R5 5600 ve RX 7700 XT sistem toplamak

TURNVICE

Hectopat
Sistem parçalarım;
Anakart; MSI B350 Tomahawk Arctic.
İşlemci; Ryzen 5 5600.
RAM; 32 GB G.Skill 3000 MHz.
SSD; XPG 1 TB 7000 yazma 5000 okuma.
Ekran kartı; Sapphire RX 7700 XT.
Power Supply; Cooler Master 600W 80 Plus.

Aklımı kurcalayan birkaç şey hakkında bilgi almak için konu açıyorum. Öncelikle ekran kartı ve işlemciyi almayı düşünüyorum henüz almadım.
1- anakartım DDR4 destekli, aklımda DDR5'e geçmek var fakat o kadar masrafa girmek istemiyorum. DDR4 kullansam ne kaybederim?
2- anakartı 2018 yılında almıştım, eski olduğunu düşünüyorum. Alacağım ekran kartı ve işlemci'nin anakartıma uyum sağlamama gibi bir ihtimali var mı?
3- Yukaridaki sistemin güç tüketimine 600W PSU ile karşılık verebilir miyim yoksa yükseltme mi yapmalıyım?
4- işlemciye sıvı soğutma almayı düşünüyorum fakat sistemimdeki kasa "Cooler Master Masterbox Lite 5" kasanın üst kısmına baktığımda sıvı soğutma için bir havalandırma deliği olmadığını görüyorum. Kasam sıvı soğutmaya uygun mu ve bu işlemciye sıvı soğutma alınır mı?

DDR4 kullansam ne kaybederim?

DDR4 kullanırsanız çok bir şey kaybetmezsiniz ama eski soket olacağı için önü kapalı. AM5'e geçtiğiniz zaman yeni seri işlemcileri kullanabileceksiniz sorunsuz. Ekran kartından bile fedekarlık yapsanız AM5'e geçin derim ben.

DDR 4 kullansan cok bir şey kaybetmezsin bütçen yoksa zaten zorlama kendini.
Anakart ekran kartı uyumsuzluğu artık kalmadı yani uyumlu.
PSU yeterli.
Sivi soğutma boş masraf kule tipi yeterli.

Son düzenleyen: Moderatör:
DDR4 kullanırsanız çok bir şey kaybetmezsiniz ama eski soket olacağı için önü kapalı. AM5'e geçtiğiniz zaman yeni seri işlemcileri kullanabileceksiniz sorunsuz. Ekran kartından bile fedekarlık yapsanız AM5'e geçin derim ben.
Şunu düşünerekten bu sistemi dizdim. Günümüzde herkesin oynadığı popüler, hikayeli oyunları oynamıyorum. Oynadığım birkaç oyun var; CS2, FİFA24, RDR2, Call Of Duty serileri ve çıkacak olan GTA6 tarzında oyunları oynamayı hedefliyorum. Ekran kartı Performans Videolarında test amacıyla oynanan oyunların çoğunu oynamıyorum. DDR5 ve AM5 soketine geçmek için 10 bin bandında ekleme yapmam gerekiyor şu anda o kadar daha sisteme para bağlamak istemiyorum, beni bu haliyle 4 5 sene idare etse yeterli sonrasını ileride düşüneceğim diyerekten bu sistemi dizdim.

DDDR 4 kullansan cok bişe kaybetmezsin bütçen yoksa zaten zorlama kendini
Anakart ekran kartı uyumsuzluğu artık kalmadı yani uyumlu
PSU yeterli
Sivi soğutma boş masraf kule tipi yeterli.
Kule tipi soğutmalar 1000₺ bandında 360mm Sıvı soğutmalarda 3500₺ civarında aradaki farkı şimdiden verip ileride belki bir sistem yükseltmesi yapacağım zaman işlemcimin soğutma sistemine tekrardan para vermemek için sıvı soğutma düşünmüştüm. Aklınızda verdiğimiz paranın karşılığını verebilecek Kule tipi ve Sıvı soğutma sistemi ürünleri var mı ?

@TURNVICE Ryzen 5 5600 yerine yapabileceğiniz en mantıklı yükseltme 5800x3D ye geçmek ama 5800x3D için ödeyeceğiniz para ile zaten AM5'e geçebiliyorsunuz.
Şöyle ki geçme geçerim fakat yukarıdaki belirttiklerimden hariç bir de 2K Monitör alacağım. AM5 e geçmek demek Anakart, İşlemci, Ram masrafı demek benim için, dolayısıyla oraya 10 bin ₺ fazla masraf etmektense, Fazla performans farkı olmayacağını düşündüğümden(kendimce) DDR4 sistemde R5 5600 ve RX7700XT ile 4 5 sene idare etmeyi seçtim bu yazdıklarımdan sonra tekrar bi mantık ve bütçe çerçevesinde F/P olarak düşünüp bana akıl verebilir misiniz ?

Son düzenleme:
Kule tipi soğutmalar 1000₺ bandında 360mm Sıvı soğutmalarda 3500₺ civarında aradaki farkı şimdiden verip ileride belki bir sistem yükseltmesi yapacağım zaman işlemcimin soğutma sistemine tekrardan para vermemek için sıvı soğutma düşünmüştüm. Aklınızda verdiğimiz paranın karşılığını verebilecek Kule tipi ve Sıvı soğutma sistemi ürünleri var mı ?

Şöyle ki geçme geçerim fakat yukarıdaki belirttiklerimden hariç bir de 2K Monitör alacağım. AM5 e geçmek demek Anakart masrafı, İşlemci masrafı, Ram masrafı demek benim için, dolayısıyla oraya 10 bin ₺ fazla masraf etmektense, Fazla performans farkı olmayacağını düşündüğümden(kendimce) DDR4 sistemde R5 5600 ve RX7700XT ile 4 5 sene idare etmeyi seçtim bu yazdıklarımdan sonra tekrar bi mantık ve bütçe çerçevesinde F/P olarak düşünüp bana akıl verebilir misiniz ?
Thermalright Assassin X 120 Refined SE ARGB TL-C12C-S 120mm Intel-AMD Uyumlu Hava Soğutucu – 2 Yıl Birebir Değişim Garantili – Gaming.Gen.TR bu yeterli.

Ben açıkçası o anakarta yatırım yapmam. 5600 ile o anakart elbette kullanılır ama ilerisi için 5800x3D'den bahsediyorum MOSFET'ler ciddi tehlikeye girebilir. Ölü bir sokete yatırım yapmak ne denli doğru tartışılır.

Açıkçası 5800X3D yerine AM5 daha güncel sistem toplamak çok çok daha iyi olur. Öbür türlü anakart ve işlemci masrafı yine aynı fiyatlara denk gelecek.

Neden böyle bir kanıya kapıldınız anlamadım.

Ben açıkçası o anakarta yatırım yapmam. 5600 ile o anakart elbette kullanılır ama ilerisi için 5800x3D'den bahsediyorum MOSFET'ler ciddi tehlikeye girebilir. Ölü bir sokete yatırım yapmak ne denli doğru tartışılır.

Açıkçası 5800X3D yerine AM5 daha güncel sistem toplamak çok çok daha iyi olur. Öbür türlü anakart ve işlemci masrafı yine aynı fiyatlara denk gelecek.

Neden böyle bir kanıya kapıldınız anlamadım.
Yazdıklarınızdan yola çıkarak bi fiyat değerlendirmesi yapacağım, sonrasında bu konu hakkında tekrardan yazacağım.

Yazdıklarınızdan yola çıkarak bir fiyat değerlendirmesi yapacağım, sonrasında bu konu hakkında tekrardan yazacağım.

Dediğim gibi Ortalama F/P bir B650 anakart ve R5 7500F işlemci sizi rahatlatacaktır. Hatta ilerisi için işlemci değişikliğinde bile bir problem olmayacak çünkü mevcut soket AM5'e destek devam edilecek.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı