R5 5600G işlemciye anakart önerisi

veliusta

Kilopat
Katılım
26 Eylül 2014
Mesajlar
39
AnakarT1.png


Merhaba arkadaşlar, anakart seçmiminde zorlanıyorum. Oyun oynayan biri değilim.
Anakart sadece Ryzen 5 5600G ile APU olarak kullanılacak. 2 yıl sonra ekran kartı takabilirim.
O.C yapılmayacak. Sistem en verimli şekilde kullanılacak. Watt/Performans takıntım var. Gerekirse O.C yerine undervolt bile yapabilirim.

Wi-Fi modeli olanı aldım ama kullanmadan iade etmeyi düşünüyorum. Sebepleri; fiyatı biraz pahalı olması ve küçük bir anakartları seviyor olmam,
İki RAM slotu boşta kalmasını istemiyorum. Wi-Fi USB adaptörden kullanıyorum. Kullanmadığım zaman gereksiz sinyal gürültüsü ve güç tüketmesi gibi.

Anakart tercihimlerimde EZ Debug LED olması ve elektronik bileşenlerinin kaliteli olması sebebiyle hep MSI marka tercih ediyordum. Fakat MSI bu aralar bozduğunu düşünüyorum. Boot arayüzünün kötü olmalısı, açılış süresinin uzun olması, Türkçe dil desteği olmaması, Fast boot özelliğini kaldırmaları gibi.

VRM soğucu benim için bir avantajı olur mu? Bana hangi anakartı tavsiye edersiniz?
 
B550M Pro VDH 5950X'e kadar stok ayarlarda rahat kullanılır, iade etmenizin mantıksız olduğunu düşünüyorum. Kendi fiyatında goat anakarttır.

B550M S2H hiçbir OC yapılmayacak bir sisteme yeterli ama ileri düzey işlemci upgradelerinde düşük kalır, B550M Pro zaten sırf B550 olan bir anakart. Tavsiyem değil.
 
VRM soğutucun OC yapılmadığında faydasını çok görmezsiniz ama olması tabii ki daha iyi. Küçük anakartları severim demişsiniz ama ettığınız diğer anakartlarla aynı boyutta B550M Pro VDH Wi-Fi. B550M Pro taş gibidir. Ama işlevsiz, basit anlamında. B550M S2H bir nebze daha iyi olsa da çok farklı sayılmaz. Önerim Pro VDH Wi-Fi'ı kullanmanız.
 
B550M Pro kullanırsam 550 Lira kârda olacağım. Değer mi sizce?
VDH Wi-Fi modelinin WiFi ve Bluetooth'u driver kurmadan Linux desteği var mı?
MSI tercihimin sebebi aslında Display port oldu. 144Hz monitör kullanıyorum.
 
B550M Pro kullanırsam 550 lira kârda olacağım. Değer mi sizce?
VDH Wi-Fi modelinin Wi-Fi ve Bluetooth'u driver kurmadan Linux desteği var mı?
MSI tercihimin sebebi aslında DisplayPort oldu.

Tabii ki değer, B550M Pro'nun hiçbir vasfı yok. B550M Pro VDH kalsın.

Linux distrolarında anakart ayrımı yok diye biliyorum, rahatça kurabilirsiniz yani. Wi-Fi sürücüsünü biri kurmuştu Linux'te, bulursam konusunu atarım.
 
MSI PRO VDH Wi-Fi modeli ile problem yaşıyorum.
Ekran kartı sürücüsünü kurunca mavi ekran çıkıyor.
Windows Bellek Tanılama yaptım, Biostan Boost Core'u kapattım , Faklı Driver denedim, Bios güncelledim, Tekrar Format attım, ama düzelmiyor.

Biostan XPM'yi açınca 3200MHz'de biraz daha az problem çıkıyor ama 2400 MHzde masaüstüne gelince 3 saniye sonra mavi ekran veriyor.

Bellekler: https://www.kingston.com/dataSheets/KF432C16BBK2_16.pdf
OS: Win 10 Home 21H1 Orijinal ISO

Hata aşağıdaki gibi, %0' görür görmez resetleniyor bilgisayar.
https://filestore.community.support.microsoft.com/api/images/c13f7421-0524-43a3-8c09-330b35998532
 
Minidump dosyalarını alıp mavi ekran hata analizine konu açmadığınız sürece kimse bilemez neyden kaynaklı.
 
Sorunu buldum. Seasonic 620W Güç kaynağındaymış sorun. 6th i5 ve 2200g işlemci ile sorunsuz çalışan güç kaynağı 5600g'e çöküyor. Çok ilginç. Büyük ihtimal kondasantörleri kurumuştur. Zamanım oldunca tamir edeceğim.

Anakartı iade etmeye karar verdim. Anakart büyük olduğu için Low Profile kasaya sığmadı. Daha büyük mATX kasaya denedim montajı çok uğraştırıyor.

Merak eden olursa MSI PRO VDH Wi-Fi modeli Linux'ta WiFi ve Bluetooth sürücü kurmadan otomatik çalışıyor. Yanlız anakartta bir sorun tespit ettim. Bios açılırken delete'ye çok hızlı hızlı basarsak siyah ekranda kilitli kalıyor. Windows'tan kaynaklı sanırım. Linuxta olmuyor çünkü.
Yeni Bios güncellemesi veya Windows 11 de bu sorun olmaz büyük ihtimal.

B550M almamın bana hiçbir faydası olmayacak ne yazık ki.
O.C yapılmayacak, Core Boost kullanılmayacak, Ramlar XMP'değil JEDEC kullanacağım.
Bu yüzden B450M almak benim için en mantıklı olan. Tek ihtiyacını histedeğim şey DisplayPort olacak. Çünkü HDMI arasındaki fark gözle görülüyor.
 

Dosya Ekleri

  • 01.png
    01.png
    141,1 KB · Görüntüleme: 23

Geri
Yukarı