R5 3600 termal macun değiştirdikten sonra sıcaklığın yükselmesi

Countless Skies

Kilopat
Katılım
25 Ocak 2012
Mesajlar
1.353
Makaleler
2
Yer
Ankara
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Meslek
Öğrenci
Merhaba, işlemcim Ryzen 5 3600. 1.5 yıl sonra termal macununu değiştirdim. Normalde stok termal macun vardı üzerinde. 1.5 yıldır bu şekilde kullanıyordum. Sıcaklıklar da yüksek değildi. Oyun oynarken 70 dereceyi geçmezdi diye hatırlıyorum. Boşta da 45-50 dereceydi. 3 gün önce bilgisayarı temizlemek için açmışken termal macunu da değiştireyim dedim. Elimde Cooler Master HTK-002 vardı. Onu sürdükten sonra sıcaklıklarda eskisine göre bayağı bir artış oldu. Bu kadar artış olunca ben de termal macunu silip yeniden sürdüm. Aynı sorun devam etti. Sorun devam edince ben de 2 gün önce Arctic MX4 sipariş ettim (orijinal) ve az önce MX4'ü sürdüm. Fakat durumda hiçbir değişme yok. Prime 95 ile small ffts stres testi açtım, direkt olarak 85 dereceden başladı. 30-40 saniye sonra 94 dereceyi gördü ve ben de devam etmedim teste, kapattım. Neden böyle oluyor acaba? Sorun nedir?

Şu an işlemcinin frekansı ve voltajı sabit değil. Sürekli artıp azalıyor. Ben sanki 3.6'ya sabitlemiştim diye hatırlıyorum termal macunu değişmeden önce. İşlemciyi çıkarıp takınca bu ayar sıfırlanmış ve bu yüzden sıcaklıklar yükseliyor olabilir mi?

Not: Siz sormadan söyleyeyim, termal macunu fazla sürmedim. Normal bir miktarda işlemcinin ortasına koydum ve işlemcinin üzerine yaymadan direkt olarak soğutucuyu monte ettim.
 
BIOS üzerinden kontrol edin Core Performance Boost açıksa frekans ve voltaj sabit olmuyor ve açıkken sıcaklık aşırı dengesiz oluyor. Core Performance Boost'u kapatmanızı ve böyle test yapmanızı tavsiye ederim.
 
İşlemciyi tak-çıkar yaptığını söylüyorsun, değiştirdiğin ayarlar sıfırlanmıştır.
Ryzen Master ayarları mı sıfırlanmıştır diyorsun yani? Önceden dediğim gibi 3.6'ya sabitlemiştim diye hatırlıyorum ama tam emin değilim. Şu an sabit değil ama, sıcaklık da bundan dolayı yüksek olabilir.
 
BIOS üzerinden kontrol edin Core Performance Boost açıksa frekans ve voltaj sabit olmuyor ve açıkken sıcaklık aşırı dengesiz oluyor. Core Performance Boost'u kapatmanızı ve böyle test yapmanızı tavsiye ederim.
Evet galiba bununla alakalı ya. Önceden bu ayarı kapatmıştım ben. Sanırım çıkarıp takınca sıfırlanmış. Bu ayarı kapatınca frekans direkt 3.6'ya sabitleniyor değil mi Core Performance Boost ayarının olayı buydu heralde? Frekans sabitlendiği için dolayısıyla voltaj da düşüyor heralde?

Core Performance Boost ayarını kapattıktan sonra ekstra olarak bir de Ryzen Master'dan girip voltaj ve frekans ayarını sabitlememe gerek var mı?
 

Geri
Yukarı