R5 5600 sistem kapanmıyor

aliekici

Hectopat
RAM
16GB
Ekran kartı
RX6650XT
Anakart
B550 AORUS ELITE V2
İşlemci
R5 5600
Merhaba,

İnternette dolaşan çözümleri denememe rağmen asla işe yaramadı. PC'yi kapatmak için bastığımda PC kapanmıyor kapanıyor gibi olup yeniden başlıyor. Son çare olarak format attım yine aynı şeyle karşı karşıyayım. Yardımcı olabilecek birileri varsa yardımcı olabilir mi? Güç seçenekleri denedim, BIOS'ta wake on lan disable. USB yerleri değiştirip tekrar denedim. Hiçbir şekilde işe yaramadı. Ethernet kablosu yok Wi-Fi USB ile bağlandım. Onu çıkardım aynı yine aynı şey hiçbir şekilde başaramadım. BIOS güncel son sürüm. Chipset driverları yüklü.

Son düzenleyen: Moderatör:
USB ile çalışan ve bilgisayar kapalıyken bile güç çeken cihazlar varsa sıkıntı bu olabilir.

BIOS'ta ErP Ready ayarını Enable yapıp dener misiniz?

ErP bir çeşit güç tasarruf standardı. Açık olarak ayarlayınca tüm portları ve gücü kesiyor. Anakart, klavye, mouse ışıkları vs. kapanıyor.

Enable yapınca ne olur?
  • PC'yi mouse ve klavye ile başlatma özelliği gidiyor tabi istemediğiniz bir özellikse ne âlâ. :)
  • PC kapalıyken telefon vb. cihazları USB portlarından şarj edemiyoruz.
  • Wake on LAN yani PC'yi LAN üzerinden başlatma devre dışı kalıyor.

Son düzenleme:
USB ile çalışan ve bilgisayar kapalıyken bile güç çeken cihazlar varsa sıkıntı bu olabilir.

BIOS'ta ErP Ready ayarını Enable yapıp dener misiniz?

ErP bir çeşit güç tasarruf standardı. Açık olarak ayarlayınca tüm portları ve gücü kesiyor. Anakart, klavye, mouse ışıkları vs. kapanıyor.

Enable yapınca ne olur?
  • PC'yi mouse ve klavye ile başlatma özelliği gidiyor tabi istemediğiniz bir özellikse ne âlâ. :)
  • PC kapalıyken telefon vb. cihazları USB portlarından şarj edemiyoruz.
  • Wake on LAN yani PC'yi LAN üzerinden başlatma devre dışı kalıyor.
Benim de son aklıma gelen buydu hocam deneyeceğim deliler gibi artık reset attığım için şimdi de bios ekranı gelmiyor :) deneyip sonucu yazacağım, vaktinizi ayırdığınız için teşekkür ederim.

Benim de son aklıma gelen buydu hocam deneyeceğim deliler gibi artık reset attığım için şimdi de bios ekranı gelmiyor :) deneyip sonucu yazacağım, vaktinizi ayırdığınız için teşekkür ederim.
Maalesef sonuç aynı değişen bir şey olmadı.

Son düzenleme:
Birisi ucuz bir DisplayPort to HDMI dönüştürücü kullandığı için bu sorunun yaşandığını söylemiş. Dönüştürücü kullanmıyorsanız bunun zaten alakası olamaz.

Tüm bunlar işe yaramadıysa artık uç noktalardaki nadir çözümlere bakmak gerek.

Hocam belli ki spesifik bir baş belası bu. Bu sorunun Gigabyte anakartlar ve RX 6600 serisi ekran kartlarıyla ilgili olduğunu kanıtlayan bazı bilgilerle karşılaştım.

Sizin probleminizin bir benzeri aşağıdaki konuda da açılmış. Epey bir tartışmışlar.

Question - RX 6600 XT is causing my PC to turn on right after shutting down

Bu arkadaşta RX 6600 XT ekran kartı varmış ve PC'yi kapattığı zaman tamamen kapanmıyormuş (LED'ler ve fanlar kapanıyormuş) ama hemen sonrasında tekrar açılıyormuş. İlginç olan kısım ise ekran kartını bilgisayardan söküp bilgisayarı onboard ile yani işlemcinin entegre grafiği ile açtığında bilgisayarın normal bir şekilde kapanabilmesi.

Hatta altına da birçok kişi farklı Gigabyte anakartlar ve 6600 XT ekran kartıyla aynı sorunu yaşadıklarını yazmış.

Gigabyte'ın UEFI'si ve Windows AMD sürücüsü ile ilgili bir sorun olabileceğini söylemişler.

Hatta Windows yerine Linux kurduğunda bu kapanma problemini yaşamadığını belirtmiş biri.

Konuda kayda değer bir çözüm göremedim maalesef, sadece yaklaşmışlar.

Yine benzer bir konu: MSI RX 6600 causing pc to restart after shut down

Bu konuda ise son mesaja bakacak olursak arkadaş elindeki ekran kartından kurtulup Nitro+ 6600 XT'ye geçmiş ve çözülmüş.

-- Araştırmaya biraz daha devam ettiğimde gerçekten çok ilginç şeylerle karşılaştım. Gigabyte'ın Intel 500 anakartı ve RX 6600 XT ile aynı sorunu yaşayan bir kişi bir sürü çözüm yöntemi denedikten sonra Gigabyte destek ile iletişime geçmiş ve önerdikleri şeyi yapınca çözüme ulaşmış. Sizde B550 var ama belli ki Gigabyte anakartlar ve RX 6600 serisi arasında bir sıkıntı var, demem o ki sizinki de yüksek ihtimalle aynı sıkıntı.

Kaynak: RX 6600 series and Intel 500 series incomplete shutdown issue

Yine benzer: Pc never shuts down, even after shutting down it restarts

Ve bir konu daha: Graphics Card keeps turning M/B back On from Off State

Özetle;

Açılan tüm konuların ortak noktası Gigabyte anakartlar ve RX 6600/6600 XT serisi herhangi bir ekran kartı.

Reddit'te 5. ve 6. pinleri bantlamak gibi bir şeyden bahsedilmiş ancak her sistemde aynı çözüm çalışmayabilir ve riski var. Size önerim Gigabyte destek ile konuşmanız. :)

-----------
@aliekici
Bir şey daha buldum. Bu AMD kartlarda ULPS diye bir olay var. Sanırım kayıt defterinden devre dışı bırakılıyor. Bunu devre dışı bırakıp dener misiniz?

Son düzenleme:
Birisi ucuz bir DisplayPort to HDMI dönüştürücü kullandığı için bu sorunun yaşandığını söylemiş. Dönüştürücü kullanmıyorsanız bunun zaten alakası olamaz.

Tüm bunlar işe yaramadıysa artık uç noktalardaki nadir çözümlere bakmak gerek.

Hocam belli ki spesifik bir baş belası bu. Bu sorunun Gigabyte anakartlar ve RX 6600 serisi ekran kartlarıyla ilgili olduğunu kanıtlayan bazı bilgilerle karşılaştım.

Sizin probleminizin bir benzeri aşağıdaki konuda da açılmış. Epey bir tartışmışlar.

Question - RX 6600 XT is causing my PC to turn on right after shutting down

Bu arkadaşta RX 6600 XT ekran kartı varmış ve PC'yi kapattığı zaman tamamen kapanmıyormuş (LED'ler ve fanlar kapanıyormuş) ama hemen sonrasında tekrar açılıyormuş. İlginç olan kısım ise ekran kartını bilgisayardan söküp bilgisayarı onboard ile yani işlemcinin entegre grafiği ile açtığında bilgisayarın normal bir şekilde kapanabilmesi.

Hatta altına da birçok kişi farklı Gigabyte anakartlar ve 6600 XT ekran kartıyla aynı sorunu yaşadıklarını yazmış.

Gigabyte'ın UEFI'si ve Windows AMD sürücüsü ile ilgili bir sorun olabileceğini söylemişler.

Hatta Windows yerine Linux kurduğunda bu kapanma problemini yaşamadığını belirtmiş biri.

Konuda kayda değer bir çözüm göremedim maalesef, sadece yaklaşmışlar.

Yine benzer bir konu: MSI RX 6600 causing pc to restart after shut down

Bu konuda ise son mesaja bakacak olursak arkadaş elindeki ekran kartından kurtulup Nitro+ 6600 XT'ye geçmiş ve çözülmüş.

-- Araştırmaya biraz daha devam ettiğimde gerçekten çok ilginç şeylerle karşılaştım. Gigabyte'ın Intel 500 anakartı ve RX 6600 XT ile aynı sorunu yaşayan bir kişi bir sürü çözüm yöntemi denedikten sonra Gigabyte destek ile iletişime geçmiş ve önerdikleri şeyi yapınca çözüme ulaşmış. Sizde B550 var ama belli ki Gigabyte anakartlar ve RX 6600 serisi arasında bir sıkıntı var, demem o ki sizinki de yüksek ihtimalle aynı sıkıntı.

Kaynak: RX 6600 series and Intel 500 series incomplete shutdown issue

Yine benzer: Pc never shuts down, even after shutting down it restarts

Ve bir konu daha: Graphics Card keeps turning M/B back On from Off State

Özetle;

Açılan tüm konuların ortak noktası Gigabyte anakartlar ve RX 6600/6600 XT serisi herhangi bir ekran kartı.

Reddit'te 5. ve 6. pinleri bantlamak gibi bir şeyden bahsedilmiş ancak her sistemde aynı çözüm çalışmayabilir ve riski var. Size önerim Gigabyte destek ile konuşmanız. :)

-----------
@aliekici
Bir şey daha buldum. Bu AMD kartlarda ULPS diye bir olay var. Sanırım kayıt defterinden devre dışı bırakılıyor. Bunu devre dışı bırakıp dener misiniz?
Hocam yardımın için çok sağol mücadeleyi bırakmadım baktım attığınız konulara ama bi sonuç çıkaramadım. Gigabyte supporta yazdım kayıt bıraktım. Kayıt defterinden ulps nasıl devre dışı bırakacağım onu bulamadım ama.
Şimdi buldum girdiyi 1 yaptım deniyorum.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı