R5 3600X ve RX5600XT sistem için yükseltme tavsiyesi

Bütçe
11000
Ryzen 5 5600 ile bir fark yok bu işlemcinin 10 FPS oynuyor sadece aralarında.
AM5 çıktı şimdi Max güçlü olan AM4 Soketli işlemci almak saçmamı olur sizce?
OC ile 5600 en az 360 ile kullanamaz mıyım?
Elime iyi bütçe geçince de DDR5 RAM, Anakart ve AM5 işlemci dizerim mantıklı mı?
* İlk sorudan itibaren başlayayım. Saçma olmaz çünkü öncelikle bütçen neye yetiyorsa onun en iyisini almalısın doğal olarak. Bir diğeri ise AM4'ün en güncel işlemcisini alacak olman, AM4 sokette alabileceğin en son desteğin süresini de artırır. Örnek vermem gerekirse: iPhone 13 ile 14 arasında kaldın ve bütçen mecbur 13'e yetiyor. iPhone 12 alırsan uzun vadede mantıklı olmaz çünkü 13 aldığın takdirde daha uzun süre kullanabileceksin.

* O.C. ile kullanırsın hatta güzel olur ama her şey hız aşırtma değil, performansın çok büyük bir kısmını işlemci mimarisi kapsıyor. Ayrıca Ryzen 5, 12 çekirdekken Ryzen 7, 16 çekirdek. Bu da demek oluyor ki arada 10-15 FPS fark etse bile %1'lik ve %0.1'lik FPS'de kendisini belli eder. Yani bundan dolayı Ryzen 7 almanda fayda var dedim.

* Kesinlikle mantıklı olur çünkü eldeki en güncel bileşenlere geçeceksin. Hatta şimdilik hiçbir şey almayıp sonradan AM5 sokete geçebilirsin. Bir süre 3600X ile idare edip elindeki işlemci, anakart, bellek üçlüsünü satıp daha iyi bellek veya 7000 serisi R5 yerine R7 alabilirsin.

Biliyorum Ryzen 7 serisine takmış olabilim :D Yakın zamanda 360 Hz monitör alacak bir arkadaşıma da aynı öneriyi yaptım. Ryzen 7 5800X ve RX 6700 aldı. Amaç, olabildiğince 360 FPS'nin altına düşmemek olduğu için işlemciyi daha iyi bir model almak gerektiğini savunuyorum ki özellikle konuştuğumuz oyun işlemci ağırlıklı bir rekabetçi oyun. 360 FPS'nin altına düştüğün zaman giriş geçikmesi olur ve oyun deneyimin kötü yönde etkilenir.

* İlk sorudan itibaren başlayayım. Saçma olmaz çünkü öncelikle bütçen neye yetiyorsa onun en iyisini almalısın doğal olarak. Bir diğeri ise AM4'ün en güncel işlemcisini alacak olman, AM4 sokette alabileceğin en son desteğin süresini de artırır. Örnek vermem gerekirse: iPhone 13 ile 14 arasında kaldın ve bütçen mecbur 13'e yetiyor. iPhone 12 alırsan uzun vadede mantıklı olmaz çünkü 13 aldığın takdirde daha uzun süre kullanabileceksin.

* O.C. İle kullanırsın hatta güzel olur ama her şey hız aşırtma değil, performansın çok büyük bir kısmını işlemci mimarisi kapsıyor. Ayrıca Ryzen 5, 12 çekirdekken Ryzen 7, 16 çekirdek. Bu da demek oluyor ki arada 10-15 FPS fark etse bile %1'lik ve %0.1'lik FPS'de kendisini belli eder. Yani bundan dolayı Ryzen 7 almanda fayda var dedim.

* Kesinlikle mantıklı olur çünkü eldeki en güncel bileşenlere geçeceksin. Hatta şimdilik hiçbir şey almayıp sonradan AM5 sokete geçebilirsin. Bir süre 3600X ile idare edip elindeki işlemci, anakart, bellek üçlüsünü satıp daha iyi bellek veya 7000 serisi R5 yerine R7 alabilirsin.

Biliyorum Ryzen 7 serisine takmış olabilim :D Yakın zamanda 360 Hz monitör alacak bir arkadaşıma da aynı öneriyi yaptım. Ryzen 7 5800X ve RX 6700 aldı. Amaç, olabildiğince 360 FPS'nin altına düşmemek olduğu için işlemciyi daha iyi bir model almak gerektiğini savunuyorum ki özellikle konuştuğumuz oyun işlemci ağırlıklı bir rekabetçi oyun. 360 FPS'nin altına düştüğün zaman giriş geçikmesi olur ve oyun deneyimin kötü yönde etkilenir.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
bu videoda da Max 227 düştüğünü gördüm.
Evet en güncele geçmek istiyorum da şu an onlarda çok pahalı 4K başlıyor DDR5 anakartlar ileride genişledikçe bu yeni teknolojiler biraz daha uygun fiyata iner gibi.
Şimdi almak istiyorum aslında ya oyunda 240 monitörüm var ama 3600X 200 150'lere düşüp duruyor akıcı değil oyun.
Oyunum bazen çok akıcı bazen değil bazen drop yiyorum bazen yemiyorum neden kaynaklı anlamıyorum bıktım artık.

Ekran kartı RX 6600. RX 5600 XT'den daha güçlü bir kart ama videoda da Valorant'ın işlemci ağırlıklı bir oyun olduğunu söylemiş. Bunu galiba 3. yazışım, Ryzen 7 5800X veya 5800x3D alabilirsin. Zaten sıvı soğutma almak istediğini söyledin, bahsettiğim iki işlemciyle de iyi gider eğer kaliteli bir soğutucu alırsan.

5800x3D çok sağlammış yalnız,

Ryzen 9 7950x3D AM5 soketli olan en sağlam bu işlemciye karşı bile iyi direniyor 16.000TL olmasına rağmen 5800x3D 7000TL​

Ve aralarında 20-25 FPS fark var.
Keseyi açıp bu işlemciyi alayım bari. :)
En güncel soketli ve o soketin en sağlam işlemcisi olan 7590x3D bile o kadar sağlam fark atamamış.

Son düzenleme:
Ya şöyle diyeyim, her şey FPS değil. Birisi 20 FPS daha fazla veriyor olabilir ama diğerinden ne kadar çok kullanarak veriyor, ne kadar hızda veriyor, esas önemli olanlar bunlar.

Mesela Ryzen 5 1600 AF ile Ryzen 3 3100'ü ele alalım. Oyun konusunda R3 3100 çok net önde ama çoklu işlemler devreye girince R5 1600 AF daha güçlü kalıyor. Çünkü mimarisi gereği R3 3100 tüm potansiyelini oyuna (veya o sıra işlemciyi ne tüketiyorsa ona) harcıyor ve arka plandaki işlemlere R5 1600 AF kadar güç sarf edemiyor. Bu durumda da R5 1600 AF çoklu işlemler için daha uygun bir işlemci oluyor.

Zaten AMD'nin, sonu 3D ile biten işlemcileri salt oyun odaklı işlemciler olarak piyasaya sürüldü ve muhtemelen sürülmeye devam edecek. Dediğim gibi, her şey FPS değil ve 360 Hz'e geçeceksen öncelikli amacın 360 FPS'nin altına düşmemek. Uzunca bir süre de seni 360 FPS'nin altına düşürmeyecek işlemci de bütçenin yettiği en güncel ve en yüksek model işlemcidir.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı