R5 5600, RX 6600XT sistem boot olmuyor

Dağhan Elit

Hectopat
Daha fazla  
Selam arkadaşlar. Bu minvalde birkaç konunun daha önce açıldığını biliyorum ancak çözülmüş olan bütün problemlere göz atmama rağmen kendi problemimi çözemediğim için bu konuyu açıyorum. Yakın bir zamanda bilgisayarımın parçalarını değiştirdim. Intel'den AMD'ye geçtim. Buna bağlı olarak;

Anakart: ASUS Prime B550M-K
Ekran kartı: ASUS RX 6600XT.
İşlemci: Ryzen 5 5600.
RAM: 16 GB 3000 Hz.
M.2: Crucial 500GB.
HDD: WD 1TB.
PSU: Cougar 700 watt 80 Plus.

Bir sistem topladım. M.2'ye geçtiğim için eski HDD'yi komple kuralına uygun şekilde biçimlendirip, SATA kablosunu çıkartıp yalnızca M.2 ile sistem kurdum. Windows 10 kurduktan sonra eski HDD'yi tek parça halinde yeni bir sabit diske çevirdim. Ancak toplamış olduğum sistem hiçbir zaman sağlıklı bir şekilde boot etmiyor. Format atıp temiz sistem kurmayı 4 kez denedim, problem çözülmedi. Bilgisayarı açtığımda yalnızca fanlar ve LED'ler yanıyor, onun haricinde ekran vs gelmiyor (klavye, mouse dahil). Power tuşuna basılı tutarak kapatıp açtığımda ekran geliyor, PC safe modeda başladığı için BIOS'a giriş yapabiliyorum ve boot Switch ile sistemi başlatabiliyorum. Bazen de normal bir şekilde açılıyor gibi oluyor ancak Windows yükleme ekranında ya donuyor ya da masaüstü başlarken bir mavi ekran veriyor. Ancak mavi ekran veri toplayamıyor %0'da kalıyor. Klavye mouse dahil tepki vermiyor. İster istemez tekrardan Power butonu ile kapatıp açmak zorunda kalıyorum. OCCT gibi programlar ile bütün bileşenlere stres testi uygulamama rağmen hiçbir şekilde problemle karşılaşmadım. SSD ve HDD testlerini de çeşitli programlarla gerçekleştirdim, hiçbir bad sector vs ile karşılaşmadım. Yeni nesil oyunları oynamak konusunda da bir problem yaşamıyorum. Kısacası bilgisayarı açıktan sonra normal şekilde kullanabiliyorum ancak bilgisayarı standart şekilde başlatamıyorum. Sorunun nerede olduğunu anlamadım. Kafayı yememe ramak kaldı :) bir tane minidump dosyası buldum ve sisteme yüklüyorum. Yardımcı olabilirseniz çok sevineceğim...

Not: Ürünlerin garantisi devam etmekte. Problemi çözmeleri için aldığım yere götürdüğümde eski HDD ve yeni SSD'nin çakışabileceğini, eski HDD'yi komple biçimlendirip, SATA kablosu takılı olmadan sıfırdan SSD'ye yeni sistem kurarsam sorunun çözüleceğini söylediler ancak sorun çözülmedi. Bu işlemi 4 kez video rehberler aracılığı ile yaptım. Velhasıl yardımlarınızı bekliyorum arkadaşlar. Problemin kaynağını bulalım ki o yalnızca parçayı garantiye yollayabileyim. Görsel sanat alanında çalışıyorum ve bütün kasayı garantiye bırakıp 15 gün bekleme şansım yok. (BIOS günceldir.)

minidump: Minidumps.rar

BIOS pili konusunda şöyle bir korkum var; ASUS Prime B550M-K anakartına 5000 serisi desteği sonradan gelmiş ve anakartın paketinin üzerinde ASUS tarafından ekstradan bir etiket yapıştırılarak reklamı yapılmış. Pili söküp taktığımda BIOS sıfırlanmış olursa anakartın 5000 serisi desteğini de kaybetmiş olur muyum? Yani fabrika ayarına dönmek, mevcut işlemcimi tanımama sorununa yol açar mı? Eğer öyle olursa PC açılır mı? BIOS Update ile gelmiş çünkü bu anakartın desteği. 3000 serisi bir Ryzen bulup yeniden Update etme şansım yok. Çevremde eski seri Ryzen kullanan arkadaşım yok ne yazık ki. Bu işleri pek anlamadığım için soruyorum komik gelebilir. 😊

BIOS pili konusunda şöyle bir korkum var; ASUS Prime B550M-K anakartına 5000 serisi desteği sonradan gelmiş ve anakartın paketinin üzerinde ASUS tarafından ekstradan bir etiket yapıştırılarak reklamı yapılmış. Pili söküp taktığımda BIOS sıfırlanmış olursa anakartın 5000 serisi desteğini de kaybetmiş olur muyum? Yani fabrika ayarına dönmek, mevcut işlemcimi tanımama sorununa yol açar mı? Eğer öyle olursa PC açılır mı? BIOS Update ile gelmiş çünkü bu anakartın desteği. 3000 serisi bir Ryzen bulup yeniden Update etme şansım yok. Çevremde eski seri Ryzen kullanan arkadaşım yok ne yazık ki. Bu işleri pek anlamadığım için soruyorum komik gelebilir. 😊

Anladım biraz karışık sizin olayınız. Benimki bir ihtimal önerisiydi. Benim sistem ne zaman açılmasa BIOS pili söküp takınca düzeliyordu. Desteği kaybedeceğini düşünmüyorum. Update anakarta desteği gömüyor çünkü.

BIOS sıfırlama ile CMOS sıfırlama aynı şeydir. CMOS zaten BIOS verisinin saklandığı çiptir.

BIOS sıfırlamak BIOS güncellemesini silmez. Ayrıca sıfırlamak için pili çıkartıp 1 saat beklemenize de gerek yok. Cihazı fişten çekip ya da arkadan PSU şalterini kapatıp, pili söküp 5dk bekleyerek sıfırlayabilirsiniz. Modern sistemlerde buna gerek yok tabi, Jumper var:

Recep Bey Bios sıfırlamanın güncellemeyi silmediğini söylüyor. Bir deneyeyim, zararı olmaz diye düşünüyorum.

SSD'de sorun olabilir mi? SSD söküp sistemi HDD kurmayı denediniz mi?
Hayır denemedim. Ancak tüm Adobe uygulamaları, dosyalar ve bazı oyunlar SSD'ye kurulu. Bugüne kadar kullanım esnasında hiçbir problemle karşılaşmadım.

@sametaydinsaMO şimdi deniyorum, yazacağım.

@sametaydinsaMO ne yazık ki bir değişim olmadı. Paylaştığım minidump dosyasını analiz ettim ve internette aratarak bazı çözüm önerilerini buldum. Bu doğrultuda DDU ile ekran kartı driverını silip sıfırdan geri kurdum ancak yine bir şey değişmedi. Problemin nerede olacağını nasıl bulacağız (delirmeden😡)

Problem çözümlenebilmiş değil. Yardımlarınızı ve önerilerinizi bekliyorum arkadaşlar.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Geri
Yukarı