R5 3600X ve RTX 2060 sistem donuyor

Ragnarx

Zeptopat
Daha fazla  
Merhaba arkadaşlar. Öncelikle sorunumdan kısaca bahsedeyim: Bilgisayarımı kullanırken durduk yere ekran donuyor ama kasa çalışıyor. Bu sorun olunca bazen de klavye ve mouse aygıtları da devre dışı kalıyor. Sorun, normal internete gezerken, oyun oynarken, oyun indirirken, müzik dinlerken dahi oluyor. Sorun bilgisayar açıldıktan 15 dk içinde oluyor. Bazen de 3-4 saat. Beli bir zaman aralığı yok yani. Günde 3 kere de olduğu da oluyor, 3 günde bir kere de.
1 aydır oluyor. Bütün yazılımlar güncel, BIOS'una kadar. Sorun hala devam ediyor. Sorunun çözümünü bulamadım. Yardımcı olur musunuz lütfen?
Donanım bilgileri
Ekran kartı: ASUS ROG STRIX 2060
İşlemci: Ryzen 5 3600X
Anakart: ASUS B450-M Dragon
RAM: G.Skill 8x2 16 GB RAM
SSD: Kioxia 500 GB
HDD: Seagate 1TB
PSU: 650W Power Boost

Dostum öncelikle aklıma gelen yöntemleri belirtmek isterim ki sorunun neden kaynaklı olduğunu öğrenelim;
-Sıcaklıkları iyi kontrol etmenizi, eğer sıkıntı olursa macun değişimi uygulanmanızı veyahut işlemci fan soketi tam yerine oturmadıysa oturtmanızı öneririm.
-İşlemcinin hızını BIOS'tan biraz düşürerek bilgisayarı açarak yeniden test edin.
-RAM slotlarının yerini değiştirin veyahut tek slot RAM takılı kullanarak sorunların RAM'dan kaynaklanıp kaynaklanmadığını öğrenin.
-HDD'yi sökün ve Windows'un kurulu olduğu diskle bilgisayarı başlatıp yeniden deneyin.
+En son çare her zaman formattır ancak donanımsal hata ise bu da bir çözüm olmayacaktır iyi günler.

Hocam bana daha çok donanımsal bir hata gibi geliyor. Başka bir ekran kartı ile sisteminizi denemeniz lazım. Ekran kartında donanım hatası olduğunda tam olarak bahsettikleriniz yaşanıyor. (Bütün yazılımları falan güncelledeğinizi söylediğiniz için son çareye geçtim.)

İşlemci bozuk olabilir. Arkadaşımın da sistemi durduk yere kilitleniyordu. Bir sürü şey denedik format, BIOS ayarı falan düzelmemişti. En sonda aldığı yere gönderdi ve işlemcinin bozuk olduğunu söylediler. Allah'tan para istemeden değiştirdiler direk.

Ekran kartını ayrı bir sistemde test edebilme şansın var mı?
Maalesef
Hocam bana daha çok donanımsal bir hata gibi geliyor. Başka bir ekran kartı ile sisteminizi denemeniz lazım. Ekran kartında donanım hatası olduğunda tam olarak bahsettikleriniz yaşanıyor. (bütün yazılımları falan güncelledeğinizi söylediğiniz için son çareye geçtim.)

Başka bir çaresi yok mu?

Technopat Haberler

Geri
Yukarı