Çözüldü R5 5600G ve RX 6500 XT sistem oyunlarda anlık takılma yapıyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

rmzngcc

Hectopat
RAM
GSKILL 32GB (2x16GB) Flare X 3200MHz CL16 DDR4
SSD veya HDD modeli
MLD M300 500GB NVME 2280 Gen3x4 M.2 SSD ve WD 2TB
Ekran kartı
ASUS Radeon RX 6500 XT OC DUAL 4GB GDDR6 64 Bit
Anakart
ASUS PRIME A320M-K 3200MHz(OC)
İşlemci
AMD Ryzen 5 5600G 3.9GHz 16MB Önbellek 6 Çekirdek
Merhaba değerli Technopat halkı,

Yaklasık olarak 1 yıl önce aldığım sistemde oyunlarda anlık olarak donma yasanıyor ve 15-20 saniye sonra oyun devam ediyor.
Ekran kartı yazılımını silip yükleme, eski sürümleri deneme, format atma, oyunları sil yükle yapma gibi aklıma gelebilecek her şeyi denedim. Sırf bu yüzden Windows 11 kuruluyken 10 bile kurdum.

Yardımlarınızı bekliyorum, şimdiden teşekkürler.

Çözüm
SSD'ye kurduğum oyunlar sorunsuz çalışıyordu sorunun HDD oldugunu dusunerek hard diskimi yedekleyip biçimlendirdim ve anakarttaki başka bir girişe bağladım. Şu an hard diske kurdugum oyunlar bile sorunsuz olarak çalışmakta.
Sorun çözüldü olarak işaretlenebilir yardım eden herkese teşekkür ederim.
Yaptığın öneriye bak, ssd alıp dene belki çözülür diyorsun. Yeni ssd sorunu çözmez ise ne yapacak? boşa mı almış olacak.

Bu öneriyi yapmadan önce adamdan bilgisayara takılı diskler için benchmark ve sağlık testi istesene.
Benchmark ve sağlık testi istemesini ben bilmiyor muyum da benim işimi bana öğretiyorsun? Sağlık testinden zaten disk yüksek sağlıklı çıkacak, benchmark da normal düzey çıkacak. Bendeki sorunun tıpatıp aynısı var. Her şey test değil. Sen her başın ağrımaya MR'a mı giriyorsun? Diski niye boşa almış olsun kullanır, pahalı bir şey değilki.
Kızmayın hocam çıkardım hdd'yi ssd'ye indiriyorum oyunları öyle deneyecegim birde..
Olmadı yeni ssd alacağım..
Oyun war thunder hocam şuan days gone ile denedim yine takılıyor
Takılmayı videoya alıp atar mısın? Ekran kaydı olarak. İlk cümlen için şöyle diyeyim bendeki HDD'deki oyunları SSD'ye aktardıktan sonra oyun dosyalarını doğrula bütün oyunlarda. Daha sonra HDD'yi sök öyle dene.

İşlemci yetersiz kalırsa stuttering olmaz. Arkadaş anlık drop diyor. Bildiğin oyun anlık olarak gidip geliyor. Bu microstuttering'den de öte bir şey. Stuttering bambaşka bir şey, birçok çeşidi var zaten. Ama 5600G bu ekran kartı için gayet yeterli.
işlemci yetersiz kalırsa stuttering yapar. Hatta sadece stutteringle kalmaz. işlemcinin ekran kartı için yeterli olduğu doğru fakat özellikle yüksek kare değerlerinde stuttering yaşar.
oyun sırasında işlemci kullanımı %100'lere gelmiyor hocam sanmıyorum işlemcinin yetersiz kaldığını
işlemcinin yüzde kaçını kullandığının bir önemi yok söylediğim şey için.

Kızmayın hocam çıkardım hdd'yi ssd'ye indiriyorum oyunları öyle deneyecegim birde..
Olmadı yeni ssd alacağım..
Oyun war thunder hocam şuan days gone ile denedim yine takılıyor
War thunder gibi multiplayer oyunlarda işlemci çok daha fazla yorulur. işlemciniz yetersiz. eğer imkanınız var ise ekran kartını farklı bir sistemde deneyin. dediğimin doğru olduğunu anlayacaksınız.

işlemci yetersiz kalırsa stuttering yapar. Hatta sadece stutteringle kalmaz. işlemcinin ekran kartı için yeterli olduğu doğru fakat özellikle yüksek kare değerlerinde stuttering yaşar.

işlemcinin yüzde kaçını kullandığının bir önemi yok söylediğim şey için.

War thunder gibi multiplayer oyunlarda işlemci çok daha fazla yorulur. işlemciniz yetersiniz. eğer imkanınız var ise ekran kartını farklı bir sistemde deneyin. dediğimin doğru olduğunu anlayacaksınız.
Bu son cümle çok doğru bu arada.

Benchmark ve sağlık testi istemesini ben bilmiyor muyum da benim işimi bana öğretiyorsun? Sağlık testinden zaten disk yüksek sağlıklı çıkacak, benchmark da normal düzey çıkacak. Bendeki sorunun tıpatıp aynısı var. Her şey test değil. Sen her başın ağrımaya MR'a mı giriyorsun? Diski niye boşa almış olsun kullanır, pahalı bir şey değilki.

Takılmayı videoya alıp atar mısın? Ekran kaydı olarak. İlk cümlen için şöyle diyeyim bendeki HDD'deki oyunları SSD'ye aktardıktan sonra oyun dosyalarını doğrula bütün oyunlarda. Daha sonra HDD'yi sök öyle dene.
İşin nedir merak ettim. Ustaya iş yapmasını öğretmeye çalışmayalım.

Bu son cümle çok doğru bu arada.
bu kanıya şurdan varıyorum. 5600X (4.8GHz) ve RX6700 10GB ile Rust'ta 120FPS de stuttering yaşıyordum. işlemcimi 7800X3D yükselttim ve ne stutter kaldı, ne drop. 5600X kartı besleyebilcek bir işlemci fakat bazı oyunlar işlemciye çok yük bindiriyor dolayısıyla Ryzen 5 5000 serisinin artık Multiplayer açık dünya oyunlarda yetersiz kaldığını düşünüyorum.

Ek olarak bu droplar daha önce yoksa ve şimdi yaşanmaya başladıysa buna ne neden olmuştur bilemiyorum fakat işletim sistemi üzerinden bir kaç performans ayarı ve arkaplan uygulamalarını kapatmak işe yarayabilir.

Özellikle donanım takibi yapan (FPS Sıcaklık vb.) uygulamalar her saniye sistemi izlediği için işlemciye çok yük bindirir. bu tarz uygulamaları kullanma.

Son düzenleme:
bu kanıya şurdan varıyorum. 5600X (4.8GHz) ve RX6700 10GB ile Rust'ta 120FPS de stuttering yaşıyordum. işlemcimi 7800X3D yükselttim ve ne stutter kaldı, ne drop. 5600X kartı besleyebilcek bir işlemci fakat bazı oyunlar işlemciye çok yük bindiriyor dolayısıyla Ryzen 5 5000 serisinin artık Multiplayer açık dünya oyunlarda yetersiz kaldığını düşünüyorum.
5600 devri geçiyor gibi zaten. NRG'nin sunucusunda CPU yiyip duruyorum drop girip duruyor. PUBG'deki kalabalık yerlerde FPS düşüşünden de bıktım, oyunun optimizasyonu zaten leş bir de 60 FPS'i gördüğüm yer oluyor aynı yerde 5700x3d'li arkadaşım 100'e kadar düşüyor. Yani şu an 5700x3d Multiplayer oyunlar için alınması lazım. Onun dışında zaten normal oyunlarda sıkıntım yok.

Ek olarak bu droplar daha önce yoksa ve şimdi yaşanmaya başladıysa buna ne neden olmuştur bilemiyorum fakat işletim sistemi üzerinden bir kaç performans ayarı ve arkaplan uygulamalarını kapatmak işe yarayabilir.

Özellikle donanım takibi yapan (FPS Sıcaklık vb.) uygulamalar her saniye sistemi izlediği için işlemciye çok yük bindirir. bu tarz uygulamaları kullanma.
Bendeki drop sorunu %100 diskten dolayıydı. Ondan doğrudan yeni disk almasını istedim. En azından işlemci gibi pahalı bir şey de değil. Öyle böyle değil donuyordu. HDD'deki oyun SSD'deki oyun farketmiyor. Ne saçma bir şey, M2 SSD aldım düzeldi.

5600 devri geçiyor gibi zaten. NRG'nin sunucusunda CPU yiyip duruyorum drop girip duruyor. PUBG'deki kalabalık yerlerde FPS düşüşünden de bıktım, oyunun optimizasyonu zaten leş bir de 60 FPS'i gördüğüm yer oluyor aynı yerde 5700x3d'li arkadaşım 100'e kadar düşüyor. Yani şu an 5700x3d Multiplayer oyunlar için alınması lazım. Onun dışında zaten normal oyunlarda sıkıntım yok.
12700H mobil işlemcili arkadaşım 5600X'ten daha yüksek fps alıyordu CS2'de tribe giriyordum. Ryzen 5 5000 serisinin vadesi doldu bence.

arkadaşın talihsizliği A320 anakart kullanması. Hem PCIe 4.0 kullanamıyor. Hem de işlemciye hız aşırtma opsiyonu yok. A serisi chipset pişmanlıktır :/

SSD değişmek de bir seçenek ama bileşenlere baktığım zaman sorun ondan çok. GPU-CPU kaynaklı gözüküyor. ek olarak microsoftun saçma salak update'leri de cabası

Kullandığınız ekran kartı PCIe 3.0'da düşük performans sergileyen bir kart fakat bunun neden olacağını düşünmüyorum. Buna ek olarak problemin asıl kaynağı işlemcinin yetersiz kalması. Bu tür takılmalara (Microstutter) işlemci neden olur. Bu durumda işlemciye hız aşırtamayacağınız için pek bir çözüm yolu da yok.
İşlemcinin yetersiz olmasıyla anlık takılmanın ne alakası var ? Bende Ryzen 5 5500 RX 7600 var böyle bir sorun yaşamıyorum.

Merhaba değerli Technopat halkı,

Yaklasık olarak 1 yıl önce aldığım sistemde oyunlarda anlık olarak donma yasanıyor ve 15-20 saniye sonra oyun devam ediyor.
Ekran kartı yazılımını silip yükleme, eski sürümleri deneme, format atma, oyunları sil yükle yapma gibi aklıma gelebilecek her şeyi denedim. Sırf bu yüzden Windows 11 kuruluyken 10 bile kurdum.

Yardımlarınızı bekliyorum, şimdiden teşekkürler.

Eğer ekran kartınız ASUS Dual 6500 XT ise (küçücük bir RGB'si olan kart, resmini de ekledim hatta) hotspot ısılarını kontrol edebilir misiniz? 2 kez karşılaştım bu kart ile ilkinde bu problem vardı, ikincide uzun oyun sürelerinden sonra res atıyordu PC ve 2 seferde de hotspotlar 104-105 derecelerdeydi. Termal macun ve pad değişiminden sonra hot spotlar 85-90lara düştü ve problemler ortadan kalktı. Tam mining döneminde çıkmış bir kart, acele ile çıktığından kronik bir problem olabilir. Yakın dönemde çıkan 1660S Tuflarda da benzer problem vardı hatta.

Dosya Ekleri

• 3.jpg
    3.jpg
    204,7 KB · Görüntüleme: 28
Eğer ekran kartınız ASUS Dual 6500 XT ise (küçücük bir RGB'si olan kart, resmini de ekledim hatta) hotspot ısılarını kontrol edebilir misiniz? 2 kez karşılaştım bu kart ile ilkinde bu problem vardı, ikincide uzun oyun sürelerinden sonra res atıyordu PC ve 2 seferde de hotspotlar 104-105 derecelerdeydi. Termal macun ve pad değişiminden sonra hot spotlar 85-90lara düştü ve problemler ortadan kalktı. Tam mining döneminde çıkmış bir kart, acele ile çıktığından kronik bir problem olabilir. Yakın dönemde çıkan 1660S Tuflarda da benzer problem vardı hatta.
Tam olarak bu kart hocam. Sıcaklık ile ilgili bir sorunum yok harddisk'ten şüphelenmeye başladım. Doldukça okuma yazma hızı düşmeye başladı bu yüzden olabilir mi hocam

5600 devri geçiyor gibi zaten. NRG'nin sunucusunda CPU yiyip duruyorum drop girip duruyor. PUBG'deki kalabalık yerlerde FPS düşüşünden de bıktım, oyunun optimizasyonu zaten leş bir de 60 FPS'i gördüğüm yer oluyor aynı yerde 5700x3D'li arkadaşım 100'e kadar düşüyor. Yani şu an 5700x3D Multiplayer oyunlar için alınması lazım. Onun dışında zaten normal oyunlarda sıkıntım yok.

Bendeki drop sorunu %100 diskten dolayıydı. Ondan doğrudan yeni disk almasını istedim. En azından işlemci gibi pahalı bir şey de değil. Öyle böyle değil donuyordu. HDD'deki oyun SSD'deki oyun fark etmiyor. Ne saçma bir şey, M.2 SSD aldım düzeldi.

HDD'yi yedekleyip bir kere tamamen temizleyip öyle deneyeceğim hocam dolu olduğu için okuma yazma hızında sorunlar oluyor diye düşünüyorum

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı