R5 3600 sıcaklığının aşırı yükselmesi

KhaL16

Hectopat
Daha fazla  
Birkaç haftadır oyun oynarken ciddi bir performans düşüşü yaşıyordum, CPU sıcaklığı çok yüksekmiş. LoL oynarken antrenman modunda oyunu kasıtlı olarak kastırmaya çalıştım, 40 FPS'e kadar düşürdüm ve işlemci %15 kullanımda bile 85 derece olurken 95 dereceyi bile gördüm bazen. Bilgisayar henüz 5 aylık, fanların hepsi yerinde ve tam güçle çalışıyor, CPU sıcaklığının durduk yere bu kadar yükselmeye başlamasının sebebi ne olabilir? Sadece donanımı temizlemek ve macun sürmek bu aşırı sıcaklığı tamamiyle çözer mi?

Sistemim:
  • Ryzen 5 3600 6 çekirdek işlemci
  • ASUS ROG STRIX 1660 Super ekran kartı
  • ASUS B450M-K II anakart
  • 2x8GB XPG Gammix D30 DDR4 RAM
  • 500GB NVMe M.2 SSD

Dosya Ekleri

• 2021-09-01 18_42_16-League of Legends (TM) Client.png
    2021-09-01 18_42_16-League of Legends (TM) Client.png
    52,6 KB · Görüntüleme: 68
Son düzenleyen: Moderatör:
Bu ısıya bu kullanım oranında çıkması için kasanın içinin tamamen toz ile dolu olması lazım. Soğutucunun altındaki soğutma bloğu işlemciye tam temas etmiyor olabilir.

Henüz 5 aylık olduğu için termal macunda sıkıntı olduğunu sanmıyorum, büyük ihtimalle soğutucu bloğu işlemci temasında sıkıntı vardır onu kontrol edin.

Bilgisayar daha 5 aylık arkadaşım neden performansı kıssın Allah aşkına? Ryzen 5 3600 işlemciler stok fan ile kullanılıyorsa kullanmayın o soğutamıyor ve 3600 ısınan bir işlemci.
Doğru undervolt performans düşürmez.

Öncelikle kasanın kapağını açıp tekrar deneyin. Eğer sıcaklık düşerse kasanın hava girişleri tıkanmıştır. Eğer değişen bişey olmazsa termal macunu kontrol edin.

Birkaç haftadır oyun oynarken ciddi bir performans düşüşü yaşıyordum, CPU sıcaklığı çok yüksekmiş. LoL oynarken antrenman modunda oyunu kasıtlı olarak kastırmaya çalıştım, 40 FPS'e kadar düşürdüm ve işlemci %15 kullanımda bile 85 derece olurken 95 dereceyi bile gördüm bazen. Bilgisayar henüz 5 aylık, fanların hepsi yerinde ve tam güçle çalışıyor, CPU sıcaklığının durduk yere bu kadar yükselmeye başlamasının sebebi ne olabilir? Sadece donanımı temizlemek ve macun sürmek bu aşırı sıcaklığı tamamiyle çözer mi?

Sistemim:
  • Ryzen 5 3600 6 çekirdek işlemci
  • ASUS ROG STRIX 1660 Super ekran kartı
  • ASUS B450M-K II anakart
  • 2x8GB XPG Gammix D30 DDR4 RAM
  • 500GB NVMe M.2 SSD
Hazır sistem ise bazıları 1 liralık macun bile sürebiliyor. Eğer OC yapıyorsanız ; frekans , volt ve kullanım değerleri gerektiğinden fazla ise buna uygun bir stok CPU fanınız veya kasanız olmayabilir.

Undervoltluk bi durum yok. 3600 ısınan bir kart ama bu kadarı normal değil. Termal macun yenileyip (kaliteli bi macun), yeni bir soğutucu almak çözer sorunu diye dusunuyorum. Stok sogutucu iyi iş görmüyor. Bende R5 2600 var. Stok sogutucuyla 80 derecelere kadar cıkıyordu. 150 tl lik bir CPU Cooler aldım ve 20 derece kadar düştü.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı