R5 5600 RTX 3060Ti sistemde donma ve kasma sorunun sebebi nedir?

Syrentia

Kilopat
Merhaba,

Yaklaşık olarak 3-4 senedir aşağıda belirtmiş olduğum sistemi kullanmaktayım.
  • BIOSTAR B550MH.
  • AMD Ryzen 5 5600.
  • 16 GB DDR4 3600 MHz RAM.
  • NVIDIA GeForce RTX 3060 Ti 8 GB.
  • Samsung SSD 970 EVO Plus 500GB.
  • Cooler Master Liquid ML240L V2 soğutucu.
Son 1 aydır ara sıra kasma ve donma sorunları ile karşılaştım. Ve bu sorunların Windows kökenli olduğunu düşündüm açıkçası. Çünkü PC bir anda donuyor ve/veya kasmaya başlıyor tekrar başlatmak istediğim zaman Windows onarım ekranı geliyordu. (Windows düzgün başlatılamadı vs). LoL, TFT oynarken sabit 240 FPS alıyorum öyle ayarladım ve durup dururken 100 civarına düşmeye başladı kapattım açtım gene bu Windows ekranı geldi ve açamadım. Tekrardan 3-5 kere açıp kapatmayı denedim olmadı bu sefer hiç açılmadı. Hatta eklemek isterim ki bazen açıldığı zaman bile mouse imlecini ekranın sağından soluna götürmem neredeyse 10-15 saniye alıyordu öyle kasarak açılıyordu. Öncelikle bu şekilde bir problem neden olur bilmiyorum ama,

Dün müsaitlik durumumu ayarlayıp format attım. Windows 10 Pro kurdum güncelleştirmelerini yaptım ekran kartı driverını sitesinden indirip kurdum hiçbir sorun yoktu tüm gece oyun oynadım. Sabah kalktım gene oyun oynadım işlerimi hallettim. Oyundan çıkıp YouTube'a geçip video izlerken gene durup dururken tamamen ekran dondu ama arka taraftan videonun sesi gelmeye devam ediyordu. Mouse video her şey kilitlenmiş durumda kaldı reset attım düzeldi tekte.

Acaba sorunum neden kaynaklı nerede bir hata yapıyorum? Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. Şimdiden belki sorulur diye birkaç ufak bilgi vermek istiyorum;

Şu an bilgisayar boştayken işlemci 45-50 C arası, ekran kartı 40-45 C arası olarak değişiyor. (AIDA ve openhardware üzerinden kontrol ettim.)
Oyun sırasında maksimum 65-70leri görüyor.
Kasa içinde önde ve arkada 2 tane Total 4 adet fan çalışıyor.
Tüm Windows güncellemelerini yaptım.
Ekran kartı driverını sitesinden indirip güncelledim.
SSD sorunu olabilir diye düşündüğüm için hddtune programından bir test yaptım sorun çıkmadı.

Ekstradan bugün olan sorun sonrasında donmalarım RAM kaynaklı olduğunu okudum bir yerden ne kadar doğru yanlış bilmiyorum. O yüzden kontrol etmek adına BIOS RAM ayarlarıma baktım değişik bir şey göremedim. Sadece Memory cloack gibi bir ayar 3600 olarak ayarlanmıştı onu " Auto " olarak değiştirdim. Belki sorun bundan kaynaklı olabilir diye.

Öneri ve fikirlerinize açığım. Şimdiden teşekkür ederim.

Son düzenleyen: Moderatör:

Technopat Haberler

Geri
Yukarı