Birisi ucuz bir DisplayPort to HDMI dönüştürücü kullandığı için bu sorunun yaşandığını söylemiş. Dönüştürücü kullanmıyorsanız bunun zaten alakası olamaz.
Tüm bunlar işe yaramadıysa artık uç noktalardaki nadir çözümlere bakmak gerek.
Hocam belli ki spesifik bir baş belası bu. Bu sorunun Gigabyte anakartlar ve RX 6600 serisi ekran kartlarıyla ilgili olduğunu kanıtlayan bazı bilgilerle karşılaştım.
Sizin probleminizin bir benzeri aşağıdaki konuda da açılmış. Epey bir tartışmışlar.
Question - RX 6600 XT is causing my PC to turn on right after shutting down
Bu arkadaşta RX 6600 XT ekran kartı varmış ve PC'yi kapattığı zaman tamamen kapanmıyormuş (LED'ler ve fanlar kapanıyormuş) ama hemen sonrasında tekrar açılıyormuş. İlginç olan kısım ise ekran kartını bilgisayardan söküp bilgisayarı onboard ile yani işlemcinin entegre grafiği ile açtığında bilgisayarın normal bir şekilde kapanabilmesi.
Hatta altına da birçok kişi farklı Gigabyte anakartlar ve 6600 XT ekran kartıyla aynı sorunu yaşadıklarını yazmış.
Gigabyte'ın UEFI'si ve Windows AMD sürücüsü ile ilgili bir sorun olabileceğini söylemişler.
Hatta Windows yerine Linux kurduğunda bu kapanma problemini yaşamadığını belirtmiş biri.
Konuda kayda değer bir çözüm göremedim maalesef, sadece yaklaşmışlar.
Yine benzer bir konu: MSI RX 6600 causing pc to restart after shut down
Bu konuda ise son mesaja bakacak olursak arkadaş elindeki ekran kartından kurtulup Nitro+ 6600 XT'ye geçmiş ve çözülmüş.
-- Araştırmaya biraz daha devam ettiğimde gerçekten çok ilginç şeylerle karşılaştım. Gigabyte'ın Intel 500 anakartı ve RX 6600 XT ile aynı sorunu yaşayan bir kişi bir sürü çözüm yöntemi denedikten sonra
Gigabyte destek ile iletişime geçmiş ve önerdikleri şeyi yapınca çözüme ulaşmış. Sizde B550 var ama belli ki Gigabyte anakartlar ve RX 6600 serisi arasında bir sıkıntı var, demem o ki sizinki de yüksek ihtimalle aynı sıkıntı.
Kaynak:
RX 6600 series and Intel 500 series incomplete shutdown issue
Yine benzer:
Pc never shuts down, even after shutting down it restarts
Ve bir konu daha:
Graphics Card keeps turning M/B back On from Off State
Özetle;
Açılan tüm konuların ortak noktası Gigabyte anakartlar ve RX 6600/6600 XT serisi herhangi bir ekran kartı.
Reddit'te 5. ve 6. pinleri bantlamak gibi bir şeyden bahsedilmiş ancak her sistemde aynı çözüm çalışmayabilir ve riski var. Size önerim Gigabyte destek ile konuşmanız.
-----------
@aliekici
Bir şey daha buldum. Bu AMD kartlarda ULPS diye bir olay var. Sanırım kayıt defterinden devre dışı bırakılıyor. Bunu devre dışı bırakıp dener misiniz?