R5 5600X için PBO ayarları

sakuraiden

Megapat
Yer
Serez
Ekran kartı
Zotac RTX 3060
Anakart
Gigabyte B450M S2H
İşlemci
AMD Ryzen 5 5600X
İyi sosyaller, R5 5600X ile ilgili düşük performans sorunu yaşamıştım ve @BerkayZ87 'nin yardımı ile şu konuda bunu çözdük. O değerler ile işlemci 90 derecelere kadar çıkıyordu ve sisteme sıvı soğutma taktım. Şu anda stres testinde ve yük altında en fazla 67 derece, oyunda ise 60 dereceyi geçmiyor.
Sorum ise "PBO, CPU Boost Clock Override ve Curve Optimizer" ayarları ile sıvı soğutmanın hakkını vererek performansı yukarıya çıkarmak ve daha iyi frekans değerleri görmek. Sistemimde Ryzen Master, Prime95, Cinebench R23 ve HWMonitor yüklü. Şu anki değerler şu şekilde;

PPT: 125
TDC: 80
EDC: 125
Thermal Throttle Limit 100

Hocam sizi etiketlememi söylemiştiniz bu yüzden etiketliyorum. @BerkayZ87

Ben direkt 4.35 GHZ 1.08 V kullanıyorum ve PBO'ya hiç ihtiyaç duymadım. Her daim performansım da düşük sıcaklık değerlerim de elimin altında. PBO'da işlem gücü birden artınca fanlar da anlık ısınmayla g-hiç hoşuma gitmeyen bir şekilde şahlanıyor :D O nedenle sabitlemek daha mantıklı geldi bana.

Ben ppt 120 tdc 70 edc 130 scalar X5 limit 90 çekirdekleride en iyi çekirdek - 30 ikinci en iyi çekirdek - 25 geri kalanlar - 20 de kullanıyorum.

+200 MHz de ayarlı yazmayı unuttum.
Tamamdır hocam, ihtiyaç durumunda denerim.
Ben direkt 4.35 GHZ 1.08 V kullanıyorum ve PBO'ya hiç ihtiyaç duymadım. Her daim performansım da düşük sıcaklık değerlerim de elimin altında. PBO'da işlem gücü birden artınca fanlar da anlık ısınmayla g-hiç hoşuma gitmeyen bir şekilde şahlanıyor :D O nedenle sabitlemek daha mantıklı geldi bana.
Sağ olun hocam fakat işlemcimi ve sıvı soğutmamı sonuna kadar kullanmak ve onlardan faydalanmak istiyorum.

En iyi çekirdek - 30 ikinci en iyi çekirdek - 25 geri kalanlar - 20 de kullanıyorum.
Bu ayarlar nasıl stabil?
İyi çekirdekler zaten diğer çekirdeklere göre daha düşük voltajda geldiği için daha az negative değeri alması gerekiyor.
Örnek veriyorum diğer çekirdekler -30 ise en iyi çekirdek zaten undervolt'lu olduğu için diğerlerine göre daha düşük değer alıyor.

Bu ayarlar nasıl stabil?
İyi çekirdekler zaten diğer çekirdeklere göre daha düşük voltajda geldiği için daha az negative değeri alması gerekiyor.
Örnek veriyorum diğer çekirdekler -30 ise en iyi çekirdek zaten Undervolt'lu olduğu için diğerlerine göre daha düşük değer alıyor.

Dostum ben saatlerce uğraştım en iyi skoru ve stabilite yi bu şekilde yakaladım. En başta senin dediğin şekilde başladım ama gordumki tam tersi şekilde verim alıyorum. Gözlemlediğim kadarı ile yaşadığım durum şöyle çekirdeklere girdiğim değeri düşürdükce yani -20'den - 10'a gibi performansım düşüyor sıcaklık artıyor. Tersine uyguladigimda en iyi çekirdeği - 30 değerinde stabil çalışabildi ve tek çekirdek skorum daha da arttı. Diğer çekirdekler 2. si hariç - 20 nin üzerinde stabilite yi kaybediyor. Yani anlayacağın bu yaptığım ayarlar ezbere değil deneme yanılma şeklinde bayağı tecrübe içeriyor.

Tamamdır hocam, ihtiyaç durumunda denerim.

Sağ olun hocam fakat işlemcimi ve sıvı soğutmamı sonuna kadar kullanmak ve onlardan faydalanmak istiyorum.
O zaman sabit 4.55 GHZ için olabilecek en düşük voltajı bularak yine performanslı kullanabilirsin. Ama boşta ısı ciddi anlamda artıyor.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı