bu olur programsal ise.
AMD ekran kartı eski sistemimde arada ben de alıyordum format atıp düzeltmiştim temiz kurulum ile.

Bu tavsiyenizi dikkate alacağım. Teşekkür ederim.

Hocam güneş altında siyah renkli yazıları okurken iyi cebelleştim :D Her neyse bu sorunu 2 ay önce R5 2600 RX 580 sistemim de yaşıyordum fakat mavi ekran hatası almadan. Donma sorununu windows güç seçenekleri üzerinden SSD güç tasarrufunu kapatarak çözdüm. Çözümü için YouTube üzerinden videolara bakarak veya technopat üzerinden ulaşabilirsiniz. Ben YouTube ile video izledim. Bu arada donma sorunu 3-4 saniye sürüp geçiyorsa eğer, sorun SSD kaynaklı olabilir bunu unutmayın. Anlamak için görev yöneticisi üzerinden performans sekmesindeki disk kısmına bakarak anlayabilirsiniz. Allta açık kalsın ve donup düzeldiğinde %100 olmuş mu disk bakın. Şöyle söylemek gerekirse bu yaşanan problemler son zamanlar da o kadar çok yaşanıyor ki Coil Whine sorunu gibi bir hal aldı. Normalleşti yani. İşin kötü tarafı ise yaşanan sorun birçok parçadan da sebepli olabiliyor ve bu yüzden kesin bir çözümle karşılaşmadım henüz ama genel sorunun kaynağı ya PSU ya da GPU oluyor.

Öncelikle kusura bakmayın :D Donma sorunu anlık olmuyor. Eğer donarsa o şekilde kalıyor. Fakat belirttiğiniz ayarları ve kontrolleri yapacağım. Teşekkür ederim.

Öncelikle kusura bakmayın :D Donma sorunu anlık olmuyor. Eğer donarsa o şekilde kalıyor. Fakat belirttiğiniz ayarları ve
Ne kusuru :) Eğer takılma devamlıysa benim çözüm yolumu boşuna denemeyin. Vakit kaybı olmasın. Dediğim gibi çok büyük bir sorun değil oyun içinde yaşamıyorsanız. Ben sadece sabah ilk açtığım sefer bilgisayarı 1 kez yaşıyorum sonra düzeliyo. Pancar motoru gibi ısınmasını bekliyorum bilgisayarın :)

Bakmaya bile gerek yok, 5000 serisi kartlarda sorun yaşanıyor. Nvidia bir kartla değiştirin veya gelecek güncellemeleri bekleyin.
Biz böyle diyince fanboylar toplanıyor yok ''Ne alakası var, yok o sorun çözüleli 3 yıl oldu az salla, yok o sorun donanımsal fanboyluk yapmayın'' diye bizi linç ediyorlar. O yüzden artık hiç tartışmaya girmiyorum bile marka sevicisi çok var forumda.

Son düzenleme:
Biz böyle diyince fanboylar toplanıyor yok ne alakası var, yok o sorun çözüleli 3 yıl oldu az salla, yok o sorun donanımsal fanboyluk yapmayın diye bizi linç ediyorlar. O yüzden artık hiç tartışmaya girmiyorum bile marka sevicisi çok var forumda.
Aynen öyle hocam aklımdakileri cümleye dökmüşsünüz resmen.
Merhaba Arkadaşlar,

Öncelikle minidump dosyalarını paylaşıyorum.

1) 052320-6531-01.dmp

2) 062020-28328-01.dmp

Sistemim;
AMD Ryzen 5 3600X
MSI B450 Tomahawk Max
Sapphire Pulse AMD Radeon RX 5700XT
XPG Gammix D30 16 GB(2x8G) DDR4 3000 MHz
Kingston A2000 500GB 2200MB/2000MBs NVMe PCI-e M.2 SSD (Windows buraya kurulu)
Toshiba P300 High Performance 1TB Dahili Sabit Disk, 3.5
High Power HPG-750BR-H12S 750W 80+ Bronze Aktif PFC ATX
BenQ 27" RL2755 1ms/60Hz Full HD Gaming LED monitör
İşletim Sistemi Windows 10 Pro

Sorunum; aldığım mavi ekran hataları ve bilgisayarın arada kilitlenmesi. Kilitlenme durumu tarayıcı (Chrome) sayfasında veya bazen boştayken olabiliyor. Kilitlendiği zaman zaten klavye-mouse çalışmıyor ve ekran değişmiyor. Mecburen Power tuşundan PC'yi kapatıp, tekrar açıyorum. Ayrıca M.2 SSD'yi tarattım ve bir sorun bulunmadı ama ciddi şüpheleniyorum. Çünkü PC'yi uyku modundan çıkarmak istediğimde mavi ekran hatası almıştım. Mavi ekranda belli süre kaldıktan sonra PC kendini tekrar başlatmak istedi fakat yüklü Windows bulunamadı. PC'yi tamamen kapatıp açtığımda ise başarılı şekilde açılabildi. Bu sorunları sık sık yaşamıyorum ama Power tuşundan kapatmak parçalara ciddi zarar verebileceğinden size danışmak istedim.

Ben şu kontrolleri yaptım;
SFC /scannow -Sorun tespit edilmedi
M.2 SSD ve Hard Disk - Bad Sector vb bir sorun tespiti için tarattım. Sorun tespit edilmedi.
Prime95 - CPU için yarım saat testi uyguladım. Bu esnada bir mavi ekran almadım.
FurMark - GPU için yarım saat testi uyguladım. Bu esnada bir mavi ekran almadım.

Sizlerin önerileri var mı? Benzer konular gördüm ama minidump dosyasından farklı bir yönlendirme yapabilirsiniz diye düşündüm.

Şimdiden teşekkürler.
Mavi ekran hataları konusunda bilgili arkadaşlar zaten yardımcı olacaktır. Ekran kilitlenme derken tam olarak nasıl oluyor? Görüntü bi an da gidip no signal oluyor fakat kasa çalışmaya devam ediyor mu ? Size tavsiyem DDU programı ile şuan kullandığınız sürümü kaldırıp 20.4.2 ve 20.2.2 sürümlerini deneyin.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı