R5 5600X sistem için yükseltme önerisi

Ozan sevindik

Femtopat
Daha fazla  
DDR5'e gidemiyorum yanlış aldığım RAM'ler yüzünden.
Bütçede 10k anakartta vermek istemiyorum. 1 yıl sonraya kadar DDR5'e geçerken daha detaylı anakart düşünebilir.

Şu anlık sistem.
Ryzen 5 5600X.
Gigabyte B550 Gaming X v2.
MSI Ventus 3X 4070 Ti OC.
RAM G.Skill Ripjaws 4000MHz.
SSD MLD M500 Ultra.
Sıvı soğutma 240mm Cooler Master.
Powersup MSI 850W Gold.
Monitör 1080p.

Yükseltmek istediğim bölüm.
Anakart MSI Pro Z690-P DDR4 soket 1700 DDR4 5200 (OC)
İşlemci i7 13700K.

Şimdi bu yeni işlemci ve anakart diğer parçalarla uyum sorunu oluşturur mu bilemedim.
Ya da anakart öneriniz var mı sisteme?
Tavsiyeleriniz öneriniz ya da fikirlerinizi merakla bekliyorum.
Teşekkürler.

Böyle güzel bir sistemi neden yükseltmek istediğini anlamadım hocam. 1080p veya 1440p'de istediğin her şeyi oynarsın. Artık 13. nesil işlemcileri almanız taraftarı değilim çünkü soket değişimi yapıcak gelecekte update yapamayacaksınız o anakartta, gereksiz para israfı olacak. Sisteminiz iyi şu an yeterince yapabileceğiniz en kaliteli yükseltme R9 5950X almak olur ki ona da gerek yok.

(Bu yükseltmelerin hepsi tamamen 2K ve üzeri oyun oynamak için yapılması gerekiyor, eğer 1080p oyun oynuyorsanız yükseltme yapmanıza hiç gerek yok zaten bu sistem bile 1080p oyunlarda sinirlenir niye beni 2K'da oynatmıyorsun diye :D.)
Sistemi şu an değiştirmenize gerek yok yapılacak en mantıklı şey bütçenizi arttırıp, RAM, anakart, işlemcinizi satmak. Ryzen 7700X veya üstünde bir model, minimum 6000MHz CL30 olan Dual DDR5 RAM, anakart sizin tercihinize bağlı hepsi aynı zaten neredeyse, güzel bir 2K monitör.

Böyle güzel bir sistemi neden yükseltmek istediğini anlamadım hocam. 1080p veya 1440P'de istediğin her şeyi oynarsın. Artık 13. nesil işlemcileri almanız taraftarı değilim çünkü soket değişimi yapacak gelecekte Update yapamayacaksınız o anakartta, gereksiz para israfı olacak. Sisteminiz iyi şu an yeterince yapabileceğiniz en kaliteli yükseltme R9 5950X almak olur ki ona da gerek yok.

Ya kardeş ne biliyorsun neyin gerek olup olmadığını da böyle rahat rahat konuşuyosun adam hangi çözünrlükte oynadığını ve sistemle ne yaptığını bile söylememiş belki tam performans isteyen profesyonel FPS oynucusu bile olabilir.

Ya kardeş ne biliyorsun neyin gerek olup olmadığını da böyle rahat rahat konuşuyosun adam hangi çözünrlükte oynadığını ve sistemle ne yaptığını bile söylememiş belki tam performans isteyen profesyonel FPS oynucusu bile olabilir.

Konu sahibi 1080p monitörünün olduğunu belirtmiş tahminen 1080p oynuyordur. Evet bu bilgisayarla ne yaptığı belli değil ona bir şey diyemeyiz ama 1080p çözünürlükte oynadığı oyunlarda zaten o ekran kartı neredeyse %90'ın üzerine bile çıkmaz bazı AAA oyunlar hariç.

Öyle de böyle de soket değişimi olacak. İşlemci anakart ve raminizi belli bir fiyata satıp bütçenizin üzerine ekleyip alın. 13700k+Z690'a 20k vermek mantıksız olacaktır.

7800x3D'yi 12K'ye alıp, B650'yı da 4500-5000 civarına alsanız zaten elinizde 3000₺ gibi bir meblağ kalacaktır.

2000₺ civarına 6000MHz Hyper Beast'ler veya 1600 civarına 5400MHz t-Force RAM'ler alınabiliyor. Görünüm istiyorsanız da 3000'ye kadar 6000MHz birçok ışıklı RAM'ler mevcut.

Aynı paraya DDR5'e geçip alacağınız performansı 13. nesile göre daha da arttırmış olursunuz.

Konu sahibi 1080p monitörünün olduğunu belirtmiş tahminen 1080p oynuyordur. Evet bu bilgisayarla ne yaptığı belli değil ona bir şey diyemeyiz ama 1080p çözünürlükte oynadığı oyunlarda zaten o ekran kartı neredeyse %90'ın üzerine bile çıkmaz bazı AAA oyunlar hariç.

Her oyun ekran kartı odaklı değil, işlemci odaklı bir oyunda yani CS2, PUBG oynuyorsa ve eğer bir de rekabetçi oynuyorsa en düşük ayarlarda oynar ekran kartı kullanımı iyice düşer işlemciden bir şey bekler oyun performans için bu durumda 13700k içinden geçer 5600X'in performans olarak, tekli çekirdeği daha güçlü işlemciler her zaman daha iyidir oyunlarda her açıdan.

Öyle de böyle de soket değişimi olacak. İşlemci anakart ve raminizi belli bir fiyata satıp bütçenizin üzerine ekleyip alın. 13700k+Z690'a 20k vermek mantıksız olacaktır.

7800x3D'yi 12K'ye alıp, B650'yı da 4500-5000 civarına alsanız zaten elinizde 3000₺ gibi bir meblağ kalacaktır.

2000₺ civarına 6000MHz Hyper Beast'ler veya 1600 civarına 5400MHz t-Force RAM'ler alınabiliyor. Görünüm istiyorsanız da 3000'ye kadar 6000MHz birçok ışıklı RAM'ler mevcut.

Sistemini değişme diyenlere kıyasla çok daha işe yarar ve mantıklı bir yorum olmuş hocam.

Sistemini değişme diyenlere kıyasla çok daha işe yarar ve mantıklı bir yorum olmuş hocam.

Değişmesi bence pek mantıklı değil. Onun yerine 2K-4K monitör almak daha mantıklı olur gözümde.

Ancak 13. nesile geçmektense bu şekilde bir yüksetmeye gitmesi hem cebi için hem de alacağı performans bakımından çok daha iyi olacktır.

Hocam sisteminiz gayet iyi yükseltmeye gerek yok şimdilik. Eğer illa bir şey almak istiyorsanız 2k veya 4k sağlam bir monitör alın. 3-4 sene sonra sistemi toptan değiştirirsiniz.

Eğer şimdiden yükseltmek istiyorsanız 13700kf yerine 14700kf daha iyi olur ömürlük işlemci.

Değişmesi bence pek mantıklı değil. Onun yerine 2K-4K monitör almak daha mantıklı olur gözümde.

Ancak 13. nesile geçmektense bu şekilde bir yüksetmeye gitmesi hem cebi için hem de alacağı performans bakımından çok daha iyi olacktır.

Hocam vallahi fark etmedim aynı şeyi yazmışız :D

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı