R5 7500F - RTX 4070'li sistem mavi ekran veriyor

İşletim sistemi
Windows 10

KnTrtkn

Centipat
Daha fazla  
RAM
Corsair 32 Gb ( 2 x 16 ) Vengeance Rgb 6000 Mhz CL40
SSD veya HDD modeli
MLD 1TB M500 NVMe Gen4 Okuma 7000MB-Yazma 4700MB M
Ekran kartı
Pny Rtx 4070
Anakart
Gigabyte A620M DS3H 6400mhz(OC) M.2 AM5 mATX DDR5
İşlemci
AMD Ryzen 5 7500F 3.70 Ghz 6 Çekirdek 38MB AM5 5nm
Merhaba, yaklaşık 2 hafta önce yeni bir sistem topladım. İşlemci olarak Ryzen 5 7500F tercih ettim ve bu sebeble mecburen DDR 5'e adım atmış oldum. Fakat daha sonradan öğrendim ki ( hala araştırıyorum ) DDR 5 sistemlerde bir tür BIOS ve RAM sorunları oluyormuş. Bende sistemi topladığımdan beri sabit bir mavi ekran hatası alıyorum. İlk başlarda bu çok sık oluyordu ve öğrendim ki BIOS'u güncellemem gerekiyormuş. BIOS'u son çıkan ve beta olmayan versiyona güncelledim. Bu arada anakart Gigabyte A620M DS3H modeli. Fakat hala hata devam ediyor. Sistemde ekran kartı olarak PNY RTX 4070 kullanıyorum. RAM'lar ise Corsair 32 GB ( 2 X 16 ) Vengeance RGB 6000 MHz CL40 modeli. Sorunu bir türlü çözemedim. Yardım edebilirseniz gerçekten mutlu olurum.

Minidump dosyaları : Minidump dosyaları.rar

Ssd nin sağlık ve sıcaklık durumları oldukça iyi. Zaten daha önce söylemiştim çalışan sistemden aldığım ssd ye windows kurumu yapmıştım m2 serviste iken. Sorunlar aynen devam ediyordu. Bios un son versiyonunu deniycem ama merak ettiğim bi husus var. Bir sorun yaşadım diyelim geri f4 bios a geri dönülebiliyormu ? yoksa sadece servisler mi yapabiliyor onu ?

En güncel sürüme geç. Yukarıda söylediğim en güncel sürücüm. CPU için OC vs.yapıtysan iptal et. Diğer test sonuçlarını'da yollarsın.
Bios'u güncelledim. Sistem yine oyun sırasında dondu. Mavi ekran gelmedi öyle kaldı. Minidump dosyası oluşmuşmu diye baktım ama oluşmamış.

En güncel sürüme geç. Yukarıda söylediğim en güncel sürücüm. CPU için OC vs.yapıtysan iptal et. Diğer test sonuçlarını'da yollarsın.
Çok kısa sürede yine mavi ekran verdi bu sefer minidump dosyası var.

Dosya Ekleri

• 1.PNG
    1.PNG
    88,6 KB · Görüntüleme: 44
  • 2.jpg
    2.jpg
    70,2 KB · Görüntüleme: 30
Son düzenleme:
Bu sistemde bir sürü disk var. AS SSD testlerini diğerleri için'de yap. Bir de Windows ISO dosyasını buradan veya sağlam bir kaynaktan edindin değil mi?
CPU için AIDA ve OCCT ile sağlam bir test yapar mısın?
Windows dosyasını windows usb disk oluşturma programı aracılığı ile windows un kendisinden aldım. Geçen sürede anakartı ve ram i garantiye yolladım. Ramlarde ve ana kartta sorun yok diye geri geldiler. Birtek anakartta yamuk pinler düzeltildi falan demişler o garip geldi. Neyse sonuç hala aynı. Bu süreçte ssd ve ekran kartını farklı bir sistemde kullandım ve hiç bir sorun yaşamadım. Bu gün sistemi bir araya topladım ve bir iki mavi ekran hatası dışında genelde web sayfası çökmesi sorunu yaşadım. Farklı tarayıcılarda denedim sonuç aynı idi. Şuan tek kanal 16 gb ram taktım bu şekilde daha stabil geldi sistem. Sizin bahsettiğiniz testleri bilmiyorum biraz daha açıklarmısınız ?

Bu arada sistemdeki ekstra diskler takılı değilken de denedim sistemi hiçbir fark yaratmıyor diskler.

O zaman sadece MLD olsan SSD kalsın diğerlerini sök. Tek Slot RAM ve 5200 MHZ olarak ayarla BIOS'tan.
Daha önce occt ile ramlere test yaptığımda ilk 5 dakika içinde bilgisayar çat diye kapanıp kendini resetlemişti. Cpu için de test yaptım fakat 15 dakika sonra durdurdum. İlk fırsatta onun içinde 1 saatlik testi tamamlayacağım. Ram modelim Corsair CMH32GX5M2B6000C40 ddr 5 6000 mhz modeli. Bu modelin zamanları üzerinde yazan 40-40-40-70 şeklinde. Bu akşam 4800 mhz için 32-32-32-62 (CL-RCD-RP-RAS) / 94-469-313-277-73 (RC-RFC1-RFC2-RFCSB-WR) girdileri ile xmp hazırladım. Bu xmp ile occt ram testinde 1 saati başarı ile tamamladı. Bu arada 16 gb x 2 dual ram ile birlikte. Yaklaşık 3,5 saattir falan bi mavi ekran yada resetleme de olmadı. Yaklaşık 1,5 saat last of us oynadım. Fakat hala web tarayıcılarında çökme yada god of war ve cyberpunk 2077 de direk oyunun çökmesi ve masa üstüne dönmesi sorununu yaşıyorum. Bu sorunları da çözebilirsem sanırım sorunum kalmayacak.

Dedim ve pc bu yazıyı yazdıktan kısa süre sonra donup kendini resetledi...

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı