R5 5600 sistem kapanmıyor

aliekici

Hectopat
RAM
16GB
Ekran kartı
RX6650XT
Anakart
B550 AORUS ELITE V2
İşlemci
R5 5600
Merhaba,

İnternette dolaşan çözümleri denememe rağmen asla işe yaramadı. PC'yi kapatmak için bastığımda PC kapanmıyor kapanıyor gibi olup yeniden başlıyor. Son çare olarak format attım yine aynı şeyle karşı karşıyayım. Yardımcı olabilecek birileri varsa yardımcı olabilir mi? Güç seçenekleri denedim, BIOS'ta wake on lan disable. USB yerleri değiştirip tekrar denedim. Hiçbir şekilde işe yaramadı. Ethernet kablosu yok Wi-Fi USB ile bağlandım. Onu çıkardım aynı yine aynı şey hiçbir şekilde başaramadım. BIOS güncel son sürüm. Chipset driverları yüklü.

Son düzenleyen: Moderatör:
Hocam "yemin ediyor" kısmında sesli güldüm affedin. 😁

Ufak birkaç çözüm daha buldum bu daha çok uyku vs. ile alakalı ama belki çözer.

Güç planı dengelideyse, yüksek performans yapın.

11.png

Sonra soldaki "Güç düğmelerinin yapacaklarını seçin" kısmına tıklayın ve "Uyku düğmesine bastığımda" kısmını "Hiçbir şey yapma" olarak işaretleyin. Hızlı başlat zaten tikli değildir daha önce halletmişsiniz.

1.png

Sonrasında geri gelin ve yüksek performans güç planında "Plan ayarlarını değiştir" kısmına girin.

2.png

Gelişmiş güç ayarlarını değiştir seçin. Orada uyku kısmındaki 4 ayarı gösterdiğim gibi yapın. Bunları yaptıktan sonra tekrar deneyin.

3.png

Olmazsa ayarları sıfırlarsınız baştaki haline.

Son düzenleme:
Hocam "yemin ediyor" kısmında sesli güldüm affedin. 😁

Ufak birkaç çözüm daha buldum bu daha çok uyku vs. ile alakalı ama belki çözer.

Güç planı dengelideyse, yüksek performans yapın.

Eki Görüntüle 1501381

Sonra soldaki "Güç düğmelerinin yapacaklarını seçin" kısmına tıklayın ve "Uyku düğmesine bastığımda" kısmını "Hiçbir şey yapma" olarak işaretleyin. Hızlı başlat zaten tikli değildir daha önce halletmişsiniz.

Eki Görüntüle 1501382

Sonrasında geri gelin ve yüksek performans güç planında "Plan ayarlarını değiştir" kısmına girin.

Eki Görüntüle 1501383

Gelişmiş güç ayarlarını değiştir seçin. Orada uyku kısmındaki 4 ayarı gösterdiğim gibi yapın. Bunları yaptıktan sonra tekrar deneyin.

Eki Görüntüle 1501384

Olmazsa ayarları sıfırlarsınız baştaki haline.
Denedim yine çare yok hocam aynı şekil devam ediyor. Kafamı sıfırlamak için son olarak yine clear cmos yaptım. Hala aynı hala aynı basılı tutup kapatıyorum pcyi sadece.

Yine bu sorunla karşılaşıp çözenlerin yazdığı çözümlerle devam edeyim. Bunların çözme olasılığı var gibi düşünüyorum, biliyorum artık sizi de sıkmaya başladı bu durum ama denemekten zarar gelmez.

1) regedit'i açın.

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon girin. Burada "PowerdownAfterShutdown" diye bir girdi olacak. Buna çift tıklayıp 0 ise 1, 1 ise 0 yapın ve bilgisayarı yeniden başlatın. Çözülmezse eski haline döndürmeyi unutmayın.

1.png

2) RGB Fusion diye bir uygulama yüklü mü? Yüklüyse açıp ayarlarına gelin. Alttaki ikiliyi ayarlayın.
  • Always run on next reboot > No
  • Update Schedule > Turn Off

3) Arkadaşın biri ekran kartının takılı olduğu PCI-e slotundaki pinler ile ekran kartı pinleri arasında bir bağlantı sıkıntısı olabileceğini düşünüp ekran kartını sökmüş. Sonra düzgünce takmış yani pinlerin yerine tam olarak oturduğundan emin olarak. Çözülmüş. Düşük bir ihtimalle ekran kartını takarken tam oturtamamış olabilirsiniz, bir bakın.

4) Windows'u güvenli mod ile başlatın. Güvenli moddayken kapatmayı deneyin, kapanıyor mu?

5) Biri de Gigabyte BIOS'taki "Hybrid Sleep" denilen ayarı kapatarak çözmüş. Sizdeki hybrid sleep "On" veya "Off" hangisiyse bilmiyorum ama hangisi varsa tam tersi yapıp deneyebilirsiniz.

6) Şu an mouse ve klavye dahil olmak üzere takılı olan tüm USB cihazlarını çıkarıp sadece bir tane kullanmadığınız farklı bir mouse ile dener misiniz? Tabi Wake on Mouse vs. kapalı olsun BIOS'tan. Bu mouse, klavye vs. ile uyanmayı Windows'tan da kapatabilirsiniz aygıt yöneticisinden.

7) Gigabyte BIOS sürümlerinin sonunda herhangi bir harf varsa Beta BIOS anlamında geliyormuş ve genelde sıkıntılar yaratabiliyormuş bu tarz. Anakartınızın son çıkan BIOS versiyonu F15d. Mesela Beta BIOS olmayan son sürüme yani F14'e geçip deneyebilirsiniz.

aygit.png

8) Bellekleriniz A2 ve B2'ye takılı değil mi?

1.png

Son düzenleme:
Yine bu sorunla karşılaşıp çözenlerin yazdığı çözümlerle devam edeyim. Bunların çözme olasılığı var gibi düşünüyorum, biliyorum artık sizi de sıkmaya başladı bu durum ama denemekten zarar gelmez.

1) regedit'i açın.

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon girin. Burada "PowerdownAfterShutdown" diye bir girdi olacak. Buna çift tıklayıp 0 ise 1, 1 ise 0 yapın ve bilgisayarı yeniden başlatın. Çözülmezse eski haline döndürmeyi unutmayın.

Eki Görüntüle 1502949

2) RGB Fusion diye bir uygulama yüklü mü? Yüklüyse açıp ayarlarına gelin. Alttaki ikiliyi ayarlayın.
  • Always run on next reboot > No
  • Update Schedule > Turn Off

3) Arkadaşın biri ekran kartının takılı olduğu PCI-e slotundaki pinler ile ekran kartı pinleri arasında bir bağlantı sıkıntısı olabileceğini düşünüp ekran kartını sökmüş. Sonra düzgünce takmış yani pinlerin yerine tam olarak oturduğundan emin olarak. Çözülmüş. Düşük bir ihtimalle ekran kartını takarken tam oturtamamış olabilirsiniz, bir bakın.

4) Windows'u güvenli mod ile başlatın. Güvenli moddayken kapatmayı deneyin, kapanıyor mu?

5) Biri de Gigabyte BIOS'taki "Hybrid Sleep" denilen ayarı kapatarak çözmüş. Sizdeki hybrid sleep "On" veya "Off" hangisiyse bilmiyorum ama hangisi varsa tam tersi yapıp deneyebilirsiniz.

6) Şu an mouse ve klavye dahil olmak üzere takılı olan tüm USB cihazlarını çıkarıp sadece bir tane kullanmadığınız farklı bir mouse ile dener misiniz? Tabi Wake on Mouse vs. kapalı olsun BIOS'tan. Bu mouse, klavye vs. ile uyanmayı Windows'tan da kapatabilirsiniz aygıt yöneticisinden.

7) Gigabyte BIOS sürümlerinin sonunda herhangi bir harf varsa Beta BIOS anlamında geliyormuş ve genelde sıkıntılar yaratabiliyormuş bu tarz. Anakartınızın son çıkan BIOS versiyonu F15d. Mesela Beta BIOS olmayan son sürüme yani F14'e geçip deneyebilirsiniz.

Eki Görüntüle 1502956

8) Bellekleriniz A2 ve B2'ye takılı değil mi?

Eki Görüntüle 1502960
Hocam takdir ediyorum gerçekten çok incesiniz. Vaktinizi harcadığınız için tekrar teşekkür ediyorum.

1. PowerdownAfterShutdown kısmını denedim bir çare olmadı maalesef.

2.Rgb fusion yüklü değildi fakat gece yükledim değişen bir şey olur mu diye olmadı. Yüklü ikende yüklü değilkende.

3.Pci-e slotu söktüm temizledim tekrar bütün parçalarım 0 zaten. Bios clear cmos yaptım. Pil söktüm bekledim. Ram yerleri değiştirdim olmadı. Anakart güç kablosu kestim tekrar bağladım.

4.Güvenli moddada aynı şekilde defalarca denedim, maalesef tekrar yine baştan başlıyor.

5. Bios'da hybrid sleep ekranı hiç görmedim. Bir tekrar kontrol ediyim onu bulabilirsem.

6. Usb tüm cihazları söktüm. Fare klavye ayrı ayrı denedim yine olmadı.

7. Gigabyte bildiğim kadarıyla biosda geriye dönük güncelleme yapmayı kabul etmiyor. Denemedim ama bir kaç kez öyle bir söylemle karşılaştım. ( Deneyeceğim )

8. Belleklerim evet A2 B2 yuvasında. Donanımlarda bir sıkıntı var mı diye gerek stress testiyle gerek oyun performansıyla teste bıraktım. Hiçbir sorun yok. Her şey olması gerektiği gibi çalışıyor.

Klavye fare ethernet port gibi aygıtların uyandırma seçeneklerini kapattım. Kasanın F panel güç girişlerini çıkardım tekrar taktım . Gigabyte support saçma sapan şeyler yazıp cevap veriyor o da ayrı olarak moralimi bozdu. Ekran kartı sitesinden driver indirin diyor :)) 90'lı yıllardayiz sanki ekran kartı üretici sitesinde driver var.

Yani ütopik denenecek her şeyi denedim . Son olarak aklımda farklı DP port yada hdmi kablosu ile bağlayıp bakmayı deneyeceğim. Ekran kartı üreticisi ve anakart üreticiside maalesef geçerli bir çözüm yolu bulamıyor. Forumlarda gördüğümüz şeyleri yolluyorlar.

Özetle bir arkadaşım bana deseydi ki Ali bilgisayarı kapatıyorum kapanmıyor geri açılıyor 1 yıl güler dalga geçerdim herhalde. Şaka mı yapıyorsun öyle şey mi olur diye. Şimdi güç tusuna basılı tutarak pc yi kapatabiliyorum sadece :)

Gigabyte support saçma sapan şeyler yazıp cevap veriyor o da ayrı olarak moralimi bozdu. Ekran kartı sitesinden driver indirin diyor. :) 90'lı yıllardayız sanki ekran kartı üretici sitesinde driver var.
Gerçekten bir de bu olaylar var. Bu zamana kadar detay içeren hangi teknik konuda sorun yaşarsam yaşayayım desteğe yazdığımda saçma sapan cevap verdiler, Kingston dışında.

Onlar da doğal olarak basit çözümlerle başlamak zorunda çünkü bizim neler yaptığımızı bilmeleri zor, bir de hangi çözüm önerilerini denedik neleri uyguladık bunları onlara anlatma derdi var. Onları okuyacak da, arasından sizin denemediğiniz bir şeyi bulup önerecek de... Gerçekten işten anlayan bir teknik destek birimine düşmeniz lazım. Mesela Reddit postu gibi, destek biraz araştırmadan sonra 5 ile 6. pinlerle ilgili bir bantlama mevzusu önermiş adama. Sorun çözülmüş.

Özetle bir arkadaşım bana deseydi ki Ali bilgisayarı kapatıyorum kapanmıyor geri açılıyor 1 yıl güler dalga geçerdim herhalde.
:D

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı