R5 5600 sistemde onboard ses kartı çalışmıyor

eyokus

Hectopat
Katılım
4 Ocak 2017
Mesajlar
6
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
RAM
CORSAIR 2x16 GB 3600 Mhz DDR4
SSD veya HDD modeli
HP 2TB NVME SSD
Ekran kartı
MSI 3060ti Ventus 3X
Anakart
MSI B550M PRO-VDH WIFI
İşlemci
Ryzen 5 5600
Merhaba arkadaşlar, ilginç bir sorunum var.
Ryzen 5600 işlemci ve MSI B550M Pro-VDH anakart ile yeni bir sistem topladım. Montajı yaptıktan sonra Windows 11 yükledim fakat ses simgesinde çarpı olduğunu fark ettim. Demek sürücü tanımadı diyerek sitesinden sürücüsünü indirip kurdum yine değişen bir şey olmadı. Aygıt yöneticisinde ses kartı hiç görünmüyor. Ardından BIOS son sürümüne güncelledim değişen bir şey olmadı. Galiba Windows 11 ile uyumsuz diye düşünüp baştan formatlayarak Windows 10 kurdum yine aynı. Ardından USB'den çalışan Ubuntu ve slax sürümleriyle açtım yine yok, ses cihazı bulunamıyor. BIOS ayarlarında sesle ilgili tek ayar var o da onboard ses kartı enabled disabled şeklinde. Doğal olarak enabled seçili. Ne yapacağımı bulamadım artık son ihtimal anakartın ses kartının bozuk olması kalıyor ama bu da çok uzak bir ihtimal değil mi sizce? Bilindik bir markanın son anakartı her şeyi sağlam olsun ama ses kartı arızalı olsun. 1000'de 1 olacak bahtsızlık bana mı denk geldi acaba?
Özetle ses kartı işletim sisteminden bağımsız (Windows ve linux) bir şekilde çalışmıyor.
Ne tavsiye edersiniz?
 
Yok hocam zaten ses ayarlarında çıkış olarak sadece HDMI output görünüyor sıkıntı normal analog ses çıkış cihazının hiç algılanmaması..
 
Şu an aynı sorunu yaşıyorum. Siz bir çözüme ulaşabildiniz mi? Bana işlemci sorunu deniyor. Hatta farklı işlemciyle deneyince sorunum çözüldü ama kendi işlemcimle sorun devam ediyor.
 
Şu an aynı sorunu yaşıyorum. Siz bir çözüme ulaşabildiniz mi? Bana işlemci sorunu deniyor. Hatta farklı işlemciyle deneyince sorunum çözüldü ama kendi işlemcimle sorun devam ediyor.
Maalesef çözemedim, biraz daha araştırınca yabancı forumlarda aynı sorunu yaşayan ve çözüm bulamayan insanlar olduğunu görünce kronik bir sorun olabileceğini düşündüm. Şimdiye dek hep İntel kullanmıştım ilk defa AMD sistem kuracaktım. Bu durumu yaşayınca AMD'den soğudum ve anakart ile işlemciyi iade ettim. İntel işlemci ve anakart alıp o şekilde sistem kurdum.
 
Belki bizim gibi sorun yaşayan başkalarına da çözüm olsun diye cevaplamak istedim. Eğer her türlü yolu deneyip sonuç alamıyorlarsa, mümkünse başka bir işlemciyi sisteme takarak denesinler. Sonuç yine aynıysa sorun işlemcinini donanımsal probleminden kaynaklanıyor. İşlemcinin ses yollarının bozuk olması yüksek ihtimal. Çok nadir gerçekleşen bir sorunmuş. Ben işlemcimi teknik servis aracılığıyla iade etmek için göndereceğim. İşlemci değişmekten başka çözümü yok açıkçası.
 

Geri
Yukarı