R5 5600'e geçildikten sonra FiveM'de takılmalar oluyor

hypones

Hectopat
Merhaba, FiveM'de GPU kullanımım %100-99 olarak değişiyor. Bunda problem yok senelerdir böyle oynuyorum fakat işlemcimi Ryzen 5 3600'dan Ryzen 5 5600'a çıkardıktan sonra inanılmaz drop yemeye başladım. Özellikle çatışmalarda anlık olarak sanırım kullanımlar düşüyor ve anlık FPS düşmesi yiyorum. İşlemcimi yükselttiğim için seviniyordum fakat tüm hevesim gitti açıkçası. Diğer oyunlarda bir sorun göremedim şimdilik. Bilgili bir arkadaş yardımcı olsun bana bu illetin bir çözümü yok mu?

Ekran kartı: RTX 2060.
CPU: Ryzen 5 5600.

Son düzenleyen: Moderatör:

Pek alakası yok Antalya gibi bir şehir de 5600'ü stok fan ile kullanıyorum düşük olmasa da throotle atacağı sıcaklığa gelmiyor ve herhangi bir drop yaşamıyorum söylediğin bir tık mantıksız stok fan çalışma aralığını karşılamayacaksa firmalar dava yemekten aptala dönerdi.

Sıcaklıktan dolayi drop yapma olasılığı çok düşük. Böyle bir şey olsaydı laptoplarda çok yaygın görülen bir şey olurdu. Zira 90 derece görse bile yine yeterli frekansta çalışmaya devam ediyor. Ha ille de drop yapmaz demiyorum ancak düşük olasılık tecrübelerime göre. Önemli olan alt çekirdeklerin kullanımı, bazı çekirdekler tıkandığı zaman drop yapabiliyor. 3600 işlemciyi oyunlarda 85-90 derecelerde kullandığım bir dönem vardı, işlemci yine stok frekansın biraz üstüne çalışıyordu her türlü. Ki PBO sayesinde işlemci frekansını anında düşürmüyor, azar azar düşürüyor, bu sayede bir anda performans cakilmasi yaşamıyorsun.

Arkadaşlar lütfen konu dışına çıkmayın. Temiz kurulum diyen arkadaşlar zaten daha dün demiz kurulum yaptım. BIOS güncelledim. Her şeyi sıfırladım. İşlemci ve ekran kartı sıcaklığı 70 derecelerde dolanıyor, işlemci genelde daha az. BIOSda ek ayar yapmadım çok bilgim yok açıkçası güncelleyip profile 1 seçtim zaten izlediğim videolarda otomatik yapıyor dediler. Fakat sorun bu değil, format öncesi de bios ayarları yapılıyken durum buydu. 2060 ve 3600 ile hiçbir sorun yaşamazken, 2060 ve 5600 ile sorun yaşıyorum garip şekilde...

Oyunda özellikle çatışmalarda ekran kartı kullanım oranı ve işlemci kullanım oranı drop yediğim an anlık olarak %10-15 azalıyor ve sonrasında sorunsuz devam ediyor. Ama bu sık sık tekrarlanıyor.

@hypones BIOS'tan PBO ayarını enabled yapıp deneyebilir misiniz tekrar?

Tabii deneyeceğim. Öncesinde şunu ileteyim. BIOS güncelleyip direk profile 1 seçtim ayarlar buna geçti sorun yok değil mi bunda? Ek olarak bahsettiğiniz ayar ne işe yaramakta?

Dosya Ekleri

• 2.jpg
    324,8 KB · Görüntüleme: 42
Tabii deneyeceğim. Öncesinde şunu ileteyim. BIOS güncelleyip direk profile 1 seçtim ayarlar buna geçti sorun yok değil mi bunda? Ek olarak bahsettiğiniz ayar ne işe yaramakta?

Sorun yok. Bahsettiğim ayar işlemcinin asıl gücünün ortaya çıkmasına sebep oluyor. Otomatikte kalırsa PBO varsayılan olarak devre dışı olduğu için işlemci tam performans kullanılmıyor. Ayarı açtıktan sonra sıcaklıklarda yükselme olabilir, aklınızda bulunsun.

Hocam işlemci performansını göstermese bu diğer oyunlarda da dikkatimi çekmez miydi? Örneğin valorant gibi bir oyunda işlemci sayesinde 300-400 fps alabiliyorum sorunda yaşamıyorum. Herhangi bir oyunda bannerlord dahi sorun çok yaşamadım. Ufak değerlerinin de görselini almıştım dilerseniz iletebilirim.

Olay FPS'e edip etmemesi değil, benchmark puanlarında bu ortaya çıkar zaten. Olay FiveM sorunu belki bununla çözülür diye ayarı açmanızı önerdim, işe yarayıp yaramadığını bildirirsiniz.

Sorun işlemci kaynaklı yetersiz kalıyor, gelip burada yok BIOS sıfırla yok temiz kurulum yap demeyin boş yere. FiveM'i detaylı olarak bilmiyorsanız çözümünüz bu şekilde sıfır kurulum falan olur, FiveM içinde ki bulunan ve sürekli bocalanan scriptler nedeniyle ağır sayılabilecek bir oyun. Sorunun çözümü işlemcini güncellemek.

Konu sahibi 3600'den 5600'e geçiş sonrası bunları yaşadığını söylemiş. 3600 daha mı iyiydi yani 5600'den?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…