R5 3600X sistemin sıcaklık değerleri ve soğutma önerileri

khoomei

Hectopat
Yer
🇹🇷
Daha fazla  
Merhaba arkadaşlar,
Bilgisayar toplamamda bu sitenin faydası çok oldu, öncelikle teşekkür ederim.

Sistemi kendim montajladım, AMD işlemcinin macununu silip Cooler Master macun ile tazeledim.

CPU stok fanla beraber oyun anında en fazla 73 dereceyi gördü (CS:GO 2K çözünürlük ve en yüksek ayarlarda, daha üst oyunlarda bu derece artacaktır diye düşünüyorum). FurMark programı ile ekran kartına test yaptım yarım saat kadar 70 derecede sabit kaldı.

Kasamda sadece 3 ön fan var. Bir egzoz fan siparişi verdim. (Cooler Master masterfan Pro 120 Air Flow)
  • Bu değerler kulağa çok geliyor ama PC için normal mi?
  • Ayrıca sıvı soğutma mı yoksa normal fan soğutması mı önerirsiniz?
  • 3 tane 120'lik kasa üstüne fan ve -eğer değiştirmende fayda olur diyorsanız- CPU fanı önerir misiniz?

Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba arkadaşlar,

Sistemi kendim montajladım, AMD işlemcinin macununu silip Cooler Master macun ile tazeledim.

CPU stok fanla beraber oyun anında en fazla 73 dereceyi gördü (CS:GO 2K çözünürlük ve en yüksek ayarlarda, daha üst oyunlarda bu derece artacaktır diye düşünüyorum). FurMark programı ile ekran kartına test yaptım yarım saat kadar 70 derecede sabit kaldı.

Kasamda sadece 3 ön fan var. Bir egzoz fan siparişi verdim. (Cooler Master masterfan Pro 120 Air Flow)
  • 3 tane 120'lik kasa üstüne fan ve -eğer değiştirmende fayda olur diyorsanız- CPU fanı önerir misiniz?
Bana göre değerler çok iyi. İlla ki değiştirceem diyor iseniz cpu fanını. En az 3 bakır borulu kule tipi fan öneririm. İşlemcinizi en az 10 derece indirir.

Merhaba arkadaşlar,

Sistemimiz neredeyse aynı sadece ekran kartı markası değişik birde ramlar. Benımkınde reset sorunları çıktı geri göndericem kasayı. Sistemini stress testine sokmanı öneririm. Orda daha stabil değerler alırsınız. Ben cooler master ma610p kule tipi soğutucu kulllandım. CS:GO 'da max 61 dereceyi gördü işlemcim. Ama stok fanın performansını beğenmedim. Hayırlı olsun..

Merhaba arkadaşlar,

Ekran kartınız gayet normal sıcaklıklarda, işlemciniz biraz fazla ama sorun oluşturucak değerlerde değil, egzos fan takarsanız sıcaklıkların epey düşeceğini düşünüyorum, sipariş ettiğiniz fan gelene kadar öndeki fanlardan birini egzos fan yerine takabilirsiniz.

Sistemlerimiz hemen hemen aynı ama benimki henüz gelmedi. Eğer sizde var ve yüklü ise Rainbow Six Siege, PUBG ve GTA 5 FPS testlerini yapıp ortalama ne kadar aldığınızı söyler misiniz? (Mümkünse 1080p)

GTA 5 bu gece indireceğim, indiğinde değerleri söylerim, diğer 2 oyun maalesef kütüphanemde yok.
Fakat şöyle bir site mevcut, CPU ve GPU'yu kendinize göre seçerseniz oyunlarda hangi ayarda ne alacaksın söylüyor:
Sistemimiz neredeyse aynı sadece ekran kartı markası değişik birde ramlar. Benımkınde reset sorunları çıktı geri göndericem kasayı. Sistemini stress testine sokmanı öneririm. Orda daha stabil değerler alırsınız. Ben cooler master ma610p kule tipi soğutucu kulllandım. CS:GO 'da max 61 dereceyi gördü işlemcim. Ama stok fanın performansını beğenmedim. Hayırlı olsun..

Cooler Master MasterAir MA610P çok hoş duruyor, sağlam etki edeceğini hissettiriyor, teşekkür ederim 👍
Ekran kartınız gayet normal sıcaklıklarda, işlemciniz biraz fazla ama sorun oluşturucak değerlerde değil, egzos fan takarsanız sıcaklıkların epey düşeceğini düşünüyorum, sipariş ettiğiniz fan gelene kadar öndeki fanlardan birini egzos fan yerine takabilirsiniz.

Egzoz fan bu hafta içinde gelir sanırım şimdilik idare edeceğim. Sonra tekrardan test yapıp sorun oluşursa belirtirim.

GTA 5 bu gece indireceğim, indiğinde değerleri söylerim, diğer 2 oyun maalesef kütüphanemde yok.
Fakat şöyle bir site mevcut, CPU ve GPU'yu kendinize göre seçerseniz oyunlarda hangi ayarda ne alacaksın söylüyor:

Cooler Master MasterAir MA610P çok hoş duruyor, sağlam etki edeceğini hissettiriyor, teşekkür ederim 👍

Egzoz fan bu hafta içinde gelir sanırım şimdilik idare edeceğim. Sonra tekrardan test yapıp sorun oluşursa belirtirim.
Egsoz mu egsosmu egsozmu bilemedim ama benım kasada o fan takılı gelmıstı. Sinerji.com mu güzellik yaptı yoksa bana ?
:)

Cooler Master masterfan Pro 120 Air Flow siparişi vermiştim fakat haftalardır gelmeyince siparişi iptal edip Cooler Master Masterfan Mf120 satın aldım.

3'lü fan olarak geliyor; 1 tanesini kasa arkasına egzoz fan, diğer 2'sini kasa üstüne egzoz fan olarak taktım.

AIDA64 ile fanlardan önce ve sonrasını test ettim.

Cooler Master MF120'den önce; (21 dk'lık test sonuçları)
#En azEn fazlaOrtalama
Anakart30 °C36 °C34.4 °C
CPU39 °C81 °C70.6 °C

Cooler Master MF120'den sonra; (14 dk'lık test sonuçları)
#En azEn fazlaOrtalama
Anakart26 °C32 °C30.3 °C
CPU32 °C77 °C72.6 °C

İşlemci ortalama sıcaklığı hafif artmış gibi görünse de (test sürelerindeki farktan kaynaklı olabilir) genel olarak anakart ve işlemci min-max değerlerinde 4-7 °C arasında azalmalar oldu.

Bu 3 fanın işlemciye aman aman etki etmeyeceğinin farkındaydım zaten, kasada soğutma problemi yaşamak istemediğimden aldım. İşlemci için ileride sıvı soğutma ya da kule tipi soğutma alıp tekrar test edip sonuçları belirteceğim.

Hatta müsait olduğumda genel bilgisayar performans testi yapıp, bu parçaları almak isteyen arkadaşlar için ayrı bir konuda sıcaklık/ses/oyun performans sonuçlarını paylaşmayı düşünüyorum.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı