erdem0020
Hectopat
Daha fazla
- Meslek
- Makine Mühendisi
Overclock konusuna hiç hakim değilim. Normalde kurcalamam ve fabrika ayarları ile kullanırım aldığım ürünleri. Fakat yeni topladığım sistemde işlemcim stok fan ile birlikte boşta 70 °C, yük altında 95-100 °C gibi değerleri görünce araştırma yaptım. Bu arada BIOS'um en güncel sürümde idi. Yaptığım araştırmaya göre;
1) İşlemci fabrika ayarları ile 3.6 GHz, 1.4V ile çalışmakta.
2) 1.4V bu işlemci için çok fazla; 1.25-1.30V, 4.0 GHz düzenlemesi ile daha stabil ve daha soğuk olarak çalışmaktaydı.
Ben de hakim olmamama ve çok çekinmeme rağmen -videolar da izleyerek- işlemcinin zarar görmemesi için tavsiye edilen ayarları yapmaya başladım. AMD Ryzen Master programı ile test edip BIOS'tan ayarları yapma yolunda ilerleyerek;
1. işlemci hızı: 4000 MHz (bu sabit)
2. işlemci voltajı: Sırasıyla; 1.30V, 1.25V, 1.22V, 1.20V şeklinde deneyerek nihai olarak 1.20V yaklaşık 2 haftadır kullanıyorum ve herhangi bir problem yaşamadım.
Sonuç: Boş kullanım 50-60 °C, yükte ve uzun kullanımda 80-90 °C.
Soru: Aslında 1.9V gibi değerleri de denedim AMD Ryzen Master programında ve problem göstermedi. Voltajı daha aşağı değerlerde de denemek istiyorum. Fakat konuya hakim olmadığım için "işlemciye zarar verir mi?", "Uzun süreli kullanımda düşük voltajlar işlemci için zararlı mıdır?" Yoksa "stabil çalıştığı sürece düşük voltajın hiçbir zararı yok mudur?" gibi soru işaretlerinden ötürü çekindim ve yapmadım. Bu konuda aydınlatırsanız çok müteşekkir olurum.
Sistemim:
1) İşlemci fabrika ayarları ile 3.6 GHz, 1.4V ile çalışmakta.
2) 1.4V bu işlemci için çok fazla; 1.25-1.30V, 4.0 GHz düzenlemesi ile daha stabil ve daha soğuk olarak çalışmaktaydı.
Ben de hakim olmamama ve çok çekinmeme rağmen -videolar da izleyerek- işlemcinin zarar görmemesi için tavsiye edilen ayarları yapmaya başladım. AMD Ryzen Master programı ile test edip BIOS'tan ayarları yapma yolunda ilerleyerek;
1. işlemci hızı: 4000 MHz (bu sabit)
2. işlemci voltajı: Sırasıyla; 1.30V, 1.25V, 1.22V, 1.20V şeklinde deneyerek nihai olarak 1.20V yaklaşık 2 haftadır kullanıyorum ve herhangi bir problem yaşamadım.
Sonuç: Boş kullanım 50-60 °C, yükte ve uzun kullanımda 80-90 °C.
Soru: Aslında 1.9V gibi değerleri de denedim AMD Ryzen Master programında ve problem göstermedi. Voltajı daha aşağı değerlerde de denemek istiyorum. Fakat konuya hakim olmadığım için "işlemciye zarar verir mi?", "Uzun süreli kullanımda düşük voltajlar işlemci için zararlı mıdır?" Yoksa "stabil çalıştığı sürece düşük voltajın hiçbir zararı yok mudur?" gibi soru işaretlerinden ötürü çekindim ve yapmadım. Bu konuda aydınlatırsanız çok müteşekkir olurum.
Sistemim:
- İşlemci: Ryzen 5 3600 (stok fan)
- Anakart: ASUS B450M-Dragon
- Ekran kartı: Sapphire Nitro+ RX 5700 XT
- RAM: Adata XPG Gammix 2x8 GB 3000 MHz CL 16
- SSD: James Donkey JD256 NVMe M.2 256 GB
- Hard disk: Seagate Barracuda 2 TB
- PSU: Gamepower GP-650 650W 80+ Bronze
- Kasa: Gamepower Wraith (fan takviyesi yapıldı 3 giriş, 3 çıkış)
Son düzenleyen: Moderatör: