R5 5600X 4.4 GHz üzerine çıkmıyor

onurkaplan1

Centipat
Arkadaşlar, 5600X işlemciye sahibim. Bu işlemci normal kendini boostladığında 4.6 GHz'e çıkması gerekmiyor mu? Benim işlemcim 4.4 GHz'den yukarı çıkamıyor. Ne yapmalıyım yardımcı olur musunuz?

Yarım saat yapın kesin olması için. Ekran görüntüsü de alın sıcaklık değerleriyle.
Hocam yanlış anlamayın ama Prime 95 olmasa da AIDA 64 gibi diğer programlarla bir çok stress testi yaptım. Voltajın yetmediği son değer de 1.24V. Bu değerde stres testinde 45 dakika çalıştırdım, sorun olmadığı halde bazı oyunlarda 2-3 saatin sonunda kapanıyordu. 1.256V sorunumu tamamen çözdü. Sanırım en düşük ve en stabil değer benim için bu.
Stok fan kullanıyorsanız gayet normal. Hatta 4.2'de çalıştığı bile oluyor. Ancak o işlemci 55-60 derece arasında çalıştığında 4650 MHz altına düşmüyor. İyi bir soğutucu alın derim.
92 derecede kapanana kadar bende 4.6 GHz değerinde çalışabiliyordu. Tabi o zamanlar stok fan vardı şimdi kule tipi bir soğutucu var, 62'yi geçmiyor.

Hocam yanlış anlamayın ama Prime 95 olmasa da AIDA 64 gibi diğer programlarla bir çok stress testi yaptım. Voltajın yetmediği son değer de 1.24V. Bu değerde stres testinde 45 dakika çalıştırdım, sorun olmadığı halde bazı oyunlarda 2-3 saatin sonunda kapanıyordu. 1.256V sorunumu tamamen çözdü. Sanırım en düşük ve en stabil değer benim için bu.

92 derecede kapanana kadar bende 4.6 GHz değerinde çalışabiliyordu. Tabi o zamanlar stok fan vardı şimdi kule tipi bir soğutucu var, 62'yi geçmiyor.
Yok öyle olmaz işte. Prime95 önemli. Demek ki düzgün overclock yapamamışsınız. Normalde ben de sizin gibi Aida64 ile stres testi yapıp geçiştirmek isterim ama olay Prime95'te yatıyor. Stabilite için bu programda stres testi yapmalısınız. Kesin emin olmadan bu şekilde test yaparsanız, bu şekilde overclock yaparsanız oyun içinde FPS droplar ya da kapanmalar yaşamanız muhtemel. Bendeki değer şu an 4.4 GHz ve 1.2V. Prime95 ile de ölçüldü. Çok iyi bir değer.

Yok öyle olmaz işte. Prime95 önemli. Demek ki düzgün overclock yapamamışsınız. Normalde ben de sizin gibi Aida64 ile stres testi yapıp geçiştirmek isterim ama olay Prime95'te yatıyor. Stabilite için bu programda stres testi yapmalısınız. Kesin emin olmadan bu şekilde test yaparsanız, bu şekilde overclock yaparsanız oyun içinde FPS droplar ya da kapanmalar yaşamanız muhtemel. Bendeki değer şu an 4.4 GHz ve 1.2V. Prime95 ile de ölçüldü. Çok iyi bir değer.
Aida 64'te CPU sıcaklığım 85'lere dayanırken Prime 95'te 62'yi geçmiyor. Aida 64 stress testinde FPU seçeneği olduğundan çok daha fazla zorluyor sistemi.

Aida 64'te CPU sıcaklığım 85'lere dayanırken Prime 95'te 62'yi geçmiyor. Aida 64 stress testinde FPU seçeneği olduğundan çok daha fazla zorluyor sistemi.
Prime95'te Small FFT olarak çalıştıracaksın testi. Öyle bir geçiyor ki sıcaklık. Prime95 daha çok zorluyor.

Anakartınızın VRM kalitesi ve soğutmanızdan kaynaklanıyor olabilir bu durum. VRM daha fazla çıkmasına yetişemiyor. Frekans arttıkça kullanılan güç arttığından dolayı yetişemiyor. Soğutmanız da yeterli soğutmayı yapamıyor olabilir.

Anakartım B450M S2H Soğutucum Snowman T6 Ultra

Anakartım B450M S2H Soğutucum Snowman T6 Ultra
Rezalet anakartlardan biri hocam. Pek bir şey beklemeyin. VRM kalitesi kötü. E sınıfı bir anakart. O frekanslara çıkmaması normal. Overclock da önermem bu anakartla.

Prime95'te Small FFT olarak çalıştıracaksın testi. Öyle bir geçiyor ki sıcaklık. Prime95 daha çok zorluyor.
Hocam bu testler arasında nasıl farklar var? Neden böyle birden fazla seçenek sunmuşlar? Günlük kullanım için bir tanesi yeterli değil mi?

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı