R5 3600 ve BIOSTAR B450MH sisteme undervoltage nasıl yapılır?

• Konuyu başlatan MachL
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 18
  • Görüntüleme 3.111
Makaleler
1
Daha fazla  
2 gün önce Ryzen 5 3600 tabanlı bir sistem aldım, oyunlara girdiğimde işlemci sıcaklığının 95 dereceleri geçtiğini gördüm ve stok soğutucu yerine eski bilgisayarımdan kalma Arctic esport 34 Duo kule tipi soğutucuyu taktım, aşırı derecede bir fark yaratarak 95 dereceleri gören işlemci, 61-62 dereceleri geçmemeye başladı lakin BIOS'a girdiğimde Core voltage değerinin 1.4'lerin üzerine çıktığını fark ettim, kademeli bir şekilde düşürmek için Core voltage sekmesini aradım buldum lakin elle bir değer girebileceğim yer bulamadım, BIOS ekran görüntülerini paylaşıyorum BIOSTAR marka anakarttan anlayanlar veya kullananlar yardımcı olursa sevinirim, iyi sosyaller.

Anakart: BIOSTAR B450MH 3200MHz OC DDR4 AM4.

Dosya Ekleri

• WhatsApp Image 2021-10-02 at 19.03.44 (2).jpeg
    WhatsApp Image 2021-10-02 at 19.03.44 (2).jpeg
    95,2 KB · Görüntüleme: 223
  • WhatsApp Image 2021-10-02 at 19.03.44 (1).jpeg
    WhatsApp Image 2021-10-02 at 19.03.44 (1).jpeg
    155,4 KB · Görüntüleme: 219
  • WhatsApp Image 2021-10-02 at 19.03.44.jpeg
    WhatsApp Image 2021-10-02 at 19.03.44.jpeg
    117,1 KB · Görüntüleme: 164
Fazla voltaj çekmesinin bir zararı yok ki sıcaklıklardan şikayetçi değilsen. Hem böylesi daha iyi. AMD'nin kendi açıklaması bu;

"Ryzen işlemcinizin 0.2V-1.5V aralığında voltaj değerleri kullanımı kesinlikle normaldir. Bu fabrika çıkışlı belirlenmiş değer aralığıdır. Ayrıca Boost devreye girip çıktıkça sıcaklıktaki 10 derecelik dalgalanmalar tamamıyla normaldir. Bu davranışları sürekli göreceksiniz ve bu işlemciler bu şekilde çalışması için yapılmıştır, o yüzden gördüğünüzde şaşırmanızı gerektiren bir durum yok.

Lütfen undervolt yapmayın ya da güç seçeneklerinden maksimum işlemci durumunu 99%'a çekmeyin. Bu işlemcinizi olumsuz etkileyecektir."

Fazla voltaj çekmesinin bir zararı yok ki sıcaklıklardan şikayetçi değilsen. Hem böylesi daha iyi. AMD'nin kendi açıklaması bu;

"Ryzen işlemcinizin 0.2V-1.5V aralığında voltaj değerleri kullanımı kesinlikle normaldir. Bu fabrika çıkışlı belirlenmiş değer aralığıdır. Ayrıca Boost devreye girip çıktıkça sıcaklıktaki 10 derecelik dalgalanmalar tamamıyla normaldir. Bu davranışları sürekli göreceksiniz ve bu işlemciler bu şekilde çalışması için yapılmıştır, o yüzden gördüğünüzde şaşırmanızı gerektiren bir durum yok.

Lütfen undervolt yapmayın ya da güç seçeneklerinden maksimum işlemci durumunu 99%'a çekmeyin. Bu işlemcinizi olumsuz etkileyecektir."
Anladım peki Voltage ayarlarına ellemeden frekans arttırsam işlemci sıcaklığımda bir artış görünür mü?

Anladım peki Voltage ayarlarına ellemeden frekans arttırsam işlemci sıcaklığımda bir artış görünür mü?

Overlock mu yapmak istiyorsun? Ryzen Master programını indirip Auto-OC seçeneğini seçebilirsin sistem bir yeniden başlatır kendisini, BIOS'tan da Precision Boost Overdrive bulup "enabled" diyebilirsin. Ben 4.5Ghz çıkacağım diyorsan voltajı da frekansı da elinle vermelisin. Ama ben oyunlarda ciddi fark yaratacağını pek düşünmüyorum. CPB+PBO genelde oyunlarda maksimum performansı veriyor.

Overlock mu yapmak istiyorsun? Ryzen Master programını indirip Auto-OC seçeneğini seçebilirsin sistem bir yeniden başlatır kendisini, BIOS'tan da Precision Boost Overdrive bulup "enabled" diyebilirsin. Ben 4.5Ghz çıkacağım diyorsan voltajı da frekansı da elinle vermelisin. Ama ben oyunlarda ciddi fark yaratacağını pek düşünmüyorum. CPB+PBO genelde oyunlarda maksimum performansı veriyor.
İşlemcim, ekran kartına darboğaz yapıyor bir nebze bunu azaltmak için OC yapmak istiyorum ama işlemcim ne kadar el verir denemem lazım.

Dediklerine katılıyorum fakat ısıdan ziyade CPB açık olunca yazın gereksiz ses yaptığı için kapatmıştım. CPB-PBO açmak mı daha mantıklı yoksa manuel değer girmek mi?

Dediklerine katılıyorum fakat ısıdan ziyade CPB açık olunca yazın gereksiz ses yaptığı için kapatmıştım. CPB-PBO açmak mı daha mantıklı yoksa manuel değer girmek mi?

Ben manuel değer girmiyorum işlemciyi kısıtlıyormuşum gibi geliyor. Bazen %1 low değerleri saçma bir şekilde düşüyor artık istediği voltajı çekemeyince anlık düşüyor mu bilmiyorum. SE-224-XT aldım kendi fanını söküp Arctic P12 taktım hem serin hem de sessiz oldu. Şimdi isterse 1.5v çeksin. 😄

İşlemcim, ekran kartına darboğaz yapıyor bir nebze bunu azaltmak için OC yapmak istiyorum ama işlemcim ne kadar el verir denemem lazım.

CPB+PBO yapıp bir kontrol et derim ne olacak. Benim 3300X ile 6600 XT ile hiç sorun yaşamıyorum 3600 ile 3060 daha uyumlu olmalı. Hangi oyun darboğaz yapıyor?

Ben manuel değer girmiyorum işlemciyi kısıtlıyormuşum gibi geliyor. Bazen %1 low değerleri saçma bir şekilde düşüyor artık istediği voltajı çekemeyince anlık düşüyor mu bilmiyorum. SE-224-XT aldım kendi fanını söküp Arctic P12 taktım hem serin hem de sessiz oldu. Şimdi isterse 1.5v çeksin. 😄

CPB+PBO yapıp bir kontrol et derim ne olacak. Benim 3300X ile 6600 XT ile hiç sorun yaşamıyorum 3600 ile 3060 daha uyumlu olmalı. Hangi oyun darboğaz yapıyor?
Dediğin iki ayarda açık, çok fazla oyunda denemedim Forza Horizon 4 ve BF5'de bariz bir darboğaz mevcut.

@MachL BF5'i hiç bu duruma sokma. 3600 ile 1660 kullanıp darboğaz yiyen de var. Oyun sakat. Forza Horizon 4 olabilir ama FPS değerleri yüksek oyunun tekli çekirdek gücü bir yerde tıkanabilir. Onun dışında AAA oyunların %90'ında çok rahat besler. Bu iki ayar ile biraz sal işlemciyi voltajını çeksin doya doya sen de takip edersin ne oluyor ne bitiyor.

Bende de Arctic DUO var, CPB açıkken sanki bir uğultu oluyor gibi. Sistemi 1 yıl oldu kullanıyorum ama birkaç aydır CPB kapalı.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı