Çözüldü R5 3600 ve RX5700 XT sistem yük altında kapanıyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

niceinmak

Hectopat
Makaleler
2
Daha fazla  
RAM
16 GB 3600 Mhz
SSD veya HDD modeli
1 TB SSD & 512 GB SSD & 1 TB HDD
Ekran kartı
Amd RX5700 XT
Anakart
Gigabyte A320M-S2H Rev: 1.1
İşlemci
Ryzen 5 3600
Merhaba,
Bilgisayarımda birkaç ay önce oyunlarda kapanma sorunu başladı, oyun sırasında aniden sistem kapanıyor. PSU değiştirdim düzelmedi, ekran kartı dahil tüm bileşenleri temizledim olmadı.
Cou (OCCT, Prime95) ve GPU stress (FurMark, OCCT 3D test) testine soktum hata vermedi veya bilgisayar kapanmadı. Fakat fortnitez FH5 gibi yüksek sistem isteyen oyunlarda bilgisayar kapanıyor. En son ekran kartını temizledim eskiden 5-10 dakikada kapanırken şimdi 20-30 dakikada kapanmaya başladı fakat halen sorun devam ediyor.
Ayrı olarak işlemci soğutucu da aldim, işlemci yük altında 80 derecelerde, CPU ise 85 derecelere çıkıyor. Fakat sorunun ısıdan kaynakı olduğunu düşünmüyorum çünkü sıcaklıklar 70 derecelerdeyken de bilgisayar kapanıyor.
PSU yetmiyor diyebilirsiniz, PSU'yu da yeniledim 750W Gold Corsair PSU aldım fakat halen sorun devam ediyor.

Sorunun kaynağını bir türlü bulamadım yardımcı olabilirseniz mutlu olurum çünkü denemediğim neredeyse hiçbir şey kalmadı, Windows ayarlarından CPU voltaj düşürmeye, CPU Boost kapatmaya kadar her şeyi denedim.

Sistem özelliklerimi üstte belirttim.

Çözüm
Edit: Sorun tekrar gösterdi, bu sefer kaynağını buldum ekran kartı hotspot değeriymiş, bazen 120 dereceleri gördüğünden bilgisayar kapanıyor. Sorunu çözünce yanıt yazacağım tekrardan.

Sorunun GPU sıcaklığında olduğunu anladım, oyunlarda ve yük altında GPU sıcaklık değeri normal gözükse de HWMonitor'de Hot Spot değeri 115-120 derecelere kadar çıktığını gördüm. AMD Software Adrenalin Edition'dan GPU'ya undervolt yaparak sorunu çözdüm. Bu gösterdiğim değerlerde GPU 55 derecelerde, hot spot ise 60 derecelerde geziyor. Ayrı olarak CPU içinde BIOS'tan (anakartım A320M S2H, bu ayar birçok ana kartta bulunuyor) Core Performance Boost seçeneğini kapattım, işlemci sıcaklığı da 90 derecelerden 55-60 derecelere düştü.
Sonuç olarak artık çok daha serin çalışan bir bilgisayarım var.

Ek olarak şunu da ekleyeyim, undervolt çok çok fazla FPS değerinizi etkilemiyor, bende 10-20 FPS kadar değişiklik oldu tabii bu da oyundan oyuna göre farklılık gösterebilir.

GPU Ayarı (AMD Software: Adrelanin Edition)

1702291300154.png

CPU Ayarı (Gigabyte A320M S2H BIOS)

1702291644558.png
Asagidaki resimi iyi inceleyin ve güç kaynağını uygun şekilde takın tek bir PCI ex çıkışından üzerinden değil iki farklı ekran kartı pinleri üzerinden takın.

images.jpeg

Asagidaki resimi iyi inceleyin ve güç kaynağını uygun şekilde takın tek bir PCI ex çıkışından üzerinden değil iki farklı ekran kartı pinleri üzerinden takın.

Eki Görüntüle 2037103
Deneyeceğim fakat sorunun psudan alınan güç ile ilgili olduğunu pek sanmıyorum çünkü zaten bu hata sebebiyle yeni psuya geçtim, RM750 Corsair 700W psu kullanıyorum şu an.
Yinede deneyip dönüş yaparım teşekkürler.

Deneyeceğim fakat sorunun PSU'dan alınan güç ile ilgili olduğunu pek sanmıyorum çünkü zaten bu hata sebebiyle yeni PSU'ya geçtim, RM750 Corsair 700W PSU kullanıyorum şu an.
Yine de deneyip dönüş yaparım teşekkürler.

Sanmıyorum demek ile olmuyor hocam kesin çözümü budur demiyorum ama kendim de aynı sorunları yaşadım 5700XT kullanıyorum bende.

Tamam BIOS üzerinden PCI ex girişini 3.0 olarak değiştir.

Üstteki linkte WattMan hatası yazsa da adımların tamamını uygulayın. 2. Madde hariç o siyah ekran hatası ile ilgili sorunun çözülecektir diye düşünüyorum.

Tamam BIOS üzerinden PCI ex girişini 3.0 olarak değiştir.

Üstteki linkte WattMan hatası yazsa da adımların tamamını uygulayın. 2. Madde hariç o siyah ekran hatası ile ilgili sorunun çözülecektir diye düşünüyorum.
BIOS üzerinde pci ex ayarını bulamadım, anakartım Gigabyte a320m s2h
Rehberde yazan diğer ayarları yaptım fakat sonuç aynı.
Şöyle bir şey keşfettim, olay görüntüleyicisinden baktım, bilgisayar kapanmadan önce Leap second data initialized from registry during boot bilgisi veriyor.
Fotoğrafları ekliyorum
1701464389447.png
1701464395390.png
1701464400942.png

Artık saniye yapılandırması güncelleştirildi.
Neden: Leap second data initialized from registry during boot
Etkinleştirilen artık saniye: true
Yeni artık saniye sayısı: 0
Eski artık saniye sayısı: 0

Sonrasında

Iommu hata raporlama başlatıldı.

Bilgisi veriyor ve sistem kapanıyor, bu 2 bilgi her kapanma öncesinde geliyor, internette çok araştırdım fakat kesin bir çözüm maalesef bulamadım.

----------Çözüm----------

Sorunu çözdüm sıcaklıktan oluyormuş, full mesh yeni bir pc kasası aldım. Aynı sorunu yaşayanlar için tavsiyem kasayı değiştirmeyi ve sıcaklıkları düşürmeyi deneyin, özellikle kasa seçerken fanlarının önünün kapalı olmamasına, kasanın yukarısında ve aşağısında toz filtreleri olup olmadığına dikkat edin.

Garip Prime 95 OCCT testlerinde PC kapanmıyor dedin diye sicaklik sorunu olmayacağını düşünmüştüm. O testlerde bilgisayarın kapanması lazım. Sorunun çözüldüğüne sevindim.

Edit: Sorun tekrar gösterdi, bu sefer kaynağını buldum ekran kartı hotspot değeriymiş, bazen 120 dereceleri gördüğünden bilgisayar kapanıyor. Sorunu çözünce yanıt yazacağım tekrardan.

Sorunun GPU sıcaklığında olduğunu anladım, oyunlarda ve yük altında GPU sıcaklık değeri normal gözükse de HWMonitor'de Hot Spot değeri 115-120 derecelere kadar çıktığını gördüm. AMD Software Adrenalin Edition'dan GPU'ya undervolt yaparak sorunu çözdüm. Bu gösterdiğim değerlerde GPU 55 derecelerde, hot spot ise 60 derecelerde geziyor. Ayrı olarak CPU içinde BIOS'tan (anakartım A320M S2H, bu ayar birçok ana kartta bulunuyor) Core Performance Boost seçeneğini kapattım, işlemci sıcaklığı da 90 derecelerden 55-60 derecelere düştü.
Sonuç olarak artık çok daha serin çalışan bir bilgisayarım var.

Ek olarak şunu da ekleyeyim, undervolt çok çok fazla FPS değerinizi etkilemiyor, bende 10-20 FPS kadar değişiklik oldu tabii bu da oyundan oyuna göre farklılık gösterebilir.

GPU Ayarı (AMD Software: Adrelanin Edition)

1702291300154.png

CPU Ayarı (Gigabyte A320M S2H BIOS)

1702291644558.png

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı