Çözüldü R5 5600G ve RX 6500 XT sistem oyunlarda anlık takılma yapıyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

rmzngcc

Hectopat
RAM
GSKILL 32GB (2x16GB) Flare X 3200MHz CL16 DDR4
SSD veya HDD modeli
MLD M300 500GB NVME 2280 Gen3x4 M.2 SSD ve WD 2TB
Ekran kartı
ASUS Radeon RX 6500 XT OC DUAL 4GB GDDR6 64 Bit
Anakart
ASUS PRIME A320M-K 3200MHz(OC)
İşlemci
AMD Ryzen 5 5600G 3.9GHz 16MB Önbellek 6 Çekirdek
Merhaba değerli Technopat halkı,

Yaklasık olarak 1 yıl önce aldığım sistemde oyunlarda anlık olarak donma yasanıyor ve 15-20 saniye sonra oyun devam ediyor.
Ekran kartı yazılımını silip yükleme, eski sürümleri deneme, format atma, oyunları sil yükle yapma gibi aklıma gelebilecek her şeyi denedim. Sırf bu yüzden Windows 11 kuruluyken 10 bile kurdum.

Yardımlarınızı bekliyorum, şimdiden teşekkürler.

Çözüm
SSD'ye kurduğum oyunlar sorunsuz çalışıyordu sorunun HDD oldugunu dusunerek hard diskimi yedekleyip biçimlendirdim ve anakarttaki başka bir girişe bağladım. Şu an hard diske kurdugum oyunlar bile sorunsuz olarak çalışmakta.
Sorun çözüldü olarak işaretlenebilir yardım eden herkese teşekkür ederim.
Dostum farklı bir SSD veya M2 SSD ile dene. Halihazırdakini söküp o şekilde kurulum yapıp dene. Sistemde başka disk takılı olmasın. 500 olur 240 GB olur farketmez. Ben de bu durumdan muzdariptim oynadıkça az çok geçiyor ama anlık takılmalar droplar aşırı artmıştı. Farklı disk taktım sorun çözüldü.
afterburner ile %1 ve %0.1 değerlerini ne yaptıysam göremedim hocam

@rmzngcc, %0.1 ve %1 değerler benchmark başlattığınızda görülüyor. Benchmark tuşu atayın. Ben böyle görünmesini ayarlamıştım.

Kullandığınız ekran kartı PCIe 3.0'da düşük performans sergileyen bir kart fakat bunun neden olacağını düşünmüyorum. Buna ek olarak problemin asıl kaynağı işlemcinin yetersiz kalması. Bu tür takılmalara (Microstutter) işlemci neden olur. Bu durumda işlemciye hız aşırtamayacağınız için pek bir çözüm yolu da yok.

Dosya Ekleri

• normal akıcı oyun.jpg
    282,5 KB · Görüntüleme: 46
  • donma sırası.jpg
    446,8 KB · Görüntüleme: 43
  • donma sırası.jpg
    446,8 KB · Görüntüleme: 40
  • normal akıcı oyun.jpg
    282,5 KB · Görüntüleme: 44
İşlemci yetersiz kalırsa stuttering olmaz. Arkadaş anlık drop diyor. Bildiğin oyun anlık olarak gidip geliyor. Bu microstuttering'den de öte bir şey. Stuttering bambaşka bir şey, birçok çeşidi var zaten. Ama 5600G bu ekran kartı için gayet yeterli.

oyun sırasında işlemci kullanımı %100'lere gelmiyor hocam sanmıyorum işlemcinin yetersiz kaldığını

oyun sırasında işlemci kullanımı %100'lere gelmiyor hocam sanmıyorum işlemcinin yetersiz kaldığını
Dediğimi yapacak mısın? Yeni bir SSD alıp dene. Bendeki donma sorunu %100 çözüldü bu şekilde. HDD'deki oyunlar, SSD'deki oyunlar vs her türlü donuyordu. Yeni M2 aldım kurulumu yaptım HDD'deki oyunda bile donma sorunu çözüldü.
Teşekkür ederim hocam

ilk görsel oyun akıcı iken donma sırasında ise değerler 0'a düşüyor hocam
Hangi oyun bu? Dediğim gibi donma esnasında belli olmaz değerlerde. Anlık olarak gittiği için ölçemiyor.

Yaptığın öneriye bak, ssd alıp dene belki çözülür diyorsun. Yeni ssd sorunu çözmez ise ne yapacak? boşa mı almış olacak.

Bu öneriyi yapmadan önce adamdan bilgisayara takılı diskler için benchmark ve sağlık testi istesene.

Kızmayın hocam çıkardım hdd'yi ssd'ye indiriyorum oyunları öyle deneyecegim birde..
Olmadı yeni ssd alacağım..
Oyun war thunder hocam şuan days gone ile denedim yine takılıyor

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…