R5 5600 sistem kendi kendine reset atıyor

rozoroa

Kilopat
Bilgisayarım kendi kendine reset atıp duruyor. Özellikle oyunlarda oluyor, işlemcimde ve ekran kartımda bir ısınma söz konusu değil, ekran kartım Max 65 derecelere geliyor, işlemcim de 45 falan fakat hala reset atıyor, biraz araştırmam sonucu PSU kaynaklı olabileceğini öğrendim. 600 watt PSU kullanıyordum, 850 watt PSU ile değiştirdim, aynı zamanda upgrade olsun diye fakat yine reset atıyor, bilgisayarımı daha mayıs ayında topladım, bir kez işlemcim bozuldu onu da servis yenisiyle değiştirdi. Yardım eder misiniz?
Sistem özelliklerim şöyle:
  • Gigabyte P850W 850W 80+ Gold (yenisi)
  • Thermaltake Smart RGB 600W 80+ (eskisi)
  • Gigabyte B450M K 3600MHz(OC) DDR4
  • Gigabyte GeForce RTX 3060 Ti eagle OC D6X 8 GB GDDR6X
  • AMD Ryzen 5 5600 3.5GHz
  • Kingston 16 GB Fury Beast siyah 3200MHz CL16 (2 adet)
  • Kingston 1TB NV2 GEN4x4 NVMe M.2 SSD

Bir sorundan dolayı elinizde bulunan donanımdan acaba ondan dolayı mı sorun oluyor diye yenisini almak kadar üzücü bir şey yok. Ben sizin daha masraflı şeklinizi yaşadım diyeyim, o yüzden deneyimim var. Sorunu çözdükten sonra kendime bile küstüm, sana vereceğim tek tavsiye arıza tespiti iyice yapmadan anlamadan gidip yeni bir donanıma para harcamayın.

Ben şahsen işlemcinizden şüphelendim çünkü bozulmuş serviste yenisiyle değiştirmiş, yersen.
İlk önce en ilkel yöntem diyebileceğimiz temiz bir format atın. Bakalım yazılımsal bir sebepten dolayı mı resetliyor.

Bir sorundan dolayı elinizde bulunan donanımdan acaba ondan dolayı mı sorun oluyor diye yenisini almak kadar üzücü bir şey yok. Ben sizin daha masraflı şeklinizi yaşadım diyeyim, o yüzden deneyimim var. Sorunu çözdükten sonra kendime bile küstüm, sana vereceğim tek tavsiye arıza tespiti iyice yapmadan anlamadan gidip yeni bir donanıma para harcamayın.

Ben şahsen işlemcinizden şüphelendim çünkü bozulmuş serviste yenisiyle değiştirmiş, yersen.
İlk önce en ilkel yöntem diyebileceğimiz temiz bir format atın. Bakalım yazılımsal bir sebepten dolayı mı resetliyor.

Aslında PSU almayı düşünmüyordum fakat servise verirsem 20 gün bilgisayarım kapalı kalacak ve bu benim için ölüm demek çünkü yazılımcıyım, bu yüzden PSU satın aldım.
Format daha önce attıktan sonra bir süre olmamıştı daha sonra bir oyunda bir reset atmaya başladı o zamandan beri ara ara atıyor.

Aslında PSU almayı düşünmüyordum fakat servise verirsem 20 gün bilgisayarım kapalı kalacak ve bu benim için ölüm demek çünkü yazılımcıyım, bu yüzden PSU satın aldım.
Format daha önce attıktan sonra bir süre olmamıştı daha sonra bir oyunda bir reset atmaya başladı o zamandan beri ara ara atıyor.

PSU kaynaklı bir durum değil zaten. Durumunuza çok üzüldüm gerçekten. İşlemciden şüpheleniyorsanız BIOS'tan undervolt yapın ya da GHz düşürün bir de öyle deneyin

-keşke PSU yerine sorun olarak anakart/anakart ayarlarına eğilseydin ilk, Overclock yaptıysan yada DOCP açtıysan sistemin stable çalışmıyor olabilir, kullandığın frekanslarda VRM ler / infinity fabric clock stabil çalışmıyor olabilir, işlemci kaynaklı olabilir bir çok sebebi var
-anakartı, kablo bağlantılarını vs fiziksel bir kontrol et , harici bir kablo teması vs olmadığından, pinlerin düzgün yerine oturduğundan emin ol, CPU ile PCI express bağlantı girişine bir bak fiziksel olarak benzerdir ikisi bazen karıştırılır
-memtest86 ile ramlerin stabilitesini bir kontrol et sıkıntı varmı yokmu , ramlerin gerçek olduğundan emin ol , jedec değerlerini görebilirsin anakartta orjinali ile aynı olsun
-ramlerin gerçekliğinden ve stabilitesinden eminsen DOCP açmadan bir alt frekans değerlerinde çalıştırıp bir gözleme 3200 yerine 3000 kullan , olmadı 2666 ya geri düş yada default ayarına bir süre gözlemse reset almadığın frekansı tutturduğun yerde bırak
-eğer sıkıntı ram kaynaklı değilse overclock ayarlarını kontrol et, yapmadıysanda fix voltaj/frekans ile kombinasyonlar deneyip işlemcine göre optimum değerleri bul , vrmler voltaj değişimini handle edemiyor olabilir , forumlarda vardır 5600 için ortalama all cores voltaj/frekans değerleri, çekirdek başına 1,30/1,35 v tan fazla vermemeye çalış

Technopat Haberler

Geri
Yukarı