Çözüldü R5 5600X - RX 6600 XT sistemde darboğaz oluyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Fluxen

Zeptopat
Daha fazla  
RAM
2x8 PNY 3200 mhz
SSD veya HDD modeli
1.5 TB NVME 3.0 Kingston
Ekran kartı
RX 6600 XT
Anakart
ASUS B550M-K
İşlemci
AMD Ryzen 5 5600x 3.7G
Bilgisayarı ilk aldığımda Valorant'ın beta döneminde ayarları düşüğe çekip poligona girdiğimde 950 FPS'leri görüyordum. Birkaç yıl geçti yaklaşık 5-6 kez formatladım yalnız USB'den temiz format atmadım Windows'un özelliklerinden sadece C diskini temizledim. Şu anda poligona girdiğimde 300 FPS'leri geçemiyorum ve çok ani FPS dropları yiyorum, sebebi hakkında bilgim yok. Çözüm olarak RAM MHz'lerimi 2833'e kadar çıkartabildim (daha yükseğe çıkarınca bilgisayar açılmıyor). Termal macunumu yeniledim yakında da yeni bir kule tipi stok fan alacağım. Stok fanımda bir problem var, eskisinden yavaş dönüyor fakat sorun olmadığı zamanlarda da FPS değerlerim çok yakındı. Bunlar yeterli olur mu? Sorunumu bunlarla çözebilir miyim? Veyahut ek olarak ne yapmam gerekir?
Dipnot: Benzer sistem özelliklere sahip olduğum veya benden daha kötü sistemi olan arkadaşlar bazı oyunlarda benden yüksek ayarlarla daha fazla FPS alıyor. İnanın anlamadım.

Sistem özelliklerimi bırakıyorum:
AMD XFX RX 6600 XT 8 GB.
AMD Ryzen 5 5600X 3.7g
ASUS B550M-K
2x8 PNY 3200 MHz RAM.
1.5 TB NVMe 3.0 Kingston SSD.

Çözüm
Sorunun müsebbibi stok fan. Daha da yavaş çalışıyor diyorsun zaten cevap sorunun içerisinde.

Stok fan normalde bile 5600X'e yetmezken yavaş çalışmaya da başlayınca hiç yetmiyor haliyle.
Böylece çok ısınan 5600X frekans kısıyor ve performansı düşüyor, 6600 XT'ye yetemiyor.
Sorunun müsebbibi stok fan. Daha da yavaş çalışıyor diyorsun zaten cevap sorunun içerisinde.

Stok fan normalde bile 5600X'e yetmezken yavaş çalışmaya da başlayınca hiç yetmiyor haliyle.
Böylece çok ısınan 5600X frekans kısıyor ve performansı düşüyor, 6600 XT'ye yetemiyor.

Çözüm
Hocam ilk olarak bu iki parça birbirine darboğaz yapmaz gayet uyumlu parçalar. 2. olarak Valorant çok güncelleme aldı oyun değişti bu kadar FPS farkı normal. 3. olarak ise 5600X ısınan bir işlemci ve özellikle yaz aylarına girerken stok fan asla yetmeyecektir. İşlemci frekans kısıyor olabilir.

.....

Teşekkür ederim, kule tipi stok fan alıp TF7 termal macunla desteklersem performans artışı olur umarım deneyip döneceğim. Birkaç sorum daha olacak, bilgisayara USB üzerinden temiz bir format atsam performans artışı sağlar mı ? Bir de BIOS üzerinden ramlerin MHZ'ini en fazla 2833'e çıkarttırıyor 2900'e veya daha üstüne çekince bilgisayar açılmıyor. Kontrol ettim fakat anakartım vs. destekliyor 3200 MHZ'i bunu nasıl çözebilirim ?

Son düzenleme:

Kusura bakma cevap veremedim.
Fark etme şansı var, çünkü tam temizlenmemiş olan bir disk de performansı düşürebilir ama tabii ki o eskisi gibi olmaz. Çünkü asıl FPS düşüşüne "disk çok dolu değilse" disk sebep olmaz.

RAM frekansı ile ilgili birkaç video izleyin voltaj arttırmanız gerekiyor olabilir, 5-15 FPS artışı görebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…